Εφημερίδα Κοινωνική

Ζαχαρούλα Τσιριγώτη Αντιστράτηγος ΕΛ.ΑΣ.: Αποκλειστική συνέντευξη στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ – «Ο ρόλος της Αστυνομίας στη διαχείριση του μεταναστευτικού είναι συγκεκριμένος»

 Breaking News

Ζαχαρούλα Τσιριγώτη Αντιστράτηγος ΕΛ.ΑΣ.: Αποκλειστική συνέντευξη στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ – «Ο ρόλος της Αστυνομίας στη διαχείριση του μεταναστευτικού είναι συγκεκριμένος»
30 Ιουλίου 2018

*Συνέντευξη στην Χριστίνα Μπιτάδου

Τις καλύτερες εντυπώσεις μας άφησε η συνάντηση με την Αντιστράτηγο κα. Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, η οποία κατέχει τη θέση Γενικού Επιθεωρητή Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων.

Παρά τα αυξημένα καθήκοντά της, από την πρώτη στιγμή που μιλήσαμε τηλεφωνικά, είχε όλη την καλή θέληση και διάθεση να μας υποδεχθεί στο γραφείο της, στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, για μια αποκλειστική συνέντευξη στην εφημερίδα μας.

Μιλήσαμε για το μεταναστευτικό, τις κινήσεις που έχουν γίνει ενώ αναφερθήκαμε και στον Πειραιά.

- Τόσα χρόνια στην Αστυνομία, σίγουρα θα έχετε κάνει αρκετές θυσίες για να φτάσετε στη θέση που είστε τώρα. Πόσο δύσκολος ήταν ο δρόμος;

Όλοι οι δρόμοι προς την κορυφή είναι δύσκολοι, και δεν το λέω λόγω φύλου, είναι δύσκολοι γενικά και για τους άντρες και για τις γυναίκες δεν υπάρχει διαφορά. Τα αγαθά κόποις κτώνται. Που σημαίνει ότι θα πρέπει να αφιερώσεις πολύ περισσότερο χρόνο στη δουλειά σου, να μελετήσεις πολύ περισσότερο γιατί στην δική μας τη δουλειά, στους βαθμούς Διοίκησης, η μεγαλύτερη δύναμη είναι η γνώση. Θέλει βήματα τέτοια που να σε καθοδηγήσουν σωστά ώστε να παίρνεις τις σωστές αποφάσεις, να έχεις δύναμη ψυχής για να μπορείς να προστατεύεις τους συνεργάτες σου, τους υφιστάμενούς σου, να έχεις σωστή κρίση, διαύγεια μυαλού για να μπορείς να παίρνεις τις κατάλληλες αποφάσεις. Γενικά ο μοναδικός δρόμος που οδηγεί προς την κορυφή είναι δύσκολος.

- Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι προορίζεστε για τη θέση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.. Θα είναι μια μεγάλη πρόκληση η θέση αυτή για εσάς;

Πρόκληση είναι και για τους πέντε Αντιστράτηγους που είμαστε στην Αστυνομία. Είναι γνωστό ότι τον Ιανουάριο η θητεία του νυν αρχηγού ολοκληρώνεται γιατί βάσει νομικού πλαισίου ο αρχηγός έχει μια θητεία χρόνια συν τη δυνατότητα ενός ακόμη έτους. Ολοκληρώνεται, δυστυχώς, η θητεία του τον Ιανουάριο, οπότε με τις κρίσεις τότε θα αποφασιστεί και ο νέος αρχηγός. Μέσα στους υποψηφίους είμαι και εγώ. Και οι πέντε Αντιστράτηγοι είμαστε ισότιμοι και το ΚΥΣΕΑ είναι αυτό που αποφασίζει.

tsirigwth1
- Μεγάλο πρόβλημα (και άλυτο) είναι το μεταναστευτικό – προσφυγικό στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί και ποια είναι η δική σας άποψη;

Το προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα είναι ένα φαινόμενο, πολύπλοκο, διαχρονικό και όσο υπάρχουν αιτίες που προκαλούν τη μετανάστευση και την προσφυγιά, τόσο θα υπάρχει. Αυτό για μένα σημαίνει ότι τουλάχιστον για την επόμενη δεκαετία – εικοσαετία θα μας απασχολεί. Το αίτιο που προκαλεί την προσφυγιά ή τη μετανάστευση είναι είτε πόλεμος είτε οικονομικός παράγοντας είτε κοινωνικός. Όσο υπάρχουν τέτοιες αιτίες τόσο θα υπάρχει και το πρόβλημα αυτό. Το αντιμετωπίσαμε, το αντιμετωπίζουμε και θα το αντιμετωπίζουμε συνεχώς.

-Δημιουργούνται παρόλα αυτά πολλές φασαρίες σε λιμάνια και νησιά μέσα στα hotspot, και πολλές φορές βλέπουμε ότι χάνονται και ζωές. Ποιος είναι ο ρόλος εκεί της Αστυνομίας; Υπάρχει βέβαια Αστυνόμευση αλλά υπάρχουν και πολλά παράπονα από τους άνδρες του Σώματος.

Αυτή η ερώτηση ανοίγει μια μεγάλη συζήτηση και θα προσπαθήσω να την συμπτύξω για να καταλάβουμε κάποια πράγματα. Ο ρόλος της Αστυνομίας στην διαχείριση του μεταναστευτικού είναι συγκεκριμένος. Καταρχήν υπάρχει Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής που χαράζει τη στρατηγική, τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Η Αστυνομία συμβάλει σε αυτό με διάφορους τρόπους, είτε με την καταγραφή ταυτοποίηση, λήψη δαχτυλικών αποτυπωμάτων, συνέντευξης και έκδοσης διοικητικών εγγράφων που αυτά γίνονται στα hotspot στα νησιά ή στις πύλες παράνομης εισόδου, τηρεί την δημόσια τάξη, και βέβαια την εσωτερική ασφάλεια της χώρας. Η Ελληνική Αστυνομία είναι υπεύθυνη για τα Χερσαία σύνορα με πύλες εισόδου με ροές παράνομων –παράτυπων μεταναστών ή προσφύγων που έχουμε στον Έβρο, στην Αλβανία. Στα θαλάσσια σύνορα αρμοδιότητα έχει το Λιμενικό Σώμα.

tsirigwth2

Σε εμάς η αρμοδιότητα περιορίζεται στα νησιά εντός των χώρων των hotspots που συνδράμουμε υποστηρίζοντας το έργο της πρώτης υποδοχής με τις παραπάνω διαδικασίες. Στην Αστυνομία ανήκουν μόνο τα χερσαία σύνορα. Οι διάφοροι διαπληκτισμοί που συμβαίνουν μέσα στα hotspots, συμβαίνουν σε κάθε γειτονιά. Όπως μαλώνουν οι γείτονες έτσι και εκεί. Κάπως έτσι θα πρέπει να δούμε και τους διαπληκτισμούς που γίνονται μεταξύ των μεταναστών. Θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας, ότι σε αυτούς τους χώρους που διαμένουν οι αλλοδαποί είναι οι υπηκοότητες μικτές. Θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι σε ένα κέντρο φιλοξενίας που διαμένουν πολίτες πολλών χωρών με διαφορετική κουλτούρα και διαφορετικά ήθη και έθιμα, δεν είναι και τόσο εύκολη συνύπαρξη τους. Δεν εύκολη όμως και η διαβίωσή τους. Να πάρουμε για παράδειγμα έναν άνθρωπο που δεν έχει ένα βέβαιο μέλλον, δεν έχει μια προοπτική, έναν σκοπό, ένα όνειρο για ένα καλύτερο αύριο.

Είναι με οικογένειες εδώ, κοιμούνται ξυπνάνε και δεν έχουν με τι να ασχοληθούν. Αυτό προκαλεί εκνευρισμό και ψυχολογικά προβλήματα, θα πρέπει δηλαδή η προτεραιότητα ενός κράτους που έχει αλλοδαπούς, πρόσφυγες και μετανάστες, γνωρίζοντας ότι θα μείνουν στη χώρα αυτή, να είναι τα προγράμματα ειδικά για να τους εντάξει στην κοινωνία, να μπορούν να έχουν δικαίωμα στη μόρφωση, στην εργασία για να μπορούν να επιβιώσουν. Αυτά τα προγράμματα είναι σε εξέλιξη στην Ηπειρωτική Ελλάδα, στα Κέντρα Φιλοξενίας και στα διαμερίσματα που παρέχονται από την Ύπατη Αρμοστεία. Δεν είναι εύκολη η ένταξη δεν είναι εύκολα τα προγράμματα αυτά να γίνουν. Καταρχήν όλοι οι πρόσφυγες δεν ξέρουν τη γλώσσα, άρα δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν και να είναι κοινωνικοί και φιλικοί προς Έλληνες πολίτες. Έτσι όλες αυτές οι δυσκολίες τους αναγκάζουν να έρχονται σε προστριβή με άλλους, όμως ο νόμος στη χώρα είναι ένας και ισχύει τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους αλλοδαπούς, δεν υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση για τον Έλληνα ή για τον αλλοδαπό.

- Οι εντολές που έχουν δοθεί από εσάς προς τους Αστυνομικούς που βρίσκονται στα Κέντρα Φιλοξενίας, ποιες είναι;

Καταρχήν ας σκεφτούμε την Ελλάδα «χωρισμένη» στα δύο. Στο ένα κομμάτι είναι η Ηπειρωτική Ελλάδα όπου εκεί υπάρχουν Κέντρα Φιλοξενίας, ανοιχτοί χώροι που δεν φυλάσσονται από την Αστυνομία, αλλά επιτηρούνται. Για να φυλάξεις έναν τέτοιο χώρο θα πρέπει να υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις, θα πρέπει να υπάρχει περίφραξη τέτοια που να μην μπορεί εύκολα κάποιος να την καταστρέψει. Θα πρέπει να έχει έναν διοικητή, ή θα πρέπει να έχει άλλη μορφή τελείως διαφορετική. Είναι ανοιχτοί χώροι διαμονής τα Κέντρα Φιλοξενίας. Όταν γίνει κάτι και πρέπει να επέμβει η Αστυνομία τότε το κάνει μέσα σε ένα νομικό πλαίσιο που λειτουργεί η ίδια η Αστυνομία, εκφράζοντας και εφαρμόζοντας την Ελληνική νομοθεσία. Και έχουμε και τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (πρώην hotspots) στα νησιά.

Εκεί είναι τελείως διαφορετική η φιλοσοφία ,εκεί διαμένουν οι αλλοδαποί αφού ταυτοποιηθούν και επειδή εφαρμόζεται η κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης -Τουρκίας παραμένουν τόσο χρονικό διάστημα όσο χρειάζεται για να ολοκληρωθεί η εξέταση του ασύλου τους. Κάποιοι δικαιούνται διεθνούς προστασίας και ασύλου και μεταφέρονται στην ενδοχώρα και κάποιοι δεν δικαιούται διεθνούς προστασίας γιατί είναι οικονομικοί μετανάστες και τότε γι’ αυτούς ακολουθείται η διαδικασία επιστροφής στην Τουρκία. Υπάρχει και άλλη μια μερίδα αλλοδαπών που γνωρίζουν ότι θα έρθει η ώρα και η στιγμή που θα απορριφθεί το αίτημα ασύλου τους και ζητάνε την εθελούσια επιστροφή στη χώρα καταγωγής τους. Τότε επεμβαίνει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης κάνει όλες τις διαδικασίες που πρέπει και σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, επιστρέφουν στη χώρα καταγωγής με κάποια μπόνους και κάτω από κάποιες προϋποθέσεις.

-Επιστρέφουν όντως κάποιοι στην πατρίδα τους;

Γίνονται πολλές επιστροφές τόσο από τα νησιά όσο και από την Ηπειρωτική Ελλάδα. Ανά χρόνο περίπου, αναγκαστικές και εθελούσιες επιστροφές κυμαίνονται από 15.000 έως 20.000.

- Στους κατοίκους και στους πολίτες που έχουν την αίσθηση της ανασφάλειας και του κινδύνου, τι έχετε να πείτε;

Θα πρέπει να ξέρουν από τι κινδυνεύουν και για ποιο λόγο έχουν ανασφάλεια. Ως Ελληνική Αστυνομία, όταν γίνεται κάποια καταγγελία πάντα ερευνάται, υπάρχει εμφανής Αστυνόμευση ιδιαίτερα σε περιοχές που υπάρχουν Κέντρα Φιλοξενίας.

Στα νησιά έχουμε αυξήσει την Αστυνομική δύναμη, έχουμε ενισχύσει την τοπική Αστυνομία με μεγάλο αριθμό Αστυνομικών όπως και με διμοιρίες ΥΑΤ και ΥΜΕΤ, προκειμένου να δώσουμε το αίσθημα ασφάλειας στους κατοίκους των νησιών. Η Ελληνική Αστυνομία και στα πέντε νησιά που έχουν Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, έχει καταρτίσει και έχει εκπονήσει ειδικά επιχειρησιακά σχέδια εμφανούς αστυνόμευσης προκειμένου οι κάτοικοι να έχουν το αίσθημα της ασφάλειας.

-Θα ήθελα να ρωτήσω για την συμφωνία Τσίπρα- Μέρκελ για την άμεση επαναπροώθηση μεταναστών από Γερμανία σε Ελλάδα. Πόσο θα επιβαρύνει την μέχρι τώρα κατάσταση;

Η συμφωνία του Πρωθυπουργού και της κας Μέρκελ δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Συζήτησαν κάτι γενικό και ακόμα υπάρχουν διαβουλεύσεις σε ανώτερο επίπεδο μεταξύ εμπειρογνωμόνων. Η φιλοσοφία της απόφασης αυτής είναι ότι όποιος συλλαμβάνεται στα Γερμανοαυστριακά σύνορα και διαπιστώνεται ότι έχει προέλθει από την Ελλάδα, δηλαδή έχει κάνει αίτημα ασύλου, έχει καταγραφεί και έχουν ληφθεί τα δαχτυλικά του αποτυπώματα και έχουν καταχωρηθεί ως κατηγορία 1 στο Eurodac (είναι το αρχείο που παίρνουν τα δαχτυλικά αποτυπώματα ψηφιακά), και βρεθεί στη Γερμανία (από το πότε δεν έχουμε ακόμα ορίσει), αυτός θα επιστρέφει στη χώρα μας.

Αυτό όμως ισχύει ούτως ή άλλως από τον κανονισμό του Δουβλίνου.

Οι Γερμανοί, οι ίδιοι που έχουν τα στατιστικά στοιχεία για το τελευταίο τρίμηνο βρήκαν 3 ανθρώπους που δεν τους γύρισαν ποτέ πίσω. Αυτό έγινε και από τη δική μας την πλευρά, θέλουμε να ξεπαγώσει το θέμα των οικογενειακών επανενώσεων. Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας υπάρχουν περίπου 3.000 άτομα, που οι οικογένειες τους είναι στην Γερμανία και η Γερμανία δεν τους δέχεται. Τα ασυνόδευτα ανήλικα για μένα είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο. Η Ελληνική Αστυνομία παρέχει Προστατευτική Φύλαξη στα ανήλικα προσφυγόπουλα μέχρις ότου βρεθεί η κατάλληλη δομή που θα πάει να διαμείνει. Εκεί εμπλέκεται η ΕΛ.ΑΣ.

-Να «μεταφερθούμε» στο κέντρο της Αθήνας, κυρίως στο Πεδίον του Άρεως και τα Εξάρχεια. Είναι μέρη που προβληματίζουν με την κατάσταση που επικρατεί εκεί.

Υπάρχει ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο που έχει καταρτιστεί και εφαρμόζεται από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής. Υπάρχουν περιπολίες, επιχειρήσεις, συλλήψεις ειδικά στο Πεδίον του Άρεως και πολλές φορές καλούν την αστυνομία λέγοντας ότι κάτι γίνεται, και πάει εκεί η Αστυνομία και δεν βρίσκει τίποτα. Υπάρχει εμφανής αστυνόμευση. Η χρονιά φέτος έχει ονομαστεί από πλευράς μας και το «έτος κατά των ναρκωτικών». Γίνονται ειδικές επιχειρήσεις και συλλήψεις καθημερινά. Η Αστυνομία δεν εφησυχάζει με τις επιτυχίες της, συνεχίζει καθημερινά και δίνει μεγάλο αγώνα και φαίνεται από τα αποτελέσματα.

-Κλείνοντας, θα ήθελα το μήνυμα σας για τον Πειραιά. Η περιοχή έχει περισσότερη ανάγκη από αστυνόμευση και στο παρελθόν «σήκωσε» μεγάλο βάρος του προσφυγικού.

Οφείλω να πω ότι με την Τοπική Αυτοδιοίκηση του Πειραιά διαχρονικά και ιδιαίτερα από το 2015 και μετά όπου αντιμετωπίσαμε μια ανθρώπινη προσφυγική κρίση που κανείς δεν μπορεί το αμφισβητήσει αυτό, η Ελληνική Αστυνομία συνεργάζεται σε πάρα πολύ καλό επίπεδο. Οφείλουμε να τους ευχαριστήσουμε από την πλευρά μας γιατί πάντα ό,τι ζητήθηκε ήταν εκεί και μας υποστήριξαν. Εγώ βρέθηκα πάρα πολλές φορές σε συναντήσεις κρατικών φορέων με εκπροσώπους ΟΤΑ και όλοι όσοι συμμετείχαν σε αυτές ήταν συνεργάσιμοι και μας υποστήριξαν πάρα πολύ. Για μένα ο Πειραιάς σημαίνει κάτι διαφορετικό, εγώ γεννήθηκα και μεγάλωσα στον Πειραιά και στο μυαλό μας όλοι έχουμε την παιδική μας ηλικία. Είμαι από την Μάνη και μεγάλωσα στα Μανιάτικα.

Για μένα ο Πειραιάς είναι πρότυπο! Έχει άλλη ομορφιά! Έχει τη θάλασσα και δίνει άλλο αέρα στην περιοχή.

Όποιος είναι από τον Πειραιά, δουλεύει διαφορετικά.

Γνήσια Πειραιώτισσα αλλά και Μανιάτισσα με πάθος, ήθος και όρεξη για δουλειά, η Αντιστράτηγος κα. Τσιριγώτη έχει αποδείξει από τα έργα της ότι είναι ικανότατη και συγκεντρωμένη στον στόχο της. Απατώντας σε όλες τις ερωτήσεις, μας έδωσε τις καλύτερες εντυπώσεις. Προσωπικά της εύχομαι τα καλύτερα, πολλές επιτυχίες και είμαι ευγνώμων για αυτή τη γνωριμία!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ