Εφημερίδα Κοινωνική

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: Έμαθε τι σημαίνει…ΤΡΟΜΟΣ Βιομηχανικού Ατυχήματος σε Πέραμα – Δραπετσώνα

 Breaking News

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: Έμαθε τι σημαίνει…ΤΡΟΜΟΣ Βιομηχανικού Ατυχήματος σε Πέραμα – Δραπετσώνα
03 Οκτωβρίου 2018

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έφτασε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Παπαδάκη για τα οξυμένα προβλήματα από τις δεξαμενές πετρελαίου στο Πέραμα, στη Δραπετσώνα και την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά. Είναι ένα θέμα για το οποίο είχαν αναδείξει προ μηνών τόσο ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γ. Γαβρίλης, όσο και οι δήμαρχοι των εν λόγω περιοχών, κρούοντας «καμπανάκι» κινδύνου στην κυβέρνηση. Τόσο στο Πέραμα όσο και στη Δραπετσώνα κατοικίες συνυπάρχουν με μεγάλες εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών. Ο αρμόδιος για θέματα Περιβάλλοντος Επίτροπος K. Vella, απαντώντας στην ερώτηση του ευρωβουλευτή είπε ότι «η Επιτροπή δεν διαθέτει, στο παρόν στάδιο, στοιχεία που να τεκμηριώνουν μια τέτοια παράβαση», ωστόσο θέλησε να πληροφορηθεί τι συμβαίνει και κυρίως να ενημερωθεί για όσα λέγονται περι… «Κινδύνου Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Έκτασης». Ξεκαθάρισε βέβαια ότι υπάρχει σαφής «οδηγία περί βιομηχανικών εκπομπών».

Αναλυτικά η απάντηση του κ. Vella εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

Η εταιρεία που αναφέρεστε μπορεί να καλύπτεται από την οδηγία 2012/18/ΕΕ1 (οδηγία Seveso), εάν το πετρέλαιο υπερβαίνει τα κατώτατα όρια που αναφέρονται στο παράρτημα I της εν λόγω οδηγίας. Αυτό συνεπάγεται την υποχρέωση της εφαρμογής μέτρων διαχείρισης της ασφάλειας, του σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης και της ενημέρωσης του κοινού. Η οδηγία περιλαμβάνει επίσης την υποχρέωση να λαμβάνονται υπόψη οι αποστάσεις ασφαλείας και πρόσθετα τεχνικά μέτρα για την εξασφάλιση της προστασίας της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος.

Εάν η εταιρεία εκτελεί δραστηριότητες διαχείρισης αποβλήτων που απαριθμούνται στο παράρτημα Ι της οδηγίας 2010/75/ΕΕ περί βιομηχανικών εκπομπών2 (ΟΒΕ), θα πρέπει να λειτουργεί με άδεια που καθορίζει οριακές τιμές εκπομπών για ρυπογόνες εκπομπές στην ατμόσφαιρα, τα ύδατα και το έδαφος σύμφωνα με τη χρήση των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνικών.

Αμφότερες οι οδηγίες περιλαμβάνουν λεπτομερείς διατάξεις σχετικά με την πρόσβαση στις πληροφορίες, τη συμμετοχή του κοινού στη λήψη αποφάσεων, την πρόσβαση στη Δικαιοσύνη, καθώς και μια πλήρη σειρά κανόνων για τις επιθεωρήσεις και την παρακολούθηση.

Η Επιτροπή δεν διαθέτει, στο παρόν στάδιο, στοιχεία που να τεκμηριώνουν μια τέτοια παράβαση. Ως εκ τούτου, ενθαρρύνει τον κ. βουλευτή να ερευνήσει περαιτέρω το θέμα με τις αρμόδιες αρχές και να τις παροτρύνει να αναλάβουν δράση σε τοπικό επίπεδο, κατά περίπτωση.

Όσον αφορά τις Ερωτήσεις σχετικά με τη χρήση του χώρου, την απαγόρευση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και τη χρηματοδότηση των υποδομών, η Επιτροπή δεν είναι σε θέση να διατυπώσει οποιεσδήποτε απαντήσεις, λαμβάνοντας υπόψη τον καθαρά εθνικό και πολιτικό χαρακτήρα τους.

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ