Εφημερίδα Κοινωνική

Ειρήνη Νταϊφά: Kύριο μέλημα μου η αναβάθμιση του Πειραιά

Ειρήνη Νταϊφά: Kύριο μέλημα μου η αναβάθμιση του Πειραιά
10 Ιουλίου 2018

Η κόρη του αείμνηστου εφοπλιστή Σταύρου Νταϊφα, έχει στο ενεργητικό της πολλές σημαντικές πολιτιστικές δράσεις, οι οποίες έχουν ως κύριο πυλώνα την ανάδειξη και την αναβάθμιση του Δήμου μας, καθιστώντας τον ένα κύριο προορισμό πολιτισμού και καλαισθησίας. Το μέλημα της πάντα, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντα της το 2014, ήταν και θα είναι να γίνει ο Πειραιάς μία πόλη σύγχρονη και φιλόξενη, αντάξια της σπουδαίας ιστορίας και του πολιτισμικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η κυρία Νταϊφά, εκτός από την ιδιότητα του Συμβούλου, είναι και Πρόεδρος της Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιά. Μία ιδιότητα που την κάνει να αισθάνεται στον «φυσικό της χώρο» όπως έχει αναφέρει και παλαιότερα, καθώς η Ναυτιλία ήταν ανέκαθεν ένα τεράστιο κομμάτι της ζωής της.

Κυρία Νταΐφά, συμπληρώνετε σχεδόν τέσσερα χρόνια ως Εντεταλμένη Σύμβουλος στα θέματα Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά. Ποια είναι η πρώτη σας αποτίμηση από αυτήν την εμπειρία;

Πίστη μου είναι ότι ο Πολιτισμός, η Παιδεία και η Πολιτιστική μας κληρονομιά, έχουν την δύναμη της ουσιαστικής βελτίωσης της καθημερινότητάς μας, συμβάλλοντας παράλληλα και στην αναβάθμιση της ίδιας της Πόλης μας!

Η Πολιτιστική μας περιουσία, συνδυασμένη με σύγχρονες Πολιτιστικές δράσεις, μπορούν να προσδώσουν μια ξεχωριστή ταυτότητα στον Πειραιά μετατρέποντάς τον σε Πολιτιστικό προορισμό! Γι’ αυτό και στηρίζω αμέριστα κάθε Θεματική Δράση που προάγει τον Πολιτισμό και συμβάλλει στην προβολή της πόλης του Πειραιά, τόσο από τους αρμόδιους φορείς του Δήμου, όσο και από τους ανάλογους, ιδιωτικούς.

Αν σας ζητούσαμε να ξεχωρίσετε μία στιγμή ποια θα ήταν αυτή;

Ιδιαίτερη στιγμή για τα Πολιτιστικά δρώμενα της Πόλης μας, ήταν, στις 4 Δεκεμβρίου 2017, τα εγκαίνια του Μουσείου Πάνου Αραβαντινού, έπειτα από δέκα οκτώ χρόνια που η συλλογή του Διεθνούς φήμης σκηνογράφου μας, φυλάσσονταν στους αποθηκευτικούς χώρους της Δημοτικής μας Πινακοθήκης.

Επίσης θέλω να σημειώσω πως πραγματοποιήθηκαν και άλλες σημαντικές εκδηλώσεις:

Ο Δήμος Πειραιά, σε συνεργασία με το «Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία» παρουσίασαν τις εκθέσεις: «Η Αττική Γη Υποδέχεται τους Πρόσφυγες του ‘22» και «Δρόμοι Επιβίωσης», στους εκθεσιακούς χώρους του παλιού Ταχυδρομείου, ενώ πραγματοποιήθηκε επίσης Βιωματικό Εκπαιδευτικό πρόγραμμα ( Δρόμοι Επιβίωσης: το προσφυγικό ζήτημα), που παρακολούθησαν σχολεία από όλη την Αττική.

Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, το Δεύτερο Σ.Δ.Ε. Κορυδαλλού «Γιώργος Ζουγανέλης», υλοποιήθηκε Αναδρομική Έκθεση Ζωγραφικής « Η Τέχνη δε φυλακίζεται», στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, με την πραγματοποίηση παράλληλα, Βιωματικού Εκπαιδευτικού προγράμματος.

Ιδιαίτερη επιτυχία και προβολή στους εξαίρετους χώρους της Δημοτικής μας Πινακοθήκης, γνώρισε η Ομαδική ‘Έκθεση Εικαστικών “TIDAL FLOW”, όπου παρουσιάστηκαν ζωγραφική, εικαστικά δρώμενα, όπως video art, performance αυτοσχεδιασμού, φωτογραφίες, γλυπτική, προβολή ντοκιμαντέρ και γκράφιτι.

Ανάλογη επιτυχία γνώρισε και η φιλοξενία, σε συνεργασία με τον ΟΠΑΝ, της Συλλογής Φιγούρας Θεάτρου Σκιών «Σωτήρη Χαρίδημου», καθώς στον προγραμματισμό των δράσεων που σχετίζονται με τον «Καραγκιόζη του Χαρίδημου ξανά στον Πειραιά», δόθηκε η δυνατότητα στους μαθητές των σχολείων να επισκεφθούν και να λάβουν μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της έκθεσης και να παρακολουθήσουν την παράσταση που είχε επιλεγεί.

Τα τελευταία χρόνια, στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, γίνονται καθημερινά ξεναγήσεις στις μόνιμες Αίθουσες Ελαιογραφιών , Γλυπτών του Γιώργου Καστριώτη και στο Μουσείο του Πάνου Αραβαντινού, ενώ υλοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια με τα γραφεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης , καθώς και εργαστήρια με κατασκευές, χαρτοκοπτική και κολλάζ.

Στους χώρους του παλιού Ταχυδρομείου διοργανώνονται συνεχώς ατομικές και ομαδικές Εκθέσεις Ζωγραφικής, Γλυπτικής και Φωτογραφίας. Διοργανώνονται παρουσιάσεις βιβλίων, θεατρικών δράσεων, χορογραφιών και γίνονται σεμινάρια, διαλέξεις, ημερίδες, απονομές βραβείων και φυσικά Μουσικές Εκδηλώσεις- Μουσικές Βραδιές σε συνεργασία με το Πρότυπο Μουσικό Κέντρο, το Μουσικό Σχολείο και τον Σύλλογο Φίλων Κλασσικής Μουσικής & Όπερας.

Ανάλογη δραστηριότητα έχει τα τελευταία χρόνια και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πειραιά με την συνεχή αγορά βιβλίων και την δημιουργία τριών σχολικών βιβλιοθηκών. Φιλοξενεί παράλληλα σεμινάρια Δημιουργικής Γραφής και σεμινάρια του Δήμου για τους εργαζομένους του, ενώ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιά φιλοξενεί στους χώρους του προπτυχιακούς φοιτητές και συμμετέχει στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας.

Με ιδιαίτερη χαρά ο Δήμος Πειραιά επίσης συνέβαλλε στην ιδιωτική πρωτοβουλία αποκατάσταςης μνημείων και αγαλμάτων στην Πόλη, όπως και στην εξεύρεση χώρων για την καλύτερη παρουσίαση πολιτιστικών δραστηριοτήτων ιστορικών συλλόγων, όπως έγινε πρόσφατα με την Φιλολογική Στέγη Πειραιώς.

 ΠΗΓΗ


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ