Εφημερίδα Κοινωνική

Αποκλειστική συνέντευξη στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ: Γεωργία Γεννιά – «Με τις παρεμβάσεις που γίνονται ο Πειραιάς μπορεί να γίνει μια άλλη, αναγεννημένη, πόλη»

 Breaking News

Αποκλειστική συνέντευξη στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ: Γεωργία Γεννιά –  «Με τις παρεμβάσεις που γίνονται ο Πειραιάς μπορεί να γίνει μια άλλη, αναγεννημένη, πόλη»
07 Νοεμβρίου 2018

Σε μία αποκλειστική συνέντευξη της Γεωργίας Γεννιά, βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Α’ Πειραιώς και Νήσων, η «Κοινωνική» αναλύει και αναδεικνύει την «επόμενη ημέρα» από την παραίτηση του τέως υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά. Με δεδομένο ότι ο κ. Κοτζιάς, ως πρόεδρος της Κίνησης Ιδεών και Δράσης (ΠΡΑΤΤΩ), έχει υπολογίσιμη, για τον ΣΥΡΙΖΑ, κοινοβουλευτική δύναμη, η «Κοινωνική» φιλοξενεί , τη συνέντευξη της κ. Γεννιά, η οποία χαρακτηρίζεται ως βασική συνεργάτης του τέως υπουργού και κύρια εκπρόσωπος του ΠΡΑΤΤΩ στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Η κ. Γεννιά μιλά για τις σχέσεις του πρωθυπουργού με τον τέως ΥπΕΞ, για τις προκλήσεις της κυβέρνησης, αλλά και για αυτά που πρέπει να γίνουν ώστε ο Πειραιάς, στα επόμενα χρόνια, να γίνει η πιο φιλόξενη πόλη τόσο για τους κατοίκους της, όσο και για τους επισκέπτες.

gennia_apostolos

- κ. Γεννιά, πολλοί στον Πειραιά αναρωτιούνται πλέον, για τις επόμενες κινήσεις σας δεδομένων των ανατροπών με την υπόθεση Κοτζιά.

Το ΠΡΑΤΤΩ είναι γνωστό πως, ως Κίνηση Ιδεών και Δράσης, μέσα στην περίοδο των Μνημονίων, αποφασιστικά, κατέθεσε τις δικές του προτάσεις προς ενίσχυση του κυβερνητικού έργου και αυτό συνεχίζει να πράττει. Άλλωστε και ο ίδιος ο κ. Κοτζιάς ήταν σαφής όταν, πρόσφατα δήλωσε ότι «είμαστε κομμάτι του λαϊκού κινήματος που σήμερα κυβερνά».

Όσο για εμένα, είμαι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και ενεργό μέλος του. Έχω πλήρης επίγνωση του ρόλου και της ευθύνης που ανέλαβα, όπως και όλοι οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ώστε να επαναφέρουμε την αξιοπρέπεια και την ελπίδα του ελληνικού λαού που βίαια αφαίρεσαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

- Θα θέλαμε να γνωρίζουμε πώς είναι αυτή τη στιγμή το κλίμα στο κυβερνητικό επιτελείο, τι συζητιέται για την «επόμενη ημέρα» και τις εκλογές.

Οι σχέσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του τέως υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, παραμένουν άριστες. Μάλιστα, σε τέτοιο σημείο που ο κ. Κοτζιάς είναι πρόθυμος να παράσχει τις γνώσεις του, την εμπειρία του και τη συμβουλευτική του στήριξη, ώστε να συνεχιστεί η επιτυχία του έργου του στο ΥπΕΞ. Επομένως, το κυβερνητικό επιτελείο ούτε ανησυχεί ούτε πρέπει να ανησυχεί για τον Νίκο Κοτζιά, ο οποίος έχει πάρει ξεκάθαρη θέση ότι στηρίζει την κυβέρνηση. Όσο για την «επόμενη ημέρα» και τις εκλογές, νομίζω ότι είναι νωρίς να συζητάμε, αφού βρίσκεται σε εξέλιξη το σημαντικό κυβερνητικό έργο, το οποίο για κανέναν λόγο δεν πρέπει να διακοπεί, αν θέλουμε να μιλάμε για αλλαγή σελίδας στη χώρα μας.

- Μας μιλάτε για κυβερνητιικό έργο. Τι έχετε κάνει μέχρι τώρα και ποια είναι τα άμεσα σχέδια της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γεννιά;

Μέσα από τον Προϋπολογισμό του 2019 θα υλοποιηθούν και οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού, όπως τις παρουσίασε στη ΔΕΘ. Στόχος μας είναι η Ελλάδα να γίνει ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος. Άμεσα και παρά την καταστροφολογία των δυνάμεων της αντιπολίτευσης, προχωράμε άμεσα στην ακύρωση της περικοπής των συντάξεων, την αύξηση του κατώτατου μισθού, τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων ενώ έχουμε πετύχει, για πρώτη φορά μετά το 2010, με βάσει τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τη μείωση της ανεργίας κάτω από το 20%.

Η Ελλάδα επιτέλους οδηγείται στην οικονομική ανάκαμψη. Αποκτάμε ολοένα και πιο υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, για το 2018 στο 2,1% και για το 2019 στο 2,5%. Μιλάμε για τους υψηλότερους ρυθμούς δεκαετίας και πριν από την κρίση. Για το 2018 αναμένεται αύξηση των εξαγωγών κατά 7% και των επενδύσεων κατά 13%. Ο δε τουριστικός τομέας παρουσιάζει πολύ μεγάλη άνθηση, με 35 εκατ. επισκέπτες το 2018. Αναφέρθηκα μόνο σε αυτούς τους τομείς, επειδή αποτελούν τους βασικούς κινητήριους μοχλούς της οικονομίας μας.

Όσον αφορά σε τοπικό επίπεδο, δηλαδή στον Πειραιά μας, θα πρέπει να σας πω κ. Καραμπερόπουλε, επίσης τι έχει γίνει: Ολοκληρώνουμε τα έργα του Μετρό και του Τραμ, ενώ οι επενδύσεις της COSCO θα αναβαθμίσουν το λιμάνι του Πειραιά. Όσον αφορά στη ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος η αναβάθμισή της θα δώσει ζωή στην περιοχή και εργασία στους κατοίκους της.

Προσωπικά, έχω δώσει αγώνες για να γίνει ο Πειραιάς αθλητικός προορισμός, με την ανάπλαση του ΣΕΦ και του περιβάλλοντος χώρου, όπως και τη δημιουργία αθλητικών κέντρων (στίβος, γήπεδο μπάσκετ Καπαγέρωφ).

Σε όλον τον Πειραιά αναβαθμίζονται και αναπλάθονται χώροι αναψυχής και Πολιτισμού, ενώ για πρώτη φορά τα νησιά της Περιφέρειάς μας αποτελούν προτεραιότητα, για αυτό και έχουμε αναβαθμίσει τις υπηρεσίες Υγείας και ολοκληρώνουμε έργα υποδομής που για χρόνια είχαν τελματώσει.

- Υπάρχουν πράγματα που πρέπει ακόμη να γίνουν για την πόλη του Πειραιά;

Ο Πειραιάς, είναι μία πόλη, που καταφέρνει να διατηρεί μέχρι ένα σημείο την ιδιαίτερη ταυτότητα του, έχοντας παντρέψει την ιστορία και τον πολιτισμό του με τις σύγχρονες εξελίξεις. Για να διατηρηθεί αυτό πρέπει να συνεχιστούν οι ισχυρές παρεμβάσεις, με πρωτοβουλία και της Τοπικής ηγεσίας και της Πολιτείας.

Το κυκλοφοριακό θα αποσυμφορηθεί με το Μετρό και το Τραμ, ωστόσο θα πρέπει να αλλάξει ο λανθασμένος σχεδιασμός των οδικών αξόνων και να γίνουν θέσεις στάθμευσης. Επίσης, πρέπει να συνεχιστούν οι παρεμβάσεις για νέους χώρους πρασίνου, ποδηλατοδρόμων, πάρκων και παιδικών χαρών. Τέλος πιστεύω ότι θα πρέπει να δοθούν κίνητρα ανάπτυξης και να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την τόνωση της τοπικής αγοράς.

Η Περιφέρεια έχει διασφαλίσει κονδύλια για συγκεκριμένες παρεμβάσεις στον Πειραιά. Αν οι δήμοι του κερδίσουν το στοίχημα να απορροφήσουν και να διαχειριστούν τα κονδύλια αυτά, πιστεύω ότι στα επόμενα χρόνια τόσο το κέντρο, όσο και η ευρύτερη Περιφέρεια θα έχουν αλλάξει πρόσωπο. Μην ξεχνάμε ότι η εξαιρετική τοπογραφία του , το λιμάνι του και ο φυσικός χώρος που τον περιβάλλει, επιτρέπουν πολλές παρεμβάσεις ώστε η πόλη μας να είναι ελκυστική όχι μόνο για τους κατοίκους της, αλλά και για τους επισκέπτες.

- Μεγάλος «ντόρος» έγινε για την Ύδρα και για την απόφαση Σταθάκη να μη δοθούν αποζημιώσεις για το «έκτακτο» πρόβλημα που ανέκυψε με τη διακοπή ρεύματος. Θέλετε να τοποθετηθείτε επ’ αυτού;

Για το θέμα αυτό κατέθεσα ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό, ζητώντας να μου πει τι προτίθεται να πράξει, αν θα αναζητήσει και θα αποδώσει ευθύνες όπου υπάρχουν, τι μέτρα θα ληφθούν για την αποκατάσταση της ζημιάς – ηθικής και υλικής, των κατοίκων, επισκεπτών και επιχειρηματιών του νησιού – και τι σκοπεύει να κάνει προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοια περιστατικά.

O κ. Σταθάκης, απάντησε σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν το διαχειριστή. Η υπόθεση όμως βρίσκεται πλέον στα χέρια της Δικαιοσύνης, αφού προσέφυγαν σε αυτήν τόσο ο δήμαρχος της Ύδρας, Γιώργος Κουκουδάκης, όσο και οι επαγγελματίες του νησιού. Προσωπικά, από την πρώτη στιγμή συντάχθηκα στο πλευρό των κατοίκων και θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου προκειμένου αυτοί οι άνθρωποι να δικαιωθούν.

- Ξέρω ότι έχετε ιδιαίτερη ευαισθησία για τα θέματα της εκπαίδευσης. Παρά τις κινήσεις Γαβρόγλου, ακούσαμε πάλι για κενά σε σχολεία και μάλιστα προβλήματα υπήρξαν και στον Αργοσαρωνικό. Πώς θα διορθωθεί αυτή η κατάσταση;

Η κατάσταση στην εκπαίδευση, όχι μόνο λόγω της πολιτικής μου, αλλά και της εκπαιδευτικής μου ιδιότητας, αποτελεί για μένα μείζονα προτεραιότητα. Για αυτόν τον λόγο, έχω ενημερωθεί εκτενώς από τον διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Πειραιά, τον κ. Μουμούρη και υπάρχει σαφής δέσμευση και από τον υπουργό, τον κ. Γαβρόγλου, ότι το πρόβλημα με τα κενά θα επιλυθεί άμεσα.

Τα παιδιά πρέπει να βρίσκονται στο σχολείο όλες τις διδακτικές ώρες και να μην υπάρχει κανένα εκπαιδευτικό κενό, είτε σε ανθρώπινο δυναμικό, είτε σε υλικοτεχνική υποδομή.

- Η αίσθηση που έχει ο κόσμος είναι ότι κάθε φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ πάει να «κλείσει την ψαλίδα», κάτι ανακύπτει και… «χαλάει το γλυκό». Αυτό οφείλεται σε τακτική… Μητσοτάκη ή στο ότι η Κυβέρνηση ρισκάρει να «αγγίζει» ζητήματα με πολιτικό κόστος;

Η κυβέρνηση ουδέποτε ενήργησε με γνώμονα το πολιτικό κόστος, ούτε ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να διαχειριστεί οποιαδήποτε τακτική ώστε να «χαλάει το γλυκό», όπως λέτε, όταν πάει να «κλείσει η ψαλίδα». Οι δημοσκοπήσεις, μας έχουν αποδείξει ότι είναι πολύ ρευστές, ανάλογα με την εποχή που γίνονται. Και τα αποτελέσματα τους άλλοτε αμφισβητούνται, άλλοτε επικροτούνται κατά βούληση. Εγώ δεν θα μπω στη διαδικασία της «ψαλίδας» και της αμφισβήτησης, γιατί ο κόσμος όταν έρχεται η ώρα να αποφασίσει, το κάνει σύμφωνα με αυτό που θεωρεί καλύτερο για τον τόπο του και όχι βάσει δημοσκοπήσεων. Αυτό όμως που θα πω με σιγουριά, είναι ότι η κυβέρνηση δεν διστάζει να επιλύει χρόνια ζητήματα και παθογένειες, για το καλό και το μέλλον της πατρίδας μας. Σε αυτό το πλαίσιο, αλίμονο αν μία σωστή κυβέρνηση, όπως η σημερινή, έπαιρνε αποφάσεις βάσει του πολιτικού κόστους. Τότε, θα ήταν απλώς διακοσμητική και θα καθοδηγούνταν από ξένα κέντρα και συμφέροντα, κάτι που δεν συνάδει με τις αρχές και τις αξίες που πρεσβεύει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, αναλαμβάνει πολλές πρωτοβουλίες και παίρνει δύσκολες αποφάσεις για να βγάλει τη χώρα από τα αδιέξοδα, οικονομικά και άλλα, στα οποία την έχουν εγκλωβίσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

- Αργά ή γρήγορα, οι Πειραιώτες θα κληθούν να εκφράσουν τη γνώμη τους στις κάλπες. Με διαφορετικά κριτήρια -από την τελευταία φορά- και άλλη «ατζέντα». Θα εστιάσω, στο μεγάλο κομμάτι, εκείνο των αναποφάσιστων, που πολλές φορές κρίνουν και το αποτέλεσμα. Τι έχετε λοιπόν να πείτε σε αυτούς τους ανθρώπους ή ακόμη και στα νέα παιδιά;

Αυτό που έχω να πω είναι πως η τύχη αυτού του τόπου βρίσκεται στα χέρια των ανθρώπων του. Η κριτική όχι μόνο είναι αποδεκτή, αλλά και απαραίτητη, προκειμένου οι εκάστοτε κυβερνήσεις και τα μέλη του κοινοβουλίου να αφουγκράζονται και να κατανοούν τα προβλήματα του μεγάλου εντολέα τους, όπως χαρακτηρίζω εγώ τον ελληνικό λαό. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι Έλληνες, όταν έρχεται η ώρα της κάλπης, πρέπει να εκφράζουν την άποψή τους, τη δυσφορία τους, ή την αποδοχή τους. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν πάνε να ψηφίσουν με γνώμονα το καλύτερο που πιστεύουν για το μέλλον της πατρίδας τους. Και επειδή το μέλλον αυτής της χώρας βασίζεται κατά κύριο λόγο στους νέους ανθρώπους, θα τους ζητούσα, όχι μόνο να ψηφίσουν την ώρα της κάλπης, αλλά και να συμμετέχουν ενεργά και με κάθε, ηθικά και νομικά νόμιμο τρόπο, στη διαμόρφωση των πολιτικών που θα οδηγήσουν τον τόπο στην απόλυτη «ανεξαρτησία του», ώστε οι ίδιοι ουδέποτε να χρειαστεί να φύγουν στο εξωτερικό για καλύτερη τύχη. Γιατί πιστεύω πως «όταν οι ξένοι κρατούν στα χέρια τους το μέλλον των παιδιών μας, κρατούν και την τύχη της πατρίδας μας».

 

 

 

 

 

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ