Εφημερίδα Κοινωνική

Έρευνα της Opinion Poll στη Β’ Πειραιά

 Breaking News

Έρευνα της Opinion Poll στη Β’ Πειραιά
03 Οκτωβρίου 2018

Νέα σελίδα για τα νεοδημοκρατικά πράγματα καταγράφει δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία ερευνών Opinion Poll στη Β΄ Πειραιά επιβεβαιώνοντας την ανάγκη ανανέωσης των ψηφοδελτίων αλλά και της υπεροχής που δείχνει να έχει ο δημοσιογράφος Δημήτρης Μαρκόπουλος ο οποίος ακούγεται έντονα ως επιλογή της ηγεσίας του κόμματος. Ο τελευταίος παρουσιάζεται με υψηλούς δείκτες αναγνωρισιμότητας, μακράν των άλλων στελεχών της ΝΔ ενώ στα θετικά του καταγράφεται η υψηλή αποδοχή και οι σχεδόν μηδενικές αρνητικές γνώμες.

Κυρίαρχα ευρήματα της έρευνας αυτής είναι η καθίζηση που καταγράφεται ως προς την εικόνα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παρά τη σχετική κυβερνητική πολιτική να καταδείξει «ρήγματα» εντός της ΝΔ, τα περιθώρια περαιτέρω συσπείρωσης του κόμματος της ΝΔ, παράλληλα με την ξεκάθαρη υποστήριξη της προσπάθειας ανανέωσης που επιδιώκει ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συγκεκριμένα 85,5% των ερωτηθέντων απάντησαν πως δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι από την κυβερνητική πολιτική στην περιοχή τους με μόλις 2,8% να απαντά πως είναι αρκετά ευχαριστημένο, 0,6% πολύ ευχαριστημένο, 9,8% λίγο ευχαριστημένο και 1,4% καθόλου. Η μεγαλύτερη δυσαρέσκεια καταγράφεται στο Δήμο Κορυδαλλού με ποσοστό 90,6% να απαντά πως δεν είναι καθόλου ευχαριστημένο, ενώ ακολουθεί η Σαλαμίνα με ποσοστό δυσαρέσκειας 88,2%, το Πέραμα με 88,1%, το Κερατσίνι – Δραπετσώνα με 83,6% και η Νίκαια – Ρέντης με 82,7%. Με τις απαντήσεις αυτές φαίνεται πλέον στη συγκεκριμένη περιφέρεια να κλείνει το κεφάλαιο εσωστρέφειας για το κόμμα της ΝΔ που επιχειρεί να καλλιεργήσει το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ συνεπικουρούμενο από τους ΑΝΕΛ και προσωπικότητες όπως η Κατερίνα Παπακώστα ή ο Ευάγγελος Αντώναρος.

Σε αντίθεση με τη συντριπτικά αρνητική οπτική ως προς την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, οι πολίτες της Β’ Πειραιά δηλώνουν σε ποσοστό 39,7% αρκετά ικανοποιημένοι από την αντιπολιτευτική πολιτική της ΝΔ και την παρέμβαση της στα προβλήματα της περιοχής, πολύ ικανοποιημένοι δηλώνουν 21,2% των ερωτηθέντων, λίγο 25,3%, καθόλου 8,8% ενώ δεν γνωρίζουν και δεν απαντούν 4,9%. Το γεγονός πως σε μια περιοχή όπου η ΝΔ κατέγραψε εκλογικό αποτέλεσμα της τάξης του 18,6% καταγράφει θετικές γνώμες σε καθαρά πλειοψηφικό ποσοστό έχει να κάνει με την εικόνα ανανέωσης που φαίνεται να υπάρχει στο κόμμα αλλά και τις απανωτές επισκέψεις του αρχηγού της ΝΔ στην περιφέρεια.

Θα πρέπει να τονίσουμε πως στο ερώτημα «αν η ΝΔ χρειάζεται ριζική ανανέωση προσώπων ή θεωρείτε ότι σε αυτή την περίπτωση αλλαγής θα προκύψει κίνδυνος απώλειας δυνάμεων» 60,4% ζητά ριζική ανανέωση, 26,4% θέλει τη συμμετοχή παλαιών στελεχών και 13,2% λέει πως δεν γνωρίζει και δεν απαντά. Κοινώς, μόλις ένας στους τέσσερις θεωρεί επικίνδυνη την απομάκρυνση των παραδοσιακών στελεχών με την πλειοψηφία να επιθυμεί ριζική αλλαγή προσώπων.

Στο συγκεκριμένο αίτημα η Σαλαμίνα πρωτοπορεί με 71,4% των ερωτηθέντων να απαιτεί ανανέωση προσώπων, ακολουθεί ο Κορυδαλλός με 62,9%, το Πέραμα με 59,5%, το Κερατσίνι – Δραπετσώνα με 58,7% και η Νίκαια – Ρέντης με 55,3%.

Από τα νέα πρόσωπα που ακούγονται, ξεκάθαρα γνωστότερος και με τις πιο θετικές γνώμες είναι ο Κορυδαλλιώτης δημοσιογράφος του Πρώτου Θέματος και γνωστός από τις τηλεοπτικές εμφανίσεις του Δημήτρης Μαρκόπουλος. Τα επίπεδα αναγνωρισιμότητας του κινούνται πάνω από το 50% όταν των υπόλοιπων δυνητικών συνυποψηφίων βρίσκονται κάτω από το 7% (Κούλης Βρετάκος 6,3%, Αλεξάνδρα Γκανά 3,7% κλπ.) και συγκρίνονται μόνο με αυτά των παραδοσιακών βουλευτών του κόμματος Γιάννη Τραγάκη και Τάσου Νεράντζη που όμως έχουν συνεχόμενη παρουσία στα πολιτικά πράγματα εδώ και 40 χρόνια. Ο Δημήτρης Μαρκόπουλος παρουσιάζεται περισσότερο δημοφιλής στο νησί της Σαλαμίνας με ποσοστά άνω του 55% καταγράφοντας στο σύνολο της Β’ Πειραιά μόλις 1,6% συνολικής αρνητικών απόψεων, με το 76,3% των ερωτηθέντων να δείχνει ενδιαφέρον να ακούσει τις απόψεις του. Η παρουσία αυτή δίνει παράσταση νίκης – εκλογής στον αρχισυντάκτη του Πρώτου Θέματος ενώ δείχνει πως στη μετά Τραγάκη – Νεράντζη εποχή, ο δεύτερος απέχει σημαντικά από τον γνωστό δημοσιογράφο, άρα και η μάχη των άλλων νέων υποψηφίων για τη δεύτερη ή την τρίτη έδρα (αν αυτή προκύψει) θα περιλάβει αρκετούς υποψηφίους και θα είναι ανοικτή.

Screen-Shot-2018-03-15-at-8.38.22-PM

Αισιοδοξία για τη ΝΔ, αίτημα ανανέωσης της και ισχυρή παρουσία Δημήτρη Μαρκόπουλου

Σημαντικό επίσης στοιχείο είναι πως η πιο θετική εικόνα για την πολιτική της ΝΔ υπάρχει στην περιοχή του Περάματος που έχει μαζικά υποστηρίξει τη Χρυσή Αυγή (πολύ ικανοποιημένο δηλώνει το 26,2% κι αρκετά το 38,1%) ενώ ακολουθεί η αριστερή στη λογική της Νίκαια – Ρέντης (24,1% και 38,9% αντίστοιχα). Στη Σαλαμίνα πολύ ικανοποιημένοι δηλώνουν 23,5% των ερωτηθέντων και 40% αρκετά.

Τα κυρίαρχα προβλήματα

Ως σημαντικότερο πρόβλημα της Β’ Πειραιά καταγράφηκε αυτό της ανάπτυξης και της ανεργίας με ποσοστό 24,1% όπως και την αναμενόμενο, όμως σημαντικό ζήτημα υπάρχει και με τους φόβους των πολιτών ως προς τη φτώχεια (18,9%) και την ασφάλεια στην περιοχή (17,9%). Για την ανεργία και την ανάπτυξη κυρίως φοβούνται οι άνδρες (ποσοστό 28,2% έναντι 21,6% των γυναικών) ενώ σε ό,τι αφορά την ασφάλεια τα πράγματα είναι μοιρασμένα με 18,6% να επισημαίνουν το πρόβλημα οι άνδρες και 17,5% οι γυναίκες. Σε ό,τι αφορά τη Σαλαμίνα σημαντικότερο πρόβλημα καταγράφεται η φτώχεια και η εν γένει οικονομική κατάσταση σε ποσοστό 21,2%, δεύτερο έρχεται το θέμα της ασφάλειας με 15,3% και τρίτο αυτό της ανάπτυξης με 12,9%.

Θα πρέπει να τονίσουμε πως σε επίπεδα κόμματος, η ΝΔ στην περιφέρεια καταγράφει συσπείρωση της τάξης του 62% – 20% μικρότερο από το πανελλαδικό – προφανώς λόγω σειράς προβλημάτων που υπήρξαν στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές της

 

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ