Εφημερίδα Κοινωνική

Το έθιμο του Κλήδονα από την «ΟΜΟΝΟΙΑ»

Το έθιμο του Κλήδονα από την «ΟΜΟΝΟΙΑ»
02 Ιουλίου 2018

Γέμισε Κρήτη η πρόσφατα ανακαινισμένη πλατεία Πηγάδας στον Πειραιά, την Κυριακή 1η Ιουλίου, όπου η Αδελφότητα Κρητών Πειραιά «Η ΟΜΟΝΟΙΑ» αναβίωσε το πανάρχαιο έθιμο του Κλήδονα, θέλοντας να συμβάλλει στη διατήρηση της πλούσιας παράδοσής μας. Πλήθος κόσμου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα δρώμενο που δεν είχε σε τίποτα να ζηλέψει από το πώς γιορτάζονταν η ημέρα του Αϊ Γιαννιού τα παλιά χρόνια στα χωριά της Κρήτης.

Λαμβάνοντας το λόγο ο Πρόεδρος της Αδελφότητας κ. Θεόδωρος Τσόντος ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και τους προσκάλεσε να συμμετέχουν όλοι στο δρώμενο, ενώ ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης συνεχάρη για άλλη μια φορά από το βήμα το σωματείο, για τη δυναμική παρουσία του στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης.

Αμέσως μετά η πρωτογόνατη Μαρία, το παραδοσιακό πηγάδι, το αμίλητο νερό, τα ριζικάρια, το άναμμα της «φουνάρας» με τα μαγιάτικα στεφάνια και τους βρακοφόρους να περνούν από πάνω, σε συνδυασμό με την ιστορική αναφορά στο έθιμο από την Αντιπρόεδρο της Αδελφότητας κα. Αντωνία – Μαρία Ντουντουνάκη, έδωσαν στον Κλήδονα σάρκα και οστά. Εκτός από τα πολυμελή χορευτικά συγκροτήματα της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» όλων των ηλικιών, τη βραδιά ομόρφυναν με τη συμμετοχή τους οι χορευτές του Συλλόγου Κρητών Αιγάλεω, του Συνδέσμου Γυναικών Κρήτης και Νήσων Αιγαίου, της Ένωσης Κρητών Κορυδαλλού – Νικαίας – Αγ. Ι. Ρέντη, ενώ έπαιξαν κρητικούς και νησιώτικους σκοπούς τα συγκροτήματα των Γ. Λαγουδάκη, Θ. Ποθουλάκη και Η. Παυλίδη και τραγούδησε η μουσική συντροφιά της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ». Κρητικό κέρασμα και χορός απ’ όλο τον κόσμο συμπλήρωσε το γλέντι και έκλεισε την μαγευτική καλοκαιρινή βραδιά με τον καλύτερο τρόπο.

klhdonas1

 

 

 

 

 

 

Μεταξύ των πολλών παρευρισκομένων μπορέσαμε και διακρίναμε: τους βουλευτές: κα. Ελένη Σταματάκη, κα. Γεωργία Γεννιά, και κ. Κώστα Κατσαφάδο, τον Αντιπεριφερειάρχη νήσων κ. Παναγιώτη Χατζηπέρο, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά κ. Γιώργο Δαβάκη, τους Αντιδημάρχους: κ. Κυριάκο Σιγαλάκο, κ. Σταύρο Βοίδονικόλα, και κ. Παναγιώτη Καλογερόγιαννη, τον πρόεδρο της ΔΗΡΑΠ κ. Παναγιώτη Αβραμίδη, τον πρόεδρο της Α’ Κοινότητας κ. Νικήτα Γκόλφη, τον πρώην βουλευτή κ. Δημήτρη Καρύδη, τον πρώην περιφερειάρχη & πολιτευτή κ. Σπύρο Σπυρίδωνα, τους πολιτευτές: κ. Χριστόφορος Μπουτσικάκης, κα. Ζωή Ρούσσου, κ. Γιώργος Βαγιάκης, κ. Ιωάννης Σαρτζετάκης, την επίτιμη πρόεδρο της χορωδίας 1960 κα. Δέσποινα Πασβάντη, τον πρόεδρο του συλλόγου «ΠΕΛΑΣΓΟΙ» κ. Γιάννης Βασιλαντονάκης, την πρόεδρο του συλλόγου «ΦΟΙΒΟΣ» κα. Δήμητρα Γκλεζάκου, τους Κοινοτικούς Συμβούλους: κ. Χρήστο Μακρή, Ειρήνη Δαριώτη και Γιάννη Αλιφραγκή, οι δημοσιογράφοι: κα. Χριστίνα Μπιτάδου, κ. Κωστής Μανωλάκης, κ. Δημήτρης Κρητικός και κ. Μιχάλης Χάνδακας, η αντιπρόεδρος και γραμματέας του Συνδέσμου Γυναικών Κρήτης και νήσων Αιγαίου κα. Μάτα Κορναράκη και κα. Άννα Δασκαλάκη, ο πρόεδρος των Απανταχού Μανιατών «Η ΜΑΝΗ» κ. Σταύρος Βοϊδονικόλας, ο Αντιπρόεδρος του ΟΚΑΑ κ. Γιώργος Βαγιάκης, από τους ΡΟΤΑΡΥ ο κ. Γιάννης Ανδρέογλου, ο Αντιναύαρχος ε.α. κ. Νίκος Αρτεμάκης, ο Αντιστράτηγος ε.α. κ. Βασίλης Αποστολάκης, ο πρόεδρος του ΔΣΠ κ. Γιώργος Σταματόγιαννης, εκπρόσωποι Κρητικών συλλόγων και σωματείων και πάρα πολύ κόσμος.

klhdonas2

 

 

 

 

 

 

klhdonas3

 

 

 

 

 

 

klhdonas4

 

 

 

 

 

 

klhdonas5

 

 

 

 

 

 

klhdonas6

 

 

 

 

 

 

klhdonas7

 

 

 

 

 

 

klhdonas8

 

 

 

 

 

 

klhdonas9

 

 

 

 

 

 

klhdonas10


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ