Εφημερίδα Κοινωνική

Θρίλερ με λαθραία τσιγάρα!

Θρίλερ με λαθραία τσιγάρα!
24 Μαΐου 2018

To πλοίο «Daslis» με τα 24.500.000 πακέτα και το όνομα του παραλήπτη που παραμένει μυστικό

Μυστήριο εξακολουθεί να καλύπτει την υπόθεση του «Daslis», του «σεσημασμένου» τσιγαράδικου, το οποίο πιάστηκε ανοιχτά της Γυάρου στις 28 Μαρτίου ενώ μετέφερε 24.500.000 πακέτα τσιγάρα, με τους διαφυγόντες δασμούς να ανέρχονται σε περίπου 5.000.000 ευρώ. Αν και έχουν περάσει σχεδόν δύο μήνες από τη σύλληψη των μελών του πληρώματος και την κατάσχεση του φορτίου-μαμούθ, το όνομα του παραλήπτη παραμένει επτασφράγιστο μυστικό!

Σύμφωνα με πληροφορίες της espressonews.gr η πλήρης εξιχνίαση της υπόθεσης αποτελεί στοίχημα για τις διωκτικές Αρχές, καθώς το ίδιο φορτηγό πλοίο στις 6 Νοεμβρίου 2015 είχε εντοπιστεί στον Μακρύ Γυαλό Σητείας, με την ονομασία «Rosetta» και σημαία Τανζανίας, να μεταφορτώνει κούτες τσιγάρων σε αλιευτικό σκάφος με σκοπό τη μεταφορά τους στην ακτή!

Στις απολογίες τους στην ανακρίτρια Πειραιά οι έξι Αιγύπτιοι που συνελήφθησαν τον περασμένο Μάρτιο δεν έδωσαν στοιχεία για τον παραλήπτη του παράνομου φορτίου. Το σημείο στο οποίο συμφώνησαν όλοι είναι πως αναγκάστηκαν να αλλάξουν δρομολόγιο ενώ έπλεαν έξω από τη Βηρυτό, με προορισμό την Αλεξάνδρεια, όπως ήταν το αρχικό πλάνο, και να κατευθυνθούν προς την Οδησσό της Ουκρανίας. Ωστόσο, στοιχείο προς διερεύνηση είναι η παραδοχή του καπετάνιου του «Daslis» ότι η εντολή δόθηκε επειδή «υπήρχε πρόβλημα με τον αγοραστή», χωρίς όμως να αποκαλύψει κάτι περισσότερο.

Πρόβλημα

«Το ταξίδι θα ήταν από τη Βηρυτό προς την Αλεξάνδρεια. (…) Ενδεκα μίλια έξω από τη Βηρυτό ο πράκτορας της εταιρίας που συνεργαζόμουν με ενημέρωσε ότι δεν θα πάμε στην Αλεξάνδρεια, γιατί υπάρχει πρόβλημα με τον αγοραστή που θα παραλάβει τα εμπορευματοκιβώτια, αλλά θα αλλάξουμε δρομολόγιο και θα πάμε στην Οδησσό. Ο πράκτορας ήρθε με ένα μικρό καράβι στο πλοίο, πήρε τα έγγραφα τα οποία ήταν για να πάμε Αλεξάνδρεια και μου έδωσε άλλα για Οδησσό» ανέφερε ο 45χρονος στην απολογία του, συμπληρώνοντας ότι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού προς την Οδησσό ο καιρός άλλαξε και έπιασε φουρτούνα, με αποτέλεσμα να παρεκκλίνει της πορείας του.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, στις 28 Μαρτίου κλιμάκιο του Λιμενικού εντόπισε το πλοίο «Daslis» να κινείται ανοιχτά της Γυάρου με ελάχιστη ταχύτητα (3-4 κόμβοι) και απενεργοποιημένο το αυτόματο σύστημα αναγνώρισης (AIS). Μάλιστα, μόλις αυτό ενεργοποιήθηκε, εμφάνιζε το σκάφος ως πλοίο… αναψυχής και όχι ως φορτηγό, όπως αναγραφόταν στα ναυτιλιακά έγγραφά του. Κατά τη διάρκεια του ελέγχου από τους αξιωματικούς του Λιμεναρχείου Σύρου διαπιστώθηκε ακόμη ότι -για αδιευκρίνιστο λόγο- το πλοίο έκανε διαδοχικές μανούβρες μεταξύ Κύπρου και Κρήτης. Παράλληλα, οι ναυτιλιακοί χάρτες που βρέθηκαν κάλυπταν την περιοχή ταξιδιού μέχρι τις βόρειες Κυκλάδες και όχι μέχρι το λιμάνι της Οδησσού, ενώ δεν ήταν χαραγμένες οι πορείες ούτε υπήρχε σχέδιο του συγκεκριμένου ταξιδιού (voyage plan).

Εισροή υδάτων

Η γενική κατάσταση του πλοίου ήταν πολύ κακή και επικίνδυνη για την ασφάλεια του πληρώματος αφού, μεταξύ άλλων, διαπιστώθηκε ότι υπήρχε εισροή υδάτων, ότι στη θέση της μεταλλικής θύρας αμπαριού (hatch cover) υπήρχαν πρόχειρα ξύλινα επιθέματα και πως η αλυσίδα της άγκυρας ήταν σε κακή κατάσταση.

«Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα δικογραφία φέρνει ως κατηγορούμενους και προσωρινά κρατούμενους εξαθλιωμένους ανθρώπους του μεροκάματου, οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν από τους επιτήδειους και πραγματικούς υπευθύνους της λαθρεμπορίας τσιγάρων. Εκπροσωπώντας μέλη του πληρώματος, εκφράζω την πλήρη βεβαιότητά μου ότι θα αθωωθούν στο δικαστήριο και στη χειρότερη περίπτωση ίσως υπάρχει ενοχή για τον πλοίαρχο, ο οποίος διεκδικεί ευπρόσωπα τη μετατροπή της κατηγορίας σε απλή συνέργεια» δήλωσε ο πληρεξούσιος δικηγόρος των κατηγορουμένων Γιάννης Γλύκας.


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ