Εφημερίδα Κοινωνική

AΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΩΡΑΛΗΣ – 80 εκ. ευρώ στα ταμεία του Δήμου για επενδύσεις, αναπλάσεις και κοινωνικές παρεμβάσεις -ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΑ!

 Breaking News

AΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΩΡΑΛΗΣ – 80 εκ. ευρώ στα ταμεία του Δήμου για επενδύσεις, αναπλάσεις και κοινωνικές παρεμβάσεις -ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΑ!
06 Νοεμβρίου 2018

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης μίλησε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στην «Κοινωνική» για μια σειρά ζητημάτων, σχετικά με τον Πειραιά. Δίνει απαντήσεις για το Μικρολίμανο, την Πειραϊκή, το Τραμ, τον Πύργο, τα έργα που σχεδιάζονται στην πόλη ενώ -για πρώτη φορά- αναφέρεται στη σύνθεση του ψηφοδελτίου του συνδυασμού «Πειραιάς – Νικητής», ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών.

*Συνέντευξη στον Απόστολο Καραμπερόπουλο

φωτο αποστολος μωραλης

-κ. Δήμαρχε, σπεύσατε από νωρίς, σε συνεντεύξεις Τύπου, να δηλώσετε την εκ νέου υποψηφιότητά σας για το Δήμο Πειραιά. Συνειδητή επιλογή και πράξη ευθύνης ή μήπως «εσωτερικό μήνυμα» ενότητας» αλλά και «μήνυμα» προς τους άλλους… διεκδικητές;

Η αλήθεια είναι ότι δεν έσπευσα να δηλώσω ότι θα είμαι υποψήφιος αλλά  απάντησα στο ερώτημα αν θα είμαι ξανά  υποψήφιος, όσο πιο ξεκάθαρα μπορούσα, όπως επιθυμώ άλλωστε να κάνω πάντα.  Έχω  επανειλημμένα δηλώσει όλα αυτά τα τέσσερα χρόνια ότι επιθυμούμε να ολοκληρώσουμε το έργο μας στον Δήμο και ότι ο «Πειραιάς Νικητής» δεν είναι περαστικός από την πόλη. Παράλληλα όπως γνωρίζετε, η δημοτική μας παράταξη δεν εξαρτάται από κάποιο κόμμα, το οποίο ίσως να σήμαινε ότι θα έπρεπε να περιμένω επίσημες ανακοινώσεις από τρίτους. Θεωρώ ότι στη διάρκεια της θητείας μας έχουν γίνει ιδιαιτέρως  σημαντικά βήματα για την πόλη, όπως και ότι φυσικά υπάρχουν πολλά ακόμα να γίνουν. Εμείς θα δουλέψουμε για αυτό, όπως γνωρίζουμε, με σχέδιο, και φυσικά όρεξη για να συνεχίσει ο Πειραιάς να προοδεύει.

-Ο ίδιος έχετε πολλές φορές εκφράσει το παράπονό σας για τη λειτουργία της αυτοδιοίκησης και για τις γραφειοκρατικές εμπλοκές που έχετε συναντήσει. Είναι πιο εύκολο για έναν Δήμαρχο, επικεφαλής υπερκομματικού συνδυασμού, να ανοίγει κυβερνητικές πόρτες ή για έναν Δήμαρχο με κομματικό χρίσμα;

HR_MORALIS

Δεν μπορώ να γνωρίζω ποια είναι η αντιμετώπιση ενός Δημάρχου με κομματικό χρίσμα από την εκάστοτε κυβέρνηση. Αυτό που γνωρίζω με βεβαιότητα είναι ότι εμείς, ως υπερκομματικός συνδυασμός, στη διάρκεια αυτής της τετραετίας χρειάστηκε να συνεργαστούμε με διαφορετικές κυβερνήσεις για να προωθήσουμε τα θέματα του Πειραιά και το πράξαμε. Την ίδια  στιγμή όμως θα μπορούσαμε αν χρειαστεί, να διαφωνήσουμε ή και να συγκρουστούμε με μια κυβερνητική απόφαση. Θα μπορούσε να κάνει το ίδιο μια κομματική υποψηφιότητα και το ερώτημα τελικά είναι: όταν οι αυτοδιοικητικοί μιλάμε για ανεξάρτητη αυτοδιοίκηση το εννοούμε ή το επικαλούμαστε κατά τη διάρκεια της θητείας  μας και όταν έρθει η ώρα των εκλογών  ζητάμε  χρίσματα και στηρίξεις από τα κόμματα; Θεωρώ ότι μια ανεξάρτητη δημοτική αρχή, όπως είμαστε εμείς, αποδίδει καλύτερα, καθώς δεν υπάρχουν ούτε πιέσεις, ούτε περιορισμοί από κάποιο κόμμα, είτε αυτό είναι στην εξουσία είτε στην αντιπολίτευση. Είναι γεγονός όμως όσον αφορά το «τέρας» της γραφειοκρατίας  πως με όλες τις κυβερνήσεις, από το 2014 έως σήμερα, ήλθαμε αρκετές φορές αντιμέτωποι μαζί  του  και με καθυστερήσεις στο έργο μας, οι οποίες οφείλονται στην κεντρική διοίκηση. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό των δικαστηρίων. Έχουμε παραχωρήσει το κτήριο της Ραλλείου στο Υπουργείο Δικαιοσύνης από το 2014 για να φτιαχτεί το νέο δικαστικό μέγαρο της πόλης και μόλις τον περασμένο Μάρτιο, σχεδόν μετά από τέσσερα χρόνια, έγινε  αποδεκτή η παραχώρηση.

 

-Και μια που μιλάμε για δημοτικές εκλογές, τι «εκπλήξεις» θα δούμε στο ψηφοδέλτιο του «Πειραιάς-Νικητής»;

Ας αφήσουμε προς το παρόν τις «εκπλήξεις». Η ουσία είναι ότι το ψηφοδέλτιο του «Πειραιά Νικητή», όπως το 2014, έτσι και στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, θα απαρτίζεται από ανθρώπους με επιτυχημένη επαγγελματική πορεία, οι οποίοι αγαπούν και γνωρίζουν τον Πειραιά και τους οποίους γνωρίζει και η Πειραϊκή κοινωνία. Θα υπάρχει μια σύνθεση παλαιών αλλά και νέων υποψηφίων. Κύριο χαρακτηριστικό του ψηφοδελτίου μας είναι ότι θα περιλαμβάνει ανθρώπους από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, ορισμένοι εξ αυτών μάλιστα είναι και κομματικά στελέχη σε διαφορετικά, όπως είπαμε, κόμματα. Έχουν όμως ένα κοινό χαρακτηριστικό, τους ενώνει το ενδιαφέρον και η αγάπη για την πόλη μας και φυσικά το όραμα μας για έναν σύγχρονο και ανθρώπινο Πειραιά. Στην κατεύθυνση αυτή και επειδή είναι βαθιά η πεποίθηση μου ότι καμία ανάγκη δεν έχουν οι δημότες από κομματικές υποψηφιότητες, θα πορευτούμε και σε αυτές τις εκλογές.

IMG_8776

-Ξέρουμε ότι ο Βαγγέλης Μαρινάκης και η ΠΑΕ Ολυμπιακός συνεισφέρουν τα μέγιστα. Θα δούμε λοιπόν και άλλα ερυθρόλευκα πρόσωπα δίπλα σας στο δημοτικό συμβούλιο;

Ένα από τα συνεκτικά στοιχεία του «Πειραιά Νικητή» ήταν και θα παραμείνει η αγάπη μας για τον Ολυμπιακό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν στο συνδυασμό μας και υποστηρικτές άλλων ομάδων. Πολλοί από εμάς προερχόμαστε από τον Ολυμπιακό, τον μεγαλύτερο αθλητικό σύλλογο της χώρας και μεγάλο εκπρόσωπο της πόλης μας διεθνώς. Είναι επίσης  γεγονός ότι χάρη στον Ολυμπιακό και τον Βαγγέλη Μαρινάκη προσωπικά, έχουν γίνει αρκετά  στην πόλη μας, όπως πλατείες,  ανακαινίσεις γηπέδων η κοινόχρηστων χωρών  τα οποία νομίζω ότι δεν θα μπορούσαμε να είχαμε επιτύχει τόσο άμεσα  χωρίς τη δική του οικονομική συμβολή. Ο Ολυμπιακός, όπως γνωρίζετε, προσφέρει επίσης τα μέγιστα στον Δήμο, σε επίπεδο κοινωνικής πολιτικής. Σας αναφέρω τη διαρκή στήριξη στην Τρίτη ηλικία με παροχές προς τα Κέντρα Αγάπης και Αλληλεγγύης, τα δωρεάν αθλητικά camps που γίνονται κάθε καλοκαίρι σε συνεργασία με τον ΟΠΑΝ, τα οποία έχουν παρακολουθήσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια περισσότερα από 3.000 παιδιά, οι Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στις πλατείες και στις γειτονιές του Πειραιά και πολλές άλλες παρεμβάσεις. Ο Ολυμπιακός ήταν από την αρχή ο μεγαλύτερος αρωγός στην προσπάθειά μας. Ο Πειραιάς αγαπά τον Ολυμπιακό και ο Ολυμπιακός ανταποδίδει καθημερινά εμπράκτως αυτή την αγάπη στην πόλη του. Αυτή η σχέση θα συνεχίσει να υφίσταται και για τα επόμενα χρόνια, εφόσον φυσικά οι Πειραιώτες μας εμπιστευτούν ξανά και επιλέξουν να συνεχίσουμε να πορευόμαστε μαζί για το καλό της πόλης μας.

IMG_1375

-Να περιμένουμε λοιπόν μια πιο επίσημη -ανοιχτή συγκέντρωση του «Πειραιά-Νικητή» το επόμενο διάστημα;

Δεν είναι ώρα ακόμα να μιλάμε για προεκλογικές συγκεντρώσεις. Η προεκλογική περίοδος αργεί και εμείς έχουμε άλλες πιο σημαντικές προτεραιότητες αυτή την περίοδο. Υπάρχουν πολύ σημαντικά και μεγάλα ζητήματα που αφορούν τον Δήμο και τα οποία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μείνουν πίσω.  Η δημοπράτηση της ανάπλασης  του Μικρολίμανου, ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση του Πύργου, το Κέντρο Καινοτομίας, οι ανακαινίσεις όλων των αθλητικών μας χωρών που είναι ήδη σε εξέλιξη, το επιθυμητό για χρόνια σκοπευτήριο, η αλλαγή όλων των φωτιστικών της πόλης μας και κυρίως η υλοποίηση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης καθώς και αρκετά ακόμα δεν μπορούν να περιμένουν, ούτε φυσικά να καθυστερήσουν γιατί κάποιοι επιθυμούν να μπούμε σε προεκλογική περίοδο 7 μήνες πριν τις εκλογές. Εμείς συνεχίζουμε καθημερινά τη δουλειά μας. Για το επόμενο διάστημα, προγραμματίζουμε κάποιες ανοιχτές εκδηλώσεις-συζητήσεις στις γειτονιές του Πειραιά, προκειμένου ως Δήμος να ενημερώσουμε τους δημότες μας για μια σειρά θεμάτων που απασχολούν την περιοχή τους και φυσικά να τους ακούσουμε και εμείς για τα όποια προβλήματα υπάρχουν.

 

-Τι ζητήματα θα ανακύψουν με την «απλή αναλογική» στις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου Πειραιά;

Ό,τι γνωρίζαμε έως τώρα στον τρόπο διοίκησης και λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλάζει ριζικά με την «απλή αναλογική». Εάν δεν υπάρξει πλειοψηφία στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, οι υπόλοιπες δυνάμεις που θα εκλεγούν με την απλή αναλογική, πιθανότατα να μην έχουν διάθεση για συνεργασία η  συναίνεση. Αναρωτιέται κανείς τι θα γίνει σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Δυστυχώς  δεν  έχουμε ακόμα την κουλτούρα των συνεργασιών, τουλάχιστον απ ‘ότι μου έχει δείξει η έως τώρα εμπειρία μου στο δημοτικό συμβούλιο αλλά και η εμπειρία από άλλους δήμους. Η αντιπολίτευση δεν υπερψηφίζει πολλές φορές ούτε καν τα αυτονόητα. Όπως καταλαβαίνετε, κάτι τέτοιο θα έχει καταστροφικές συνέπειες. Κανένας δήμαρχος δεν θα μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα για το οποίο ψηφίστηκε και θα υπάρχει ακυβερνησία. Παρότι θεωρώ ότι η απλή αναλογική είναι ένα δικαιότερο εκλογικό σύστημα, δεν νομίζω ότι ήμασταν ακόμα έτοιμοι να το εφαρμόσουμε αποτελεσματικά και με όφελος για τις πόλεις μας. Άρα διαφωνώ κυρίως με τον χρόνο που επιλέχθηκε,  καθώς η χώρα προσπαθεί και θα προσπαθεί για ακόμα κάποια χρόνια να βρει τα πατήματα της και μια ενδεχόμενη ακυβερνησία σε περιφέρειες και δήμους θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για την κοινωνία και τους πολίτες.

 

-Αν σας ζητούσα να μου πείτε ποια θεωρείτε ως «μεγαλύτερη επιτυχία» κατά τη διάρκεια της θητεία σας και ποια ως «μεγαλύτερη εκκρεμότητα»…

Αδιαμφισβήτητα, η μεγαλύτερη επιτυχία στην έως τώρα θητεία μας είναι ότι καταφέραμε να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκούς πόρους του σχεδίου μας για την ανάπτυξη του Πειραιά και τελικά για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Σήμερα υπάρχουν στα ταμεία του Δήμου 80 εκ. ευρώ για επενδύσεις και παρεμβάσεις τα οποία θα πρέπει να «πέσουν» στην πόλη μέσα στα επόμενα 5 χρόνια. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο ποσό και σε συνδυασμό με άλλους πόρους που έχουμε εξασφαλίσει, περίπου 30 εκ. ευρώ, υλοποιούμε στον Πειραιά το μεγαλύτερο αναπτυξιακό σχέδιο στην ιστορία της πόλης. Ταυτόχρονα, η Ο.Χ.Ε. αποτελεί και τη μεγαλύτερη «εκκρεμότητά» μας, με την έννοια της υλοποίησής της. Δυστυχώς, δεν ήταν το χέρι μας να ξεκινήσουν νωρίτερα τα έργα και οι παρεμβάσεις που είχαμε σχεδιάσει. Αρχικά λόγω της πολιτικής αστάθειας της περιόδου 2014-2015 και στη συνέχεια εξαιτίας των γνωστών γραφειοκρατικών διαδικασιών οι οποίες και καθυστέρησαν την έγκριση του σχεδίου μας.

IMG_4556

-Πάμε τώρα σε θέματα που απασχολούν τους πολίτες. Ας αρχίσουμε από το ΤΡΑΜ. Δεν θα ρωτήσουμε ξανά για χρονοδιαγράμματα. Θα ρωτήσουμε όμως το εξής: Μετά την ολοκλήρωση του έργου, αν και εφόσον παρατηρηθούν φθορές σε πεζοδρόμια, κλωνάκια, υπόγειους κάδους, ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη αποκατάστασης και συντήρησης;

Μετά την ολοκλήρωση των έργων υπεύθυνος για τη συντήρηση και αποκατάσταση των ζημιών σε πεζοδρόμια, κολωνάκια και υπόγειους κάδους και γενικά στις υποδομές που αφορούν την πόλη και όχι την καθεαυτή λειτουργία του τραμ, είναι ο Δήμος Πειραιά με τις υπηρεσίες και τα συνεργεία του. Εννοείται ότι όταν γίνονται εργασίες από τρίτους, όπως είναι οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, είναι υποχρεωμένοι αποκαθιστούν εκείνοι τις όποιες ζημιές.

 

-Με τον Πύργο περιμένουμε κάτι σημαντικό αυτές τις μέρες;

Φαίνεται ότι ένα πρόβλημα δεκαετιών που φάνταζε άλυτο βρίσκει επιτέλους λύση. Ο Πύργος είναι ένα από τα σημαντικότερα περιουσιακά στοιχεία του Δήμου Πειραιά. Η αξιοποίηση του θα τονώσει οικονομικά την περιοχή, θα την αναβαθμίσει και φυσικά θα αποφέρει μεγάλα έσοδα στον Δήμο, τα οποία θα διατεθούν για τη βελτίωση της καθημερινότητας με επενδύσεις σε νέο εξοπλισμό για την καθαριότητα και το πράσινο. Αυτή την περίοδο ετοιμαζόμαστε να βγάλουμε την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την αξιοποίησή του Πύργου. Θεωρώ ότι μέχρι το τέλος του έτους  θα έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία. Έχω ξαναπεί ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι δεδομένο σε αυτή τη συγκυρία και είμαι πεπεισμένος ότι αυτή τη φορά ο διαγωνισμός θα προχωρήσει και θα έχει αποτέλεσμα.

 

IMG_6953

-Πότε προβλέπετε να μπαίνει εργολάβος στο Μικρολίμανο; Εάν δεν υπάρξουν τα γνωστά «κολλήματα», πότε θα έχουμε τη «νέα εικόνα»;

Η ανάπλαση στο Μικρολίμανο είναι ένα έργο πνοής, το οποίο απασχολεί την πόλη εδώ και πολλές δεκαετίες. Εμείς όταν παραλάβαμε τη δημοτική αρχή βρήκαμε οριστικά πρωτόκολλα κατεδάφισης για το σύνολο σχεδόν των επιχειρήσεων, χωρίς να υπάρχει κάποιο σχέδιο. Διεκδικήσαμε και πετύχαμε αναστολή των κατεδαφίσεων, ώστε να έχουμε τον απαιτούμενο χρόνο για τον σχεδιασμό της ανάπλασης. Και σε αυτή την περίπτωση το έργο καθυστέρησε σημαντικά, εξαιτίας γραφειοκρατικών διαδικασιών. Υποβάλαμε την πρότασή μας για αλλαγή χάραξης της παραλίας τον Σεπτέμβριο του 2015 και η επιτροπή αιγιαλού συνεδρίασε μετά από 13 μήνες, τον Οκτώβριο του 2016. Εν τέλει φτάσαμε στο σήμερα, 3 χρόνια μετά, για να μπορέσουμε να δημοπρατήσουμε το έργο. Θα γίνει με τη διαδικασία διεθνούς διαγωνισμού και απαιτούνται 50 ημέρες για να γίνει η δημοπράτηση. Τον Ιανουάριο μπορούμε να έχουμε ανάδοχο, αν δεν υπάρξουν εμπόδια, για να ξεκινήσουν τα έργα.  Εάν όλα πάνε καλά, θέλω να πιστεύω ότι μέχρι το τέλος του 2019 τα έργα θα έχουν ολοκληρωθεί και το Μικρολίμανο θα έχει αποκτήσει τη νέα του εικόνα.

-Δώσατε κάποιες απαντήσεις για τις κινητοποιήσεις στην Πειραϊκή, σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο. Θα θέλατε να στείλετε ένα μήνυμα στον κόσμο που έχει «θορυβηθεί»;

Σχετικά με την επέκταση της προβλήτας κρουαζιέρας στην Πειραϊκή, υπάρχει μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού και παραπλάνησης των κατοίκων από ανθρώπους οι οποίοι έχουν ως μοναδικό σκοπό να εκμεταλλευτούν πολιτικά τη συγκυρία, λόγω των επικείμενων εκλογών. Παρουσιάζουν πλαστές μακέτες, “πειράζουν” χάρτες, φτιάχνουν  κολάζ σε αφίσες που δείχνουν τα κρουαζιερόπλοια πάνω στα βράχια. Το ενδιαφέρον τους για την Πειραϊκή είναι όψιμο. Όλα αυτά τα χρόνια τα συγκεκριμένα πρόσωπα επιχειρηματολογούσαν  στο να μην φύγει η κρουαζιέρα από τον Πειραιά. Πού ήταν όλοι αυτοί να διαμαρτυρηθούν όταν οι βουλευτές των κομμάτων, των οποίων είναι ενεργά μέλη, υπερψήφιζαν την επέκταση της προβλήτας, η οποία προβλεπόταν από τη σύμβαση παραχώρησης του λιμανιού; Οι επικεφαλής των κινήσεων αυτών επιχειρούν  να παραπλανήσουν μερίδα κατοίκων, λέγοντας ψέματα, κρύβοντας όσους ψήφισαν την συγκεκριμένη επέκταση -φυσικά μέσα σε αυτούς δεν είμαι εγώ -κρύβουν στις δημόσιες δηλώσεις τους όσα ξεκάθαρα τους έχουν πει οι αρμόδιοι υπουργοί, προσπαθούν να ρίξουν προσωπικά σε εμένα την ευθύνη και να φτιάξουν πολιτική πλατφόρμα σε προεκλογική χρόνια πάνω στο θέμα αυτό. Επειδή όμως ξεπέρασαν τα όρια και με την ηθική μου δεν επιτρέπω σε κανέναν να παίζει, έρχεται η ώρα ώστε οι κάτοικοι να μάθουν την πραγματική αλήθεια με στοιχεία, υπογεγραμμένα έγγραφα, ημερομηνίες  και ονόματα. Θα έπρεπε να αναρωτηθούν οι κάτοικοι γιατί δεν οργανώνουν οι αυτόκλητοι σωτήρες της Πειραϊκής ούτε μια διαμαρτυρία στο αρμόδιο υπουργείο Ναυτιλίας που βρίσκεται στην πόλη μας; Γιατί δεν αναφέρουν κανένα άλλο πρόσωπο πλην εμού με θεσμική ιδιότητα στην πόλη όπως π.χ. τους βουλευτές που ψήφισαν την συγκεκριμένη επένδυση, τους υπουργούς που υπέγραψαν την συγκεκριμένη επένδυση, τις δημοτικές ομάδες που έπαθαν “αφωνία” τέσσερα χρόνια μέχρι να ψηφιστεί και τώρα δήθεν συντάσσονται με τον αγώνα για να μην εφαρμοστεί. Η απάντηση είναι απλή: Κάποιοι πίστεψαν ότι θα χτίσουν  καριέρες πάνω στην υπόθεση  αυτή. Τους διαβεβαιώ ότι χτίζουν στην άμμο. Σε κάθε περίπτωση, η άποψη μας είναι και την έχουμε εκφράσει δημόσια αλλά και στα αρμόδια κυβερνητικά όργανα, ότι για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου θα πρέπει να ληφθούν υπόψη περιβαλλοντικές και κυκλοφοριακές μελέτες, προκειμένου να εξασφαλιστούν η εύρυθμη λειτουργία της πόλης και ο περιορισμός της περιβαλλοντικής ρύπανσης. Επιθυμία όλων μας είναι να γίνει ο Πειραιάς Home port δηλαδή λιμάνι εκκίνησης της κρουαζιέρας,  διότι μόνο με αυτό τον τρόπο θα μένουν οι τουρίστες που θα ταξιδεύουν  με τα πλοία στην πόλη μας. Αυτό επιβεβαιώνεται άλλωστε και από  το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη δημιουργία ξενοδοχείων.

-Μεγάλος προβληματισμός με τα ετοιμόρροπα κτήρια στην πόλη. Είδαμε πρόσφατα και άλλη κατάρρευση. Ξέρουμε για τις εκθέσεις επικινδυνότητας αλλά «πού φτάνουν τα χέρια του Δήμου»; Πριν λίγο καιρό είχατε γκρεμίσει κάποια από αυτά με τη συναίνεση των ιδιοκτητών.

Είναι γεγονός πως στον Πειραιά έχουμε αρκετά εγκαταλελειμμένα ιδιόκτητα κτήρια, περίπου 100, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι διατηρητέα και αυτό δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Το νομικό πλαίσιο, το οποίο κατά τη γνώμη μου είναι απαρχαιωμένο, δεν μας επιτρέπει να επέμβουμε.  Δεν κατανοώ γιατί να χαρακτηρίζουμε διατηρητέο ένα παλιό κτήριο που είναι ετοιμόρροπο και να μην μπορούν οι Δήμοι να παρέμβουν για λόγους ασφαλείας. Γενικά η κατάσταση με τα παλιά, ετοιμόρροπα κτήρια είναι περίπλοκη. Στην ουσία πρόκειται για ιδιωτική περιουσία, στην οποία όπως καταλαβαίνετε δεν μπορούμε να επέμβουμε, παρά μόνο κάτω από ειδικές συνθήκες. Εμείς ως δήμος έχουμε κατεδαφίσει τρία εγκαταλελειμμένα κτήρια στην Παλαιά Κοκκινιά με εισαγγελική παρουσία και αδειοδότηση.  Αλλά και αυτή η διαδικασία δεν είναι εύκολη για εμάς, γιατί ο Δήμος δεν έχει τα μέσα για να προχωρήσει σε κατεδαφίσεις και πρέπει να προχωρήσουμε σε αναθέσεις με εργολάβους. Για όλα αυτά τα ζητήματα, τα οποία είναι πολύ σοβαρά, καθώς κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες, θα έπρεπε να είχαμε πιο εύκολες λύσεις.

 

IMG_1224

 

 

 

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ