Εφημερίδα Κοινωνική

Σύσκεψη γιατρών και ασθενών για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Σύσκεψη γιατρών και ασθενών για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
22 Μαΐου 2018

Έκτακτη σύσκεψη με εκπροσώπους Συλλόγων Ασθενών πραγματοποίησε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με θέμα το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που προβλέπει, μεταξύ άλλων, την υποχρεωτική παραπομπή από τον οικογενειακό στον ειδικό γιατρό (gatekeeping).

Το διοικητικό συμβούλιο του ΙΣΑ κατά τη σύσκεψη, έκανε λόγο για «δυσμενείς επιπτώσεις» από την εφαρμογή του νέου συστήματος, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει «υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας των ασφαλισμένων, καθώς το νέο σύστημα εμποδίζει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των πολιτών ,στην ελεύθερη επιλογή γιατρού και καθιστά πρακτικά αδύνατη τη σωστή παρακολούθηση των χρονίως πασχόντων».

Επιπλέον, τονίστηκε «ο κίνδυνος οι ασθενείς να εγκλωβίζονται σε ένα δαίδαλο γραφειοκρατίας και τελικά να εξαναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους την επίσκεψη στο γιατρό που έχουν ανάγκη».

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Ασθενών έκαναν λόγο για «σοβαρές παραλείψεις και αδυναμίες που παρουσιάζει το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας», υποστηρίζοντας ότι «δεν καλύπτει βασικές ανάγκες των χρονίως πασχόντων και θέτει ανυπέρβλητα εμπόδια στην περίθαλψή τους».

Κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, η συγκρότηση Διαρκούς Κοινής Επιτροπής, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των Συλλόγων Ασθενών και μέλη του ΔΣ του ΙΣΑ, με στόχο «να διεκδικήσουν ένα βιώσιμο και υψηλού επιπέδου Σύστημα Υγείας που θα αξιοποιεί το επιστημονικό δυναμικό της χώρας προς όφελος των ασθενών».

«Ο ιατρικός κόσμος ενώνει τις δυνάμεις του με τους ασθενείς και όλοι μαζί θα διεκδικήσουμε το σύστημα υγείας που μας αξίζει. Καμία πολιτική ηγεσία δεν δικαιούται να αποφασίζει ερήμην των ασθενών και των λειτουργών της υγείας», δήλωσε μετά το τέλος της σύσκεψης ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης.

 

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ