Εφημερίδα Κοινωνική

Ελληνες γιατροί του Ηνωμένου Βασιλείου: «Θέλουμε να επιστρέψουμε, αλλά όχι έτσι»

Ελληνες γιατροί του Ηνωμένου Βασιλείου: «Θέλουμε να επιστρέψουμε, αλλά όχι έτσι»
12 Οκτωβρίου 2018

Τροχοπέδη στον επαναπατρισμό των Ελλήνων γιατρών βάζει η απουσία ενός οργανωμένου πλαισίου που θα δίνει δυνατότητες επιστημονικής εξέλιξης και θα βασίζεται στην αξιοκρατία. Αυτό τουλάχιστον φαίνεται να υποστηρίζουν οι Ελληνες γιατροί και επαγγελματίες υγείας που εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι οποίοι κατά την ενημέρωση που είχαν από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό για τις προοπτικές απασχόλησης που υπάρχουν στο σύστημα υγείας της χώρας μας, απάντησαν εν ολίγοις «θέλουμε να επιστρέψουμε, αλλά όχι υπό αυτές τις συνθήκες».

Η συνάντηση, στην οποία παρευρέθησαν εκπρόσωποι της Άνωσης Ελλήνων Γιατρών, σύλλογοι νοσηλευτών και μαιών στο Ηνωμένο Βασίλειο, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψης του υπουργού στη βρετανική πρωτεύουσα και εντάσσεται στην προσπάθεια για αντιστροφή του brain drain, το οποίο, όπως δήλωσε ο κ. Ξανθός αποτελεί «αιμορραγία για τη χώρα μας και δυσκολεύει τις προσπάθειες που κάνουμε να ανασυγκροτήσουμε το ΕΣΥ».

Ο υπουργός ενημέρωσε τους Ελληνες γιατρούς για την εν εξελίξει οργάνωση του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Ελλάδα και τις προοπτικές απασχόλησης σε αυτό, καθώς και για τις επικείμενες προκηρύξεις για μόνιμο προσωπικό στα νοσοκομεία. Η απάντηση από την πλευρά των γιατρών που εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν άφησε πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Οι βασικότερες αντιρρήσεις των Ελλήνων γιατρών ως προς την πιθανότητα επιστροφής τους για εργασία στην Ελλάδα δεν εστίαζαν στις χαμηλές αποδοχές και στις δυσκολίες επαγγελματικής απασχόλησης, όσο στην ίδια οργάνωση του συστήματος υγείας που δεν επιτρέπει σε νέους, φιλόδοξους γιατρούς να εξελιχθούν επαγγελματικά και επιστημονικά σε ένα πλαίσιο αξιοκρατίας. Συνέκριναν δε τις δυνατότητες που δίνει το αγγλικό σύστημα υγείας, που προωθεί τη συνεχή κατάρτιση των επιστημόνων με τη συμμετοχή τους σε προγράμματα συνεχιζόμενης εκπαίδευσης, με την ελληνική πραγματικότητα όπου η διά βίου εκπαίδευση είναι καθαρά θέμα προσωπικό του κάθε γιατρού και βασίζεται εν πολλοίς στη σχέση του με φαρμακευτικές εταιρείες.


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ