Εφημερίδα Κοινωνική

Βγαίνουν οι μπουλντόζες: Ποια αυθαίρετα κατεδαφίζονται άμεσα – «Ανοίγουν» και οι κλειστές παραλίες

Βγαίνουν οι μπουλντόζες: Ποια αυθαίρετα κατεδαφίζονται άμεσα – «Ανοίγουν» και οι κλειστές παραλίες
01 Αυγούστου 2018

Δέσμη μέτρων για την επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών αντιμετώπισης πολεοδομικών και περιβαλλοντικών παραβάσεων, με έμφαση στις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Οι πρώτες κατεδαφίσεις αφορούν σε περίπου 3.000 αυθαίρετα, για τα οποία έχουν εκδοθεί τελεσίδικα πρωτόκολλα και συγκεκριμένα για 2.500 αυθαίρετα εντός ιδιαίτερα προστατευόμενων περιοχών αλλά και 685 αυθαίρετα στον αιγιαλό.

Όπως τόνισε ο αρμόδιος υπουργός κ. Σταθάκης η τροπολογία, που θα είναι μεταβατική μέχρι να λειτουργήσουν τα «παρατηρητήρια δόμησης», θα δώσει τη δυνατότητα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να επιταχύνει τις αναγκαίες παρεμβάσεις.

Ερωτηθείς τις αλλάζει σε σχέση με την προηγούμενη διαδικασία ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι πλέον αφενός υπάρχει πολιτική βούληση και αφετέρου διατίθενται 5 εκατ. ευρώ για τις κατεδαφίσεις στις Αποκεντρωμένες Αυτοδιοικήσεις. Πρόσθεσε, δε, ότι πλέων υπάρχει η δυνατότητα της απευθείας ανάθεσης για κατεδαφίσεις αλλά και η επέκταση συμβάσεων κατά 50%, προκειμένου η διαδικασία να επιταχυνθεί. «Οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις καλούνται να προτεραιοποιυήσουν με αντικειμενικά κριτήρια τα κατεδαφιστέα: Εθνικός δρυμός, αναδασωτέες περιοχές, παραλίες».

Ο υπουργός ανέφερε επιπλέον πως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι για τις παραλίες, μέχρι το τέλος του 2018, θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία που ακολουθήθηκε για τους δασικούς χάρτες.

 

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ