Εφημερίδα Κοινωνική

Ζητήθηκε προστασία της Cosco στον Πειραιά – Κινέζος διπλωμάτης επικοινώνησε έξαλλος με το Μαξίμου!

Ζητήθηκε προστασία της Cosco στον Πειραιά – Κινέζος διπλωμάτης επικοινώνησε έξαλλος με το Μαξίμου!
06 Ιουνίου 2018

Νέο μπλόκο στο λιμάνι του Πειραιά επαπειλείται από τις κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει συνδικαλιστές των λιμενεργατών στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του ΟΛΠ. Η διοίκηση του αναμένεται να προσφύγει εκ νέου σήμερα κατά της απεργίας, προκειμένου να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική και να μην επαναληφθούν τα μεγάλα προβλήματα στην εμπορική δραστηριότητα του λιμανιού που εμφανίστηκαν την προηγούμενη Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή.

Κύκλοι της διοίκησης του ΟΛΠ αναφέρουν στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ πως περιμένουν από τον υπουργό Ναυτιλίας «να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έδωσε την προηγούμενη εβδομάδα στον Κινέζο πρέσβη και να τηρηθεί η νομιμότητα». Το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός πως ένας μικρός συγκριτικά με το σύνολο αριθμός των εργαζομένων της Ενωσης Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων στους Προβλήτες του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ) μπλοκάρει τις πύλες εισόδου στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εισέλθουν ούτε οι υπόλοιποι εργαζόμενοι ούτε βέβαια οι τελωνειακοί, οι εκτελωνιστές και τα φορτηγά. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως την προηγούμενη εβδομάδα αποκλείστηκε κατά προσέγγιση καθημερινά η είσοδος σε 1.000 φορτηγά, 700 εκτελωνιστές, 100 υπαλλήλους του Γ΄ Τελωνείου, 100 υπαλλήλους πρακτορείων μεγάλων διεθνών ναυτιλιακών εταιρειών, 300 υπαλλήλους της ΣΕΠ Α.Ε. και 1.300 συνεργαζόμενους μέσω υπεργολάβων λιμενεργάτες.

Η ΕΝΕΔΕΠ καλεί, πάντως, όλους τους εργαζομένους σε απεργία σήμερα, Τετάρτη 6 Ιουνίου και ζητεί «στήριξη από όλα τα σωματεία που στάθηκαν αγέρωχα στο πλάι μας τις προηγούμενες μέρες». Στο επίκεντρο των διεκδικήσεων της Ενωσης βρίσκονται απαιτήσεις όπως η πρόσληψη περισσότερων εργαζομένων και η χορήγηση μεγάλων αυξήσεων όπως και η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας από όλες τις εργοδοτικές πλευρές, την ένταξη των εργαζομένων στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και πλήρη απασχόληση αορίστου χρόνου.

Από το υπουργείο διαμηνύεται πως θα τηρηθεί η νομιμότητα αλλά ξεκαθαρίζεται επίσης πως αυτό ισχύει για όλες τις πλευρές, παραπέμποντας στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης που θα ληφθούν μετά την προσφυγή του ΟΛΠ κατά των κινητοποιήσεων. Πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει λάβει ξεκάθαρη στάση υπέρ των κινητοποιήσεων, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, σε σχετική ανακοίνωση πως «οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο λιμάνι αναδεικνύουν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι».

Το θέμα έχει λάβει και διπλωματικές αλλά και συμβολικές διαστάσεις, καθώς ο Κινέζος πρέσβης μίλησε για ανάγκη προστασίας των επενδύσεων της Cosco στην Ελλάδα. Ειδικότερα, όπως αν αναφέρει το ρεπορτάζ, την προηγούμενη εβδομάδα ο Κινέζος διπλωμάτης είχε επικοινωνία με το Μαξίμου ζητώντας να προστατευθούν οι επενδύσεις της χώρας του στην Ελλάδα και να τηρηθεί η αρχή που δίδει ίσο δικαίωμα στην εργασία με αυτό της απεργίας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν διπλωματικοί κύκλοι. Ο Κινέζος πρέσβης μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΠ είχαν επίσης συνάντηση και με τον υπουργό Ναυτιλίας, ο οποίος δεσμεύθηκε πως θα τηρήσει τη νομιμότητα. Πλην, όμως, στην παρούσα φάση η κινεζική πλευρά εμφανίζεται ενοχλημένη από την όλη στάση του υπουργείου Ναυτιλίας αλλά και άλλων εμπλεκόμενων υπουργών, σημειώνοντας πως «επιτρέπουν σε μια μικρή ομάδα συνδικαλιστών να αποκλείσουν όχι μόνον την πρόσβαση στο λιμάνι αλλά και τον δημόσιο δρόμο, διαταράσσοντας την εμπορική δραστηριότητα της χώρας».

Εν τω μεταξύ, το περίπτερο του ΟΛΠ στα ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ 2018 επισκέφτηκε την πρώτη ημέρα κατά τα εγκαίνια της έκθεσης ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας ο οποίος είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΟΛΠ Α.Ε. Captain Fu Chengqiu και εξέφρασε την υποστήριξή του για την υλοποίηση των έργων που προβλέπονται στη σύμβαση παραχώρησης, εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον του για μια ενημερωτική συνάντηση με θέμα τα επενδυτικά σχέδια της ΟΛΠ Α.Ε.

 

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ