Εφημερίδα Κοινωνική

Χαιρετισμός Προέδρου Ε.Β.Ε.Π., κ. Β. Κορκίδη, στην Ημερίδα «Γαλάζια Ανάπτυξη του Πειραιά»

Χαιρετισμός Προέδρου Ε.Β.Ε.Π., κ. Β. Κορκίδη, στην Ημερίδα  «Γαλάζια Ανάπτυξη του Πειραιά»
06 Ιουνίου 2018

Χαιρετισμός Προέδρου Ε.Β.Ε.Π., κ. Β. Κορκίδη, στην Ημερίδα

«Γαλάζια Ανάπτυξη του Πειραιά»:

«Κυρίες και κύριοι,

Σας καλωσορίζω στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, όπου απόψε έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε μία αρκετά ενδιαφέρουσα Ημερίδα, το θέμα της οποίας αποτελεί την «αιχμή του δόρατος» των συνεχών προσπαθειών, που καταβάλλει η Διοίκηση του Επιμελητηρίου μας για την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της θαλάσσιας οικονομίας και κατ’ επέκταση την ενίσχυση της εξωστρέφειας των τοπικών επιχειρήσεων, αλλά και της απασχόλησης.

Όπως είναι γνωστό, η σημασία της Γαλάζιας Οικονομίας για την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Ευρώπη, καθώς αυτή αντιπροσωπεύει 5,4 εκατ. θέσεις εργασίας και αποφέρει 500 δις ευρώ περίπου ετησίως, μεγέθη, τα οποία αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο μέσα στα επόμενα χρόνια. Αναγνωρίζοντας ότι οι θάλασσες και οι ωκεανοί είναι μοχλοί της ευρωπαϊκής οικονομίας με μεγάλο δυναμικό για καινοτομία και ανάπτυξη, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ως στόχο της στρατηγικής για τη Γαλάζια Ανάπτυξη την προώθηση της έξυπνης, βιώσιμης και ολοκληρωμένης ανάπτυξης και των ευκαιριών απασχόλησης στην ευρωπαϊκή θαλάσσια και ναυτιλιακή οικονομία.

Στο πλαίσιο αυτό, με ιδιαίτερη ικανοποίηση και περηφάνια, τονίζουμε ότι ο Πειραιάς είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος λιμένας σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Πλέον, το λιμάνι είναι έτοιμο να υποδεχτεί και να εξυπηρετήσει τους νέους «γίγαντες των θαλασσών» και εξελίσσεται σε στρατηγικό σημείο για το «Θαλάσσιο Δρόμο του Μεταξιού» της Κίνας του 21ου αιώνα. Ακόμη, χάρη στον πρωταγωνιστικό ρόλο του ελληνόκτητου στόλου, έχει εξελιχθεί σε ένα σημαντικό παγκόσμιο ναυτιλιακό κέντρο.

Παράλληλα, ο Πειραιάς αποτελεί μία ανεπτυγμένη και με υψηλή ειδίκευση και παραγωγικότητα συστάδα θαλάσσιας οικονομίας με παγκόσμιες διασυνδέσεις, παράμετρος η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της Γαλάζιας Ανάπτυξης.

Στο συνεχώς αυτό εξελισσόμενο περιβάλλον και αξιοποιώντας τις δυνατότητες του Πειραιά, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς αναπτύσσει συνεχώς πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, οι σημαντικότερες εκ των οποίων είναι:

- Δημιουργία και προώθηση του πρώτου, ελληνικού, ναυτιλιακού Cluster «Maritime Hellas», μία κοινή πρωτοβουλία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, που προάγει την εθνική επιχειρηματικότητα, προσφέρει έργο και εξωστρέφεια.

- Συμμετοχή του Επιμελητηρίου στην Ομάδα Διοίκησης Έργου της ΟΧΕ Πειραιά για τη Στρατηγική της Γαλάζιας Ανάπτυξης του Δήμου Πειραιά 2018-2024.

- Συμβολή με τεκμηριωμένες προτάσεις στη διαμόρφωση του Masterplan της Ο.Λ.Π. Α.Ε.

- Συμμετοχή του Ε.Β.Ε.Π. για τέταρτη συνεχή χρονιά στον εορτασμό των «Ημερών Θάλασσας».

- Προώθηση δράσεων καινοτομίας για τη Γαλάζια Οικονομία μέσω του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής στο οποίο έχω την τιμή και μεγάλη ευθύνη να είμαι ο πρώτος του Πρόεδρος.

- Στήριξη της διεθνούς ναυτιλιακής Έκθεσης των «Ποσειδωνίων», που προβάλλει τη χώρα μας σε όλο τον κόσμο και θέτει τον Πειραιά στο επίκεντρο του παγκόσμιου ναυτιλιακού ενδιαφέροντος.

- Προώθηση της νεανικής πρωτοβουλίας «ΕΝΑΛΕΙΑ» για την εκπαίδευση νέων ανέργων στο επάγγελμα του αλιεργάτη και του αλιευτικού καπετάνιου.

- Υλοποίηση δύο πρωτοποριακών Προγραμμάτων κατάρτισης/πιστοποίησης του ΕΣΠΑ 2007-2013 για 4.000 άτομα, κυρίως της Ναυπηγοεπισκευής, με στόχο την αύξηση της απασχόλησης στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά.

Κυρίες και κύριοι,

Προσωπικά, πιστεύω ότι στον Πειραιά, είμαστε, καταδικασμένοι να κάνουμε πολλά πράγματα σε λίγο χρόνο, αλλά και υποχρεωμένοι να τα πράξουμε γρήγορα και όχι πρόχειρα. Ταυτόχρονα, έχουμε την τύχη αυτή την περίοδο να υπάρχουν 2 μεγάλα Αναπτυξιακά Προγράμματα για την πόλη και το λιμάνι, η ΟΧΕ του Δήμου Πειραιά και το Masterplan της ΟΛΠ ΑΕ. και υποχρέωσή μας είναι να λειτουργήσουν παράλληλα και συνδυαστικά και όχι ανταγωνιστικά.

Νομίζω, ότι όλοι έχουμε καταλάβει πως, δεν έχουμε την πολυτέλεια να χαθεί αυτή η ευκαιρία και είμαι βέβαιος ότι, δεν θα χαθεί!

Με ενωμένες τις δυνάμεις μας, μπορούμε να κάνουμε πράξη το όραμα: να καταστεί ο Πειραιάς ένα καινοτόμο, ανταγωνιστικό και ανθεκτικό κέντρο οργάνωσης και ανάπτυξης δραστηριοτήτων σχετικών με τη Γαλάζια Οικονομία, με διεθνή προσανατολισμό και εμβέλεια.

Σας ευχαριστώ θερμά»!

 

 

 

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ