Εφημερίδα Κοινωνική

Ανάπλαση Μικρολίμανου: Οι πρωτοβουλίες του Δήμου Πειραιά – Πώς φτάσαμε στη νέα παράταση

 Breaking News

Ανάπλαση Μικρολίμανου: Οι πρωτοβουλίες του Δήμου Πειραιά – Πώς φτάσαμε στη νέα παράταση
13 Ιουλίου 2018

Όπως σας ενημέρωσε χθες η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ, νέα παράταση μέχρι το τέλος του έτους παίρνει η προθεσμία αναστολής των διοικητικών κυρώσεων και τυχόν πρωτοκόλλων κατεδάφισης για τις υφιστάμενες κατασκευές κατά μήκος της οδού «Ακτή Κουμουνδούρου» στο ΜΙΚΡΟΛΙΜΑΝΟ.

Αυτό αναφέρει τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τον «Κλεισθένη».

Νωρίτερα, σε τοποθέτησή του, αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης εξήγησε, από το βήμα της Βουλής, ότι με την τροπολογία αναστέλλεται μέχρι τέλος του έτους η κατεδάφιση των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Ο κ. Σταθάκης ενημέρωσε ότι έχει ήδη εγκριθεί το Προεδρικό Διάταγμα για το ρυμοτομικό σχέδιο για την Ακτή Κουμουνδούρου και ότι έχει ολοκληρωθεί η μελέτη ανάπλασης από τον Δήμο του Πειραιά κατ” εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος και εκκρεμεί η έγκρισή της από την Περιφέρεια Αττικής.

Τέλος, ανέφερε ότι μέχρι τον Ιανουάριο αναμένεται να έχει εγκατασταθεί ο ανάδοχος υλοποίησης της μελέτης.

«Τα έργα ανάπλασης αναμορφώνουν πλήρως την περιοχή», είπε ο κ. Σταθάκης και με βάση αυτά «είναι εύλογο να υπάρξει αυτή η αναστολή για έξι μήνες μέχρις ότου ολοκληρωθεί η εφαρμογή πλέον του Προεδρικού Διατάγματος και της μελέτης ανάπλασης της περιοχής», υπογράμμισε.

Πριν όμως φτάσουμε στη νέα παράταση και στις δηλώσεις Σταθάκη, υπήρξαν «κομβικές» κινήσεις που έκαναν η δημοτική Αρχή Πειραιά και ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης για να μπορέσουν να ξεπεραστούν γραφειοκρατίες ετών.

Μελέτη Αστικής Ανάπλασης Μικρολίμανου

MELETH

 

 

 

 

 

 

Η ανάπλαση στο Μικρολίμανο συνιστά μια στρατηγική παρέμβαση μεγάλης κλίμακας, επιφάνειας 15.600τ.μ., όχι μόνο για τον Πειραιά αλλά και για την Αττική ευρύτερα καθώς μέσα από την προτεινόμενη ανάπλαση αναζωογονείται και ενεργοποιείται το παράκτιο μέτωπο της πόλης ως ένας δυναμικός πόλος υπερτοπικής σημασίας αλλά και ως διεθνής τουριστικός προορισμός.

Η περιοχή του Μικρολίμανου, αποτελεί κατάληξη του λόφου της Καστέλας, μία «προκυμαία» ανάμεσα στο Πασαλιμάνι και το Ν. Φάληρο, βορειοανατολικά της Πειραϊκής χερσονήσου με θέα την είσοδο του Σαρωνικού Κόλπου η οποία κατά την αρχαιότητα, χαρακτηριζόταν πολεμικός λιμένας της αρχαίας Αθήνας.

Με το πέρασμα των αιώνων και μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα αποτέλεσε καταφύγιο για τους αλιείς της περιοχής. Από την δεκαετία του 1950 και έπειτα ο γραφικός φυσικός λιμένας του Τουρκολίμανου μετατρέπεται σε διεθνή κοσμοπολίτικο προορισμό ψυχαγωγίας εξαιτίας της γραφικότητας του αλλά και της δυνατότητας πρόσβασης από θαλάσσης σκαφών αναψυχής, ιστιοφόρων κλπ. Το απομονωμένο μικρό λιμάνι και η κολυμβητική ακτή, μετατράπηκαν σταδιακά σε οργανωμένο πόλο εστίασης-αναψυχής, σε σημείο αναφοράς και τουριστικό πόλο έλξης μητροπολιτικού επιπέδου, συγκεντρώνοντας μια σειρά καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος εστίασης – αναψυχής (εστιατόρια, καφετέριες, μεζεδοπωλεία, μπαρ κλπ.) τα οποία αναπτύσσονται, κατά κύριο λόγο υπαίθρια, εκατέρωθεν της οδού Ακτής Κουμουνδούρου.

Οι πρωτοβουλίες του Δήμου Πειραιά

MWRALIS

 

 

 

 

 

 

Η παρέμβαση που επιχειρεί ο Δήμος Πειραιά μέσα από την αστική ανάπλαση της περιοχής, γίνεται με σκοπό την αναβάθμισή της η οποία κρίθηκε απαραίτητη τόσο γιατί αξιολογήθηκε απολύτως αναγκαία η απομάκρυνση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων εστίασης παρά την ακτή (έχουν εκδοθεί οριστικά πρωτόκολλα κατεδάφισης με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις) όσο και για λόγους αντιμετώπισης των καταγεγραμμένων αισθητικών και λειτουργικών προβλημάτων της. Ενα από τα πλεον επειγοντα ζητήματα που είχε να αντιμετωπίσει η σημερινή Δημοτική Αρχή όταν ανελαβε το Σεπτέμβριο του 2014 ήταν η εκτέλεση των οριστικών πρωτόκολλων κατεδάφισης με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις μεχρι 31/12/2014.Με συνεχεις αναβολές μεσω τροπολογιών έγιναν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες.

Σε αυτή την κατεύθυνση έχουν προωθηθεί από τον Δήμο Πειραιά σειρά πρωτοβουλιών για την θεσμική κατοχύρωση και την δημιουργία προϋποθέσεων για την υλοποίηση του έργου της αστικής ανάπλασης. Ειδικότερα:

I. Προωθήθηκε, σε συνεργασία με την Δ/νση Υπηρεσίας Δόμησης & ΓΣΠ – Τμήμα Τοπογραφικού & ΓΣΠ (Τομέας Α), η τροποποίηση του αιγιαλού με την εκπόνηση της μελέτης «Προμελέτη πολεοδομικής τεκμηρίωσης για τον επανακαθορισμό γραμμής αιγιαλού και παραλίας στο Μικρολίμανο, από τον ΝΑΣ έως τον Ναυτικό Όμιλο (Ακτή Κουμουνδούρου)» η οποία οδήγησε στον επανακαθορισμό της οριογραμμής παραλίας με βάση την υπ” αρίθμ. 88609/6342 απόφαση του Γεν. Γρ. Απ. Διοίκ. (ΦΕΚ 413/Δ/12.12.2016).

II. Με την υπ’ αριθ. 365/1-6-2017 Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Πειραιά, επελέγη το Σενάριο και οι γενικοί όροι για την ανάπλαση της περιοχής.

III. Προωθήθηκαν οι διαδικασίες τροποποίησης του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου στην Ακτή Κουμουνδούρου με την εκπόνηση της σχετικής μελέτης. Στη συνέχεια, με την από 22.9.2017 εισήγηση της Δ/νσης Αρχιτεκτονικής, Οικοδομικών Κανονισμών και Αδειοδοτήσεων του ΥΠΕΝ, προωθήθηκε το θέμα προς το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων & Αμφισβητήσεων (ΚΕ.ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α.) το οποίο με την 73η/27.9.2017 πράξη γνωμοδότησε θετικά.

IV. Έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του έργου από την Περιφέρεια Αττικής.

Μετά από καθυστέρηση 14 μηνών από την Επιτροπη Αιγιαλου,ο Δήμος Πειραιά, ολοκληρωσε το συντομοτερο δυνατο την μελέτη εφαρμογής, την οποία και έχει στείλει στην Αντιπεριφέρεια Πειραιά προς έγκριση. Στη συνέχεια προχωρούν οι διαδικασίες προγραμματικής. Με την ολοκλήρωση της προγραμματικής και μετά από τις προβλεπόμενες εγκρίσεις, προχωράει ο διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου.

Με την προτεινόμενη παρέμβαση απελευθερώνεται η Ζώνη Παραλίας από τις αυθαίρετες κατασκευές και μετατρέπεται σε ελεύθερο κοινόχρηστο χώρο περιπάτου. Οι οδοί Ακτή Κουμουνδούρου και Ναυρχ. Βότση μετατρέπονται σε οδούς ήπιας κυκλοφορίας. Η ανάπλαση οργανώνει την περιοχή σε λειτουργικές ζώνες οι οποίες καθορίζονται με διαφορετικά υλικά κατασκευής με κριτήριο την υψηλή αντοχή και αισθητική τους.

Τέλος, και επειδή απαιτείται η απρόσκοπτη κατά το δυνατόν παράλληλη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης, αυτά αποκαθίστανται σε αντίστοιχη ζώνη υποδοχής τραπεζοκαθισμάτων. Βασικός στόχος του έργου είναι η αισθητική αναβάθμιση της περιοχής και η λειτουργική ορθολογικοποίηση των χρήσεων παράλληλα με την βιώσιμη λειτουργία του όμορου οικιστικού πυρήνα.

Ο προϋπολογισμός του έργου της αστικής ανάπλασης ανέρχεται σε 5.700.000€ συμπ/νου ΦΠΑ και η χρηματοδότηση είναι από την Περιφέρεια.

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ