Εφημερίδα Κοινωνική

Χάρης Τσιλιώτης: «Κυβέρνηση παρανάλωμα του πυρός»

 Breaking News

Χάρης Τσιλιώτης: «Κυβέρνηση παρανάλωμα του πυρός»
10 Αυγούστου 2018

*Άρθρο του Χάρη Τσιλιώτη – Επίκουρος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Μέλος του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών της ΝΔ, Μέλος Κοινοβουλευτικών Τομέων Εξωτερικών, Δικαιοσύνης, Παιδείας και Θρησκευμάτων της ΝΔ

Charalampos TsiliotisΟι πρόσφατες πυρκαγιές και οι φρικιαστικές καταστροφές που προκάλεσαν σε ανθρώπινες ζωές και περιουσίες έρχονται να προστεθούν σε μία σειρά καταστροφών τον τελευταίο καιρό που προξενήθηκαν από φυσικά (;) αίτια, με κυριότερο αυτό της Μάνδρας με 24 νεκρούς. Πάνω από 100 νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες και ξεσπιτωμένοι μέσα σε λίγους μήνες σίγουρα είναι ένα φαινόμενο άκρως ανησυχητικό που θα έπρεπε όχι απλά να θορυβήσει αλλά να κινητοποιήσει τους υπεύθυνους του κρατικού μηχανισμού ανάλογα με τις αρμοδιότητές τους (Κυβέρνηση, Περιφέρεια, Δήμους). Το γεγονός ότι κάθε χρόνο σημειώνονται τεράστιες πυρκαγιές με χιλιάδες εκτάσεις κατεστραμμένες και ενίοτε με κατεστραμμένες κατοικίες, το ότι μόλις πέρυσι η παρούσα Κυβέρνηση ήρθε αντιμέτωπη με ένα τεράστιο φαινόμενο πυρκαγιών ανά την Ελλάδα, ευτυχώς αυτή την φορά χωρίς ανθρώπινα θύματα, θα έπρεπε να είχε κάνει τους ιθύνοντες αυτό το καλοκαίρι να κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα.

Αντ’ αυτού είδαμε μία Κυβέρνηση να αιφνιδιάζεται από την ραγδαία εξέλιξη των φυσικών φαινομένων, να είναι παντελώς ανέτοιμη να αντιμετωπίσει και στοιχειωδώς μία ή περισσότερες πυρκαγιές τεραστίων διαστάσεων, σαν να μην ήταν ούτε μία μέρα στην εξουσία, και τελικά να παραδίδεται άνευ όρων στο μένος του πυρός. Το ίδιο το κυβερνών κόμμα που όταν ήταν στην Αντιπολίτευση εξαπέλυε μύδρους κατά των τότε κυβερνώντων σε ανάλογες περιστάσεις και που υποσχέθηκε, όπως άλλωστε σε όλα τα θέματα, ότι είχε λύσεις έτοιμες που εάν όχι θα επέλυαν θα αντιμετώπιζαν σοβαρά το πρόβλημα, φάνηκε απελπιστικά ελλειμματική. Όπως και στην οικονομία, την δημόσια τάξη, την κοινωνική πολιτική, την παιδεία και σε όλο το φάσμα της κυβερνητικής πολιτικής είδαμε ανικανότητα και αβελτηρία.

Όμως, σωστά επισημαίνεται ότι το πρόβλημα δεν είναι σημερινό, είναι διαχρονικό. Η ευθύνη βαραίνει όλους όσους κυβέρνησαν από την Μεταπολίτευση και μετά. Επίσης, σωστό είναι ότι το πρόβλημα έχει οξυνθεί με καταστροφές οικιών και απώλειες ανθρωπίνων ζωών λόγω της οικιστικής επέκτασης σε δασικές και παράλιες εκτάσεις, κυρίως στην Ανατολική και Βόρεια Αττική. Η άναρχη οικιστική δόμηση, η ανυπαρξία χωροταξικού σχεδιασμού σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή έχουν οξύνει ιδιαίτερα το πρόβλημα.

Για να μην μιλήσω για εμπρησμούς που πάντοτε συνέβαιναν. Όμως τα προβλήματα αυτά είναι παρόντα και δεν μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε άμεσα, θα πρέπει καλώς ή κακώς να τα πάρουμε ως δεδομένα. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε άρδην το κλίμα, δεν μπορούμε να αποτρέψουμε τους ανέμους, δεν μπορούμε να γκρεμίσουμε σε μια ημέρα όσα σπίτια κτίστηκαν παράνομα ή ημιπαράνομα και εν συνεχεία «τακτοποιήθηκαν» με έναν νόμο και ένα άρθρο, μεταξύ άλλων και από τους σημερινούς κυβερνώντες. Τι θα πρέπει να γίνει, όμως, να αφήνει το κράτος κάθε φορά τις ανθρώπινες ψυχές και τις περιουσίες έρμαιο των φυσικών φαινομένων; Ή η λύση είναι μόνο η τιμωρία όσων με αφροσύνη, έλλειψη διορατικότητας και προχειρότητα έκτισαν εδώ και εκεί και να αφήσει κάθε φορά αυτούς και τις οικογένειές τους να γίνονται παρανάλωμα του πυρός, όπως μας είπε λίγο έως πολύ ο «πολύς» Υπουργός Εθνικής Άμυνας; Η ευθύνη λοιπόν του Κράτους και κυρίως της Κυβέρνησης είναι τεράστια και έχει υποχρέωση εκ του Συντάγματος να προστατέψει τις ζωές, την σωματική ακεραιότητα και την περιουσία των πολιτών του.

Εδώ ακριβώς έγκειται η μεγάλη ευθύνη αυτής της Κυβέρνησης, την οποία με μεγάλη μικροψυχία και δειλία αρνήθηκε αρχικά έστω και στοιχειωδώς να αναλάβει, ρίχνοντας τις ευθύνες πότε στον Τύπο, πότε στα φυσικά φαινόμενα και πότε … στους ίδιους τους νεκρούς. Το γεγονός ότι υπό την ισχυρή πίεση της κοινής γνώμης ανέλαβε πολύ αργότερα γενικά και αόριστα ο Πρωθυπουργός, πολιτικά και ηθικά δεν έχει καμία σημασία.

Και κάτι για την αυριανή Κυβέρνηση, που θα είναι όπως όλα δείχνουν μία Κυβέρνηση με κεντρικό κορμό την ΝΔ και Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Εάν θέλει να κριθεί ευμενώς από τον ελληνικό λαό, θα πρέπει να δώσει την μάχη της καθημερινότητας και κυρίως στην ασφάλεια των ανθρώπων, είτε από την εγκληματικότητα είτε από φυσικά φαινόμενα. Οι προτάσεις της κινούνται στην σωστή κατεύθυνση, όπως και η εν γένει σοβαρή και στιβαρή στάση του Κ. Μητσοτάκη. Όπως και σε πολλά άλλα θέματα, και στο θέμα της ασφάλειας η ΝΔ και ο Κ. Μητσοτάκης αποτελούν την τελευταία ευκαιρία. Είθε να πετύχει εκεί που απέτυχαν άλλοι.

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ