Εφημερίδα Κοινωνική

H Πειραϊκή στο επίκεντρο -Συνδυασμός «ενεργειών» και παρεμβάσεων για την βελτίωση της εικόνας της

 Breaking News

H Πειραϊκή στο επίκεντρο -Συνδυασμός «ενεργειών» και παρεμβάσεων για την βελτίωση της εικόνας της
06 Οκτωβρίου 2018

Συζητώντας για την Πειραϊκή: Συσσωρευμένα προβλήματα και παρεμβάσεις απ” την Περιφέρεια Αττικής σε Συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων, το Υπουργείο Πολιτισμού και τον Δήμο Πειραιά

Το μπάζωμα του παραλιακού μετώπου της Πειραϊκής είναι εικόνα και αποτέλεσμα μιας αντίληψης «ανάπτυξης» και «εξευρωπαϊσμού» του Πειραιά που εκφράστηκε έντονα την περίοδο της Χούντας, παράλληλα με τις κατεδαφίσεις δεκάδων σημαντικών κτηρίων, χαρακτηριστικών για την ιστορία και την εξέλιξη της αρχιτεκτονικής αλλά και της ίδιας της πόλης, της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της. Η Πειραϊκή είναι κάτι περισσότερο από ένα παραλιακό μέτωπο. Είναι ένας σημαντικός αρχαιολογικός χώρος που διασώζει τμήματα της αρχαίας τείχισης του Πειραιά.

Η διαχείριση του χώρου και η εκτέλεση έργων σ” αυτόν αυτονόητα διέπεται από τις προβλέψεις και τους περιορισμούς της αρχαιολογικής νομοθεσίας. Η Περιφέρεια Αττικής σχεδόν μία δεκαετία χρηματοδοτεί, από ίδιους πόρους, την αρχαιολογική έρευνα και τις ανασκαφές στην Πειραϊκή. Ωστόσο, το έργο εξελίσσεται με βραδείς ρυθμούς και εκ του αποτελέσματος κανένας δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος από την πρόοδο των εργασιών.

ΠΕΙΡΑΙΚΗ

Με αφετηρία τη διαπίστωση αυτή, από τις πρώτες ημέρες ανάληψης των καθηκόντων μας, θέσαμε το θέμα στη δημόσια σφαίρα συζήτησης αλλά και στους εμπλεκόμενους φορείς, αναζητώντας εκείνες οι συμφωνίες και συναινέσεις, που θα επιτρέψουν την ολοκλήρωση της αποχωμάτωσης, δηλαδή την απομάκρυνση του μεγάλου όγκου φερτών υλικών (περίπου 130 χιλ. κυβ μέτρα, κάτι που θα διευκολύνει και την αρχαιολογική ανασκαφή προς ανάδειξη του Κονώνειου τείχους.

Απ” την προσπάθεια αυτή σήμερα έχουμε φτάσει σ” ένα ικανοποιητικό σημείο συμφωνίας και για τις ανάγκες του έργου δεσμεύσαμε στον Προϋπολογισμό του 2018 της Περιφέρειας Αττικής 2.500.000 €

Παράλληλα, στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) του Δήμου Πειραιά, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Αττικής, έχει σχεδιαστεί η αστική ανάπλαση της περιοχής, προκειμένου να αποδώσει στην πόλη και στους επισκέπτες της έναν ανοικτό αρχαιολογικό χώρο, μια διαδρομή περιπάτου και αναψυχής, ένα ισχυρό σημείο αναφοράς για την πολιτιστική φυσιογνωμία της πόλης.

Ακόμη, με πόρους της Περιφέρειας Αττικής επισκευάζονται, μετά από έγκριση του Υπ. Πολιτισμού, τα δύο υπαίθρια γήπεδα καλαθοσφαίρισης («Πορφύρας» και «Φοίνικας»), με φορέα υλοποίησης το Δήμο Πειραιά και την Περιφέρεια Αττικής αντιστοίχως, προκειμένου να καταστούν λειτουργικά και ασφαλή μετά από πολλά χρόνια που παρέμεναν χωρίς συντήρηση.

Κατανοώντας τη σημερινή κακή εικόνα του αρχαιολογικού χώρου και την αντικειμενική αδυναμία των Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού να υποστηρίξουν το χώρο σε θέματα καθαριότητας, πήραμε την πρωτοβουλία, ζητήσαμε και πετύχαμε την έγκριση πρόσληψης 130 εργαζομένων με διάφορες ειδικότητες (εργάτες καθαριότητας, αρχαιολόγο κλπ), στο πλαίσιο της Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ (8/2018) και ως το τέλος του μήνα θα έχουν ξεκινήσει οι εργασίες εξυγίανσης, καθαρισμού και αποκατάστασης του χώρου, σε συνεργασία και με την επίβλεψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς.

Τέλος, σε συνεργασία με τους επιστημονικούς φορείς (ΕΛΚΕΘΕ, Εθν. Αστεροσκοπείο Αθηνών) η Περιφέρεια Αττικής εξελίσσει πρόγραμμα έρευνας και δειγματοληψιών για την ποιότητα των θαλασσίων και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ως προς τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά της, προκειμένου εν συνεχεία να ληφθούν ολοκληρωμένες πρωτοβουλίες για την διασφάλιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής.

Ο Συνδυασμός των ενεργειώναυτών και των έργων είναι ικανός να βγάλει την Πειραϊκή από την παγωμένη εικόνα των τελευταίων 20 ετών.

ΠΟΡΦΥΡΑΣ (1)

 

 

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ