Εφημερίδα Κοινωνική

Για την 25η Ιουνίου, την Παγκόσμια Ημέρα Ναυτικών

Για την 25η Ιουνίου, την Παγκόσμια Ημέρα Ναυτικών
25 Ιουνίου 2018

*Γράφει ο Πρόεδρος της ΠΕΠΕΝ, CptΜανώλης Τσικαλάκης

Και φέτος για άλλη μια φορά, η 25η Ιουνίου θα σηματοδοτήσει την ετήσια Ημέρα του Ναυτικού, έτσι όπως έχε καθιερωθεί από το 2010 από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ).

Η Ημέρα του Ναυτικού ιδρύθηκε με ψήφισμα, που υιοθετήθηκε από την Διπλωματική Διάσκεψη του 2010 στη Μανίλα για την υιοθέτηση της αναθεωρημένης Σύμβασης STCW, με σκοπό να αναγνωριστεί απ΄ όλο τον κόσμο η μοναδική συμβολή των ναυτικών στο Διεθνές Θαλάσσιο Εμπόριο και την κοινωνία των πολιτών στο σύνολό της.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΙΜΟ, τα πλοία μεταφέρουν σχεδόν το 90% του παγκόσμιου εμπορίου αγαθών. Οι ναυτικοί δεν είναι μόνο υπεύθυνοι για τη λειτουργία των πλοίων αυτών, αλλά είναι επίσης υπεύθυνοι για την ασφαλή και ομαλή παράδοση του φορτίου.

Η ημέρα αυτή αναγνωρίζει όχι μόνο το ανεκτίμητο έργο των ναυτικών, αλλά αποσκοπεί επίσης να δώσει παγκόσμια προσοχή στα ζητήματα που αφορούν το έργο και τη ζωή όλων μας. Καλεί τις κυβερνήσεις και τους Διεθνείς Οργανισμούς να αναπτύξουν πολιτικές, που να οδηγούν σε δίκαιη μεταχείριση των ναυτικών σε πλοία και λιμάνια και ζητεί από τις εταιρείας και τις Αρχές να μεριμνούν για την εφαρμογή των Νόμων και των Κανονισμών, που αφορούν στην ασφάλεια και στη διαβίωσή τους στα πλοία.

Αναφορικά με την Ελλάδα, η Ναυτιλία συγκαταλέγεται στους κύριους πυλώνες της Εθνικής Οικονομίας και αποτελεί μέρος της βαριάς βιομηχανίας μας. Η συμβολή της είναι ακόμα σημαντική και σε θέματα Εθνικής Ασφάλειας, Εθνικής Ισχύος και Άμυνας της χώρας μας.

Παραδοσιακά είμαστε ένας λαός ναυτικός. Πολλοί πλοιοκτήτες υπήρξαν Πλοίαρχοι, πρόκειται για μια συνέχεια που ακόμα βρίσκει εφαρμογή. Οι παραδοσιακές εταιρείες εκσυγχρονίστηκαν με τις νεότερες γενιές, αλλά η σχέση δεν έπαψε να υπάρχει. Από το παρελθόν, λοιπόν, μέχρι και σήμερα, βασικός ανάπτυξης αυτής της Ναυτιλίας, είναι ο Έλληνας Ναυτικός, ο Έλληνας Πλοίαρχος, που με την τεχνογνωσία, τη ναυτοσύνη και το φιλότιμο έχει αναδειχτεί και την έχει αναδείξει παγκοσμίως ως μια ισχυρή παρουσία στο Παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό Εμπόριο. Η νέα γενιά ναυτικών παρουσιάζεται πιο μορφωμένη, καθώς οι απαιτήσεις της εποχής για τις μεταφορές είναι πια υψηλές με VettingInspections, νέους Κανονισμούς ISOκλπ, γεγονός που έχει άρρηκτη σχέση με τα οικονομικά αποτελέσματα και τη βιωσιμότητα των ελληνικών εταιρειών και κατ΄επέκταση της Ελληνικής Ναυτιλίας.

Προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης της Ναυτικής Εκπαίδευσης στρέφεται, λοιπόν, εκτός των άλλων, η προσοχή μας. Είναι αναγκαίο να υπάρχει μια αξιόλογη Ναυτική Εκπαίδευση και ναυτικές σχολές ικανές και απόλυτα εκσυγχρονισμένες. Οι προοπτικές έτσι για το μέλλον της Ναυτιλίας μας παραμένουν ευοίωνες.

Ο Έλληνας πλοίαρχος, ο Έλληνας ναυτικός κρατά τα σκήπτρα της εμπιστοσύνης και της ποιότητας, προσδίδει κύρος και σοβαρότητα, είναι αυτός που στελεχώνει πλοία και γραφεία και χαρακτηρίζεται από ικανότητα και ευελιξία προσαρμογής, καθώς προσέφερε, προσφέρει και θα προσφέρει και θα συνεχίσει να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην εθνική και οικονομική δυναμική της χώρας.

 

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ