Εφημερίδα Κοινωνική

Αποπνικτική η ατμόσφαιρα σε Πειραιά και Κερατσίνι -Ψάχνουν από που προέρχονται οι δυσάρεστες οσμές -ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΣΧΟΛΕΙΑ

 Breaking News

Αποπνικτική η ατμόσφαιρα σε Πειραιά και Κερατσίνι -Ψάχνουν από που προέρχονται οι δυσάρεστες οσμές -ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΣΧΟΛΕΙΑ
03 Μαΐου 2018

Με αφορμή ένα ακόμη επεισόδιο εκδήλωσης έντονων, δυσάρεστων οσμών στην περιοχή του Κερατσινίου («Λιπάσματα», Χαραυγή, Ευγένια) αλλά και του Δήμου Πειραιά (Λιμάνι, Αγ. Διονύσιος), τις εύλογες ανησυχίες και διαμαρτυρίες των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής για την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και τους κινδύνους υγείας που ενδεχομένως δημιουργούνται δεδομένου ότι δεν υπάρχει ταυτοποίηση του ρύπου και κανένας ποιοτικός και ποσοτικός προσδιορισμός, ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης και ο Δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος προέβησαν στην ακόλουθη κοινή δήλωση:

Από τις πρώτες πρωινές ώρες ενημερώθηκαν όλες οι αρμόδιες Υπηρεσίες και ήδη στην περιοχή πραγματοποιούν ελέγχους οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του Υπουργείου, κλιμάκια της ΕΥΔΑΠ και της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας.

Ωστόσο, οι ενέργειες αυτές που είναι σε εξέλιξη δεν είναι ικανές από μόνες τους να οδηγήσουν στην οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις μας, τις συναντήσεις και συζητήσεις με όλους τους συναρμόδιους και εμπλεκόμενους Φορείς (Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης) το πρόβλημα των έντονων και δυσάρεστων οσμών στην περιοχή δεν έχει αντιμετωπιστεί.

Αντίθετα το φαινόμενο αυτό τείνει να αποκτά μόνιμα και έντονα χαρακτηριστικά και να επιβαρύνει την ευρύτερη περιοχή, χωρίς έως σήμερα, να έχει με ακρίβεια προσδιοριστεί η αιτία και τα ειδικότερα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά των ρύπων, ούτε και η επίδρασή τους στην ανθρώπινη υγεία, καλούμε τα συναρμόδια Υπουργεία (Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης και Υγείας) να προβούν σε άμεσες ενέργειες.

Οι θεσμικές δυσκολίες, τα τυπικά ή μη εμπόδια, οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και προθεσμίες των διαγωνισμών δεν μπορούν να παραμένουν οι αιτίες συντήρησης του προβλήματος, ούτε να αναιρούν την κατεπείγουσα ανάγκη αντιμετώπισής του ζητάμε:

(1) Να εξεταστεί η διακοπή λειτουργίας των εργοστασίων της περιοχής αυτής, αρχής δεδομένης από τις εγκαταστάσεις της Oil One και σε όποιες άλλες επιχειρήσεις κριθεί αναγκαίο και απαραίτητο από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, μέχρι να αποσαφηνιστεί πλήρως η εμπλοκή και συμμετοχή τους στο φαινόμενο της ρύπανσης και των έντονων δυσάρεστων οσμών.

(2) Να ζητηθεί από την ΕΥΔΑΠ να εξετάσει το δίκτυο της ευρύτερης περιοχής, δηλαδή και πέραν των τυπικών διοικητικών ορίων του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας, καθώς και τις εγκαταστάσεις του ΚΕΛ Ψυττάλειας.

(3) Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι φαινόμενα δυσάρεστων οσμών παρατηρούνται και στην περιοχή της Δυτικής Αττικής, όπου και εκεί υπάρχουν μεγάλες βιομηχανικές μονάδες επεξεργασίας, αποθήκευσης, διακίνησης προϊόντων πετρελαίου, συσκευασίας αερίου και άλλων χημικών προϊόντων, ζητάμε οι έλεγχοι να επεκταθούν στην ευρύτερη περιοχή.

(4) Να ενταθούν οι έλεγχοι για να διαπιστωθεί τυχόν ύπαρξη μονάδων που διαχειρίζονται χημικά και συναφή προϊόντα χωρίς να έχουν ζητήσει και λάβει τις κατά νόμον προβλεπόμενες εγκρίσεις ή λειτουργούν καθ’ υπέρβασιν αυτών. Στην ίδια κατεύθυνση να ελεγχθούν οι επιχειρήσεις αποθήκευσης, διακίνησης και εμπορίας χημικών προϊόντων (καυσίμων, προϊόντων πετρελαίου κ.λπ.) που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή

 Απόφαση του δημάρχου Κερατσινίου- Δραπετσώνας Χρήστου Βρεττάκου

Με απόφαση του δημάρχου Κερατσινίου- Δραπετσώνας Χρήστου Βρεττάκου, κλειστές θα παραμείνουν αύριο Παρασκευή 4 Μαΐου, ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ σχολικές μονάδες της περιοχής, για προληπτικούς λόγους εξαιτίας οσμών και ρύπανσης της ατμόσφαιρας που πιθανόν να επιβαρύνουν τους μαθητές.

Πρόκειται για τα παρακάτω σχολεία:

5ο Νηπιαγωγείο Κερατσινίου

1ο Νηπιαγωγείο Δραπετσώνας

2ο Νηπιαγωγείο Δραπετσώνας

3ο Νηπιαγωγείο Δραπετσώνας

13ο Δημοτικό Σχολείο Κερατσινίου

21ο Δημοτικό Σχολείο Κερατσινίου

1ο Δημοτικό Σχολείο Δραπετσώνας

2ο Δημοτικό Σχολείο Δραπετσώνας

4ο Δημοτικό Σχολείο Δραπετσώνας

5ο Γυμνάσιο Κερατσινίου

6ο Γυμνάσιο Κερατσινίου

1ο Γυμνάσιο Δραπετσώνας

2ο Γυμνάσιο Δραπετσώνας

4ο Λύκειο Κερατσινίου

1ο Λύκειο Δραπετσώνας

2ο Λύκειο Δραπετσώνας.

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ