Εφημερίδα Κοινωνική

Τα είπε έξω από τα δόντια… ο Πρόεδρος των Πλοιάρχων Cpt Μανώλης Τσικαλάκης στη Γενική Συνέλευση της ΠΕΠΕΝ

 Breaking News

Τα είπε έξω από τα δόντια… ο Πρόεδρος των Πλοιάρχων Cpt Μανώλης Τσικαλάκης στη Γενική Συνέλευση της ΠΕΠΕΝ
22 Μαΐου 2018

Επεσήμανε τους στόχους των Ναυτικών για τους οποίους ΑΜΕΣΑ η πολιτεία θα έπρεπε να υλοποιήσει, προκειμένου η ΝΑΥΤΙΛΙΑ, οι Ναυτικοί και ιδιαιτέρως η ναυτική Εκπαίδευση ( που αποτελεί το εφαλτήριο μιας επιτυχημένης Ναυτιλίας) να λύσουν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Όπως η υπερβολική φορολόγηση των ναυτικών, η ταπεινωτική λεηλασία των συντάξεων του Έλληνα Συνταξιούχου Ναυτικού, η έλλειψη των κινήτρων στους νέους προκειμένου να ακολουθήσουν το Ναυτικό Επάγγελμα, η αναβάθμιση των ΑΕΝ και του ΚΕΣΕΝ και γενικά να δοθούν λύσεις στα πολλά «καυτά» προβλήματα που ταλανίζουν την Ναυτιλία. Παρακάτω, παραθέτουμε την ομιλία του Προέδρου της ΠΕΠΕΝ Cpt Μανώλη Τσικαλάκη στη Γενική Συνέλευση των Πλοιάρχων στην οποία ψηφίστηκαν ΟΜΟΦΩΝΑ ο Διοικητικός, ο Οικονομικός απολογισμός και ο προγραμματισμός Δράσεων.

Αναλυτικά:

«Αγαπητοί Συνάδελφοι, Χαιρετίζω την έναρξη των εργασιών της Ετήσιας Τακτικής Γενικής μας Συνέλευσης και θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για την παρουσία σας, που παρά τις ιδιαιτερότητες του κλάδου μας αλλά και του χώρου της Ναυτιλίας, είναι σημαντική. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Ένωσή μας συνεχίζει ανεξάρτητη και όχι κατευθυνόμενη, χωρίς «χρωματισμούς» να διεκδικεί τα δίκαια αιτήματα των Ελλήνων Πλοιάρχων, των Αξιωματικών αλλά και των Ναυτικών, για το καλό του κλάδου μας και της Ελληνικής Ναυτιλίας γενικότερα.

Η Γενική μας Συνέλευση, όπως και οι προηγούμενες, αλλά και το μήνυμα που θα βγεί από αυτήν προς όλους, θα είναι αντάξιο του κλάδου μας, του ύφους, του ήθους και του χαρακτήρα του Έλληνα Πλοίαρχου. Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι, Η Π.Ε.Π.Ε.Ν. ήταν και θα παραμείνει το “σπίτι” των Ελλήνων Πλοιάρχων, ήταν και θα παραμείνει το επαγγελματικό λιμάνι όλων των Ελλήνων Πλοιάρχων, από την είσοδό τους στις Α.Ε.Ν. μέχρι την ολοκλήρωση της ενεργής επαγγελματικής τους δράσης. Ήταν και θα παραμείνει συνοδοιπόρος και συμπαραστάτης των Ελλήνων Πλοιάρχων και μετά την αποχώρησή τους από τον επαγγελματικό στίβο. Θα είμαστε πάντα μαζί, πάντα ενωμένοι και δυνατοί. Στην Ένωση Πλοιάρχων αποτελούμε συνεχές παρόν και ενεργό μέρος της Ελληνικής κοινωνίας, είμαστε ο βασικός μοχλός ανάπτυξης της Ελληνικής Ναυτιλίας και της οικονομίας της χώρας μας. Αγαπητοί Συνάδελφοι, πριν προχωρήσουμε στις εργασίες της Γενικής μας Συνέλευσης αλλά και στους στόχους της Ενώσεώς μας, σας ζητώ ως ύψιστο μεγαλείο ψυχής και ένδειξη σεβασμού να τηρήσουμε ενός λεπτού σιγή για τους συναδέλφους ναυτικούς, όσους συνανθρώπους μας χάθηκαν στις απέραντες ταξιδεμένες θάλασσες του κόσμου.

Αιωνία η ανάπαυσή τους – Θα βρίσκονται πάντα στις καρδιές μας και θα έχουν μια θέση στη μνήμη μας. Συνάδελφοι, Σύμφωνα με το καταστατικό της Ενώσεώς μας, η Διοίκηση θα σας ενημερώσει για τον απολογισμό της προηγούμενης χρονιάς, αλλά και τον προγραμματισμό δράσης για τη χρονιά που διανύουμε, ζητώντας να τα εγκρίνετε με την ψήφο σας. Δεν θα σας κουράσω όμως με την ανάγνωσή τους, τα έχετε ήδη στα χέρια σας. Αγαπητοί Συνάδελφοι, Σταθερή απασχόληση, δημόσια αναβαθμισμένη δωρεάν ναυτική εκπαίδευση και μετεκπαίδευση, αξιοπρεπής απομαχία, κοινωνική καταξίωση και βεβαίως, ένα ποιοτικό, ασφαλές και υγιεινό περιβάλλον εργασίας, είναι οι άξονες στους οποίους πάντα θα κινούμαστε και θα επιδιώκουμε. Μέσω της ισχυρής Ένωσής μας πετύχαμε να ακουστεί επιτέλους η φωνή του Έλληνα Πλοίαρχου, του Έλληνα Ναυτικού και να ανοίξουν οι κλειστές πόρτες των Υπουργείων και όλων των αρμόδιων εμπλεκόμενων φορέων. Με την συμμετοχή μας στο ΣΝΕ προτείναμε την τροποποίηση γενικά του τρόπου εκπαίδευσης για τις Α.Ε.Ν. με σκοπό την βελτίωση και την αναβάθμιση, τόσο του υλικοτεχνικού εξοπλισμού, όσο και της αναβάθμισης της διδασκαλίας. Έχουμε προτείνει επίσης, την αλλαγή του προγράμματος εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών ταξιδιών με σκοπό την ευκολότερη εύρεση πλοίου, κυρίως στο δεύτερο εκπαιδευτικό μπάρκο. Πετύχαμε τη δωρεάν σίτιση, μέσω επιδόματος για τις Α.Ε.Ν. και προσπαθούμε για την περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών εκπαίδευσής τους, ώστε εξερχόμενοι από τις σχολές να είναι έτοιμοι επαγγελματίες για την ενεργό δράση.

1

 

 

 

 

 

 

Με την συμμετοχή μας επίσης στο Συμβούλιο του Ν.Α.Τ. και του ΕΦΚΑ διεκδικούμε θέματα που αφορούν τον κλάδο μας το Ασφαλιστικό , το Φορολογικό, τον Οίκο του Ναύτου, αλλά και την περιουσία του Ν.Α.Τ., που είναι μία απο τις πάγιες θέσεις μας. Επίσης, διεκδικούμε διάφορα θέματα που αφορούν συναδέλφους σε θάλασσα και ξηρά, αλλά και θέματα που αφορούν τους σπουδαστές του κλάδου μας. Ακόμη πετύχαμε κάτι που θα δώσει άλλο αέρα αισιοδοξίας και δύναμης στους σπουδαστές των Α.Ε.Ν. – πιο συγκεκριμένα, οι Δόκιμοι θα μπορούν να εξαγοράζουν το εκπαιδευτικό τους μπάρκο πληρώνοντας σε 12 δόσεις και η Θεώρηση της υπηρεσίας τους (Desaltso) θα γίνεται μέσα σε χρονικό διάστημα 36 μηνών! Αυτό βέβαια αφορά και τους υπόλοιπους Ναυτικούς μας και όχι μόνο τους Δόκιμους. Επίσης, καταφέραμε να μπορούν να ασφαλίζονται στο Ν.Α.Τ. και οι συνάδελφοί μας Πλοίαρχοι καριέρας στα γραφεία. Επιπλέον, αυτή η τροποποίηση είναι η αφορμή , οι συνάδελφοι να μπορούν να ανανεώσουν και τα Διπλώματά τους , χωρίς τον κίνδυνο να τα χάσουν και κυρίως να χάσουν την ίδια την ιδιότητά τους. Είμαστε δίπλα στους συναδέλφους, σε καθημερινή βάση, μέσω της συμμετοχής μας στα πειθαρχικά συμβούλια Α, Β, βαθμού και στο Α.Σ.Ν.Α. Έχουμε κάνει λόγο πολλές φορές για την απαράδεκτη και απαρχαιωμένη νομοθεσία που βλέπει παντού αποκλειστική Ευθύνη Πλοιάρχου. Είμαστε ήδη στη διαδικασία της νομοθέτησης μιας περισσότερο δίκαιης αλλά και ξεκάθαρης αντιμετώπισης των Πλοιάρχων, κυρίως της Ακτοπλοΐας, σε σχέση με τα χρηματικά πρόστιμα που ανακύπτουν απο την λειτουργία του πλοίου. Συμμετέχουμε πλέον στην Επιτροπή του Υ.Ν.Α. για τα λιμάνια.

3

 

 

 

 

 

 

Οι εισηγήσεις μας στην εν λόγω Επιτροπή προέρχονται από την βοήθεια των συναδέλφων Πλοιάρχων που είναι οι κατεξοχήν χρήστες των λιμανιών και οι οποίοι με τις γνώσεις, την πείρα και τη ναυτοσύνη τους διαχειρίζονται εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις, σχεδόν σε καθημερινή βάση, έχουν σαν αποτέλεσμα σε πρώτη φάση τις επικείμενες επισκευές σε αρκετά λιμάνια της χώρας μας. Η κύρια προσπάθειά μας όμως, έχει να κάνει και με τη Ναυτική Εκπαίδευση που αποτελεί το ουσιαστικό εφαλτήριο μιας επιτυχημένης και ισχυρής Ναυτιλίας. Τόσο στις Α.Ε.Ν. όσο και στο Κ.Ε.Σ.Ε.Ν., τα προβλήματα είναι ακόμη πολλά.

Οι Α.Ε.Ν. λειτουργούν με πολλές ελλείψεις και παρότι αυξήθηκαν σημαντικά οι Ναυτοδιδάσκαλοι στο ΚΕΣΕΝ και επανέρχονται οι καταργηθείσες οργανικές θέσεις στις ΑΕΝ θεωρούμε επιβεβλημένο και απαραίτητο οι καθηγητές των Α.Ε.Ν. να είναι μόνιμοι και όχι έκτακτοι ή ωρομίσθιοι, κυρίως Πλοίαρχοι και Ά Μηχανικοί καλά αμειβόμενοι. Οι Αξιωματικοί που έχουν αποφοιτήσει από τις Α.Ε.Ν., έχουν ταξιδέψει με το μεγαλύτερο στόλο παγκοσμίως. Αυτές οι Α.Ε.Ν., όταν επανδρώνονται με αξιόλογους και φιλότιμους Ναυτοδιδάσκαλους (που δίνουν γνώσεις και εμπειρίες στα παιδιά μας), προσφέρουν τα μέγιστα στην εθνική μας οικονομία. Επιπλέον οι σπουδαστές των ΑΕΝ επιβάλλεται να απολαμβάνουν τα ίδια προνόμια με τους σπουδαστές των άλλων ιδρυμάτων της χώρας μας. Οι σπουδαστές των Α.Ε.Ν. είναι το μέλλον της Ελληνικής Ναυτιλίας και το μέλλον της Ελλάδας μας. Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι, Παλαιοί και νέοι ναυτικοί ενωμένοι παλεύουμε και διεκδικούμε, δεν επαιτούμε, όλα όσα έχουμε προσφέρει με τους αγώνες μας και τον τίμιο ιδρώτα του σκληρού επαγγελματικού μας βίου στην ελληνική πολιτεία. Η υπεύθυνη πολιτική ηγεσία θα πρέπει, έστω και τώρα την ύστατη στιγμή: – Να σταματήσει να υποβαθμίζει την αξία της Ελληνικής Σημαίας και να απαξιώνει το Ναυτικό επάγγελμα. – Να σταματήσει να εξοντώνει τον εν ενεργεία Έλληνα Ναυτικό, με την υπέρ φορολόγηση και τις απαράδεκτες πολιτικές που επισώρευσε, στο όλο ασφαλιστικό μας σύστημα, όλα αυτά τα χρόνια. – Να σταματήσει να ταπεινώνει και να λεηλατεί τον Έλληνα συνταξιούχο ναυτικό, ύστερα από τόσους αγώνες και τόση προσφορά στην πατρίδα και να αποκαταστήσει λόγω των αποκλειστικά δικών του ευθυνών, τις συντάξεις των συναδέλφων μας και να ξεκινήσουν να δίνονται επιτέλους οι συντάξεις των νέων συνταξιούχων ναυτικών μας. – Να δώσει κίνητρα στους νέους μας να ακολουθήσουν το ναυτικό επάγγελμα και όχι να συνεπικουρεί σιωπηρά στη φυγή από τη χώρα και τη σκληρή τους μετανάστευση. – Να αναβαθμίσει τις εξαιρετικές, σε διδακτικό προσωπικό και δομή Ναυτικές μας Σχολές.

Τα περισσότερα προβλήματα στη Ναυτική Εκπαίδευση δυστυχώς, όλα αυτά τα χρόνια, παραμένουν σχεδόν ίδια και σε πολλές περιπτώσεις ακόμη πιο διογκωμένα. Οι Υπεύθυνοι της Πολιτείας, περιορίζουν τη ναυτιλιακή πολιτική τους σε ημίμετρα εις βάρος της Ναυτικής Εκπαίδευσης, σαν να μην υπάρχουν οι τεράστιες γνώσεις, η εμπειρία των Ελλήνων Πλοιάρχων και Α’ Μηχανικών και η καλή διάθεση των Πλοιοκτητών που θα βοηθήσουν στην επανεκκίνηση της Ναυτικής Εκπαίδευσης και την ενίσχυση της Ναυτιλίας της Χώρας μας. Να δωθούν λύσεις στα πολλά “καυτά” προβλήματα του Κλάδου μας που προσκρούουν πάντα στην αδιαφορία για επίλυση και στην κλασική επί των ημερών μας δικαιολογία της συνεχιζόμενης, έως πότε άραγε, κρίσης χρέους, την οποία εμείς οι Έλληνες Ναυτικοί ουδέποτε δημιουργήσαμε, τουναντίον μάλιστα, αφού με το πολύτιμο συνάλλαγμα που φέρνουμε ενισχύουμε τονωτικά την πάντα ισχνή Ελληνική Οικονομία. Συνάδελφοι, Αποδεικνύετε και αποδεικνύουμε έμπρακτα για ακόμη μια φορά, μετά από τόσα χρόνια λειτουργίας και ουσιαστικής προσφοράς στον Έλληνα Πλοίαρχο και στην Ελληνική Ναυτιλία ότι η Ένωσή μας παραμένει ακόμη δυνατή και με καθοριστικό έργο και λόγο. Αποδεικνύουμε ότι όλοι εμείς είμαστε κρίκοι μίας δυνατής αλυσίδας, που αν δεν θέλουμε αυτή να σπάσει, θα πρέπει να γίνουμε μέρος της, δείχνοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον μας. Μας εμπιστεύεστε και θέλουμε να σας δικαιώνουμε, να αποδεικνύουμε καθημερινά ότι μπορούμε και να διεκδικούμε, αλλά και να προσφέρουμε.

Η Ένωσή μας δεν μπορεί να προχωρήσει μόνη της, χρειάζεται το έμψυχο υλικό της – τα μέλη της, σας θέλουμε κοντά μας. Εύχομαι ολόψυχα και από καρδιάς στους συναδέλφους και στους ναυτικούς μας όπου γής, καλά ταξίδια, ο Άγιος Νικόλαος να είναι μαζί τους και να τους προστατεύει. ΖΗΤΩ Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ Ε.Ν. ΠΑΣΗΣ ΤΑΞΕΩΣ Σας ευχαριστώ».

 

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ