Εφημερίδα Κοινωνική

1983 – 2018: 35 χρόνια τμήματα Παραδοσιακών χορών Ενορίας Ευαγγελιστρίας Πειραιώς

1983 – 2018: 35 χρόνια τμήματα Παραδοσιακών χορών Ενορίας Ευαγγελιστρίας Πειραιώς
23 Μαΐου 2018

Τα τμήματα παραδοσιακών χορών της ενορίας Ευαγγελιστρίας της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς υφίστανται από το 1983, συμπληρώνοντας φέτος 35 χρόνια συνεχούς λειτουργίας τους.

Η πρώτη τους παρουσία ήταν στις 22 Μαΐου 1983 στη Γιορτή Νεολαίας της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς στο Βεάκειο Θέατρο κι από τότε η πορεία τους είναι ξεχωριστή.

Όλα αυτά τα χρόνια, προσέγγισαν το ενδιαφέρον 2.177 ατόμων ηλικίας 5 ετών και άνω, που χωρισμένα ανά ηλικία και επίπεδο γνώσεων πάνω στο χορό, διδάσκονται χορούς από όλη την Ελλάδα με πολλή αγάπη και μεράκι.

Τα τμήματά χορού συνολικά έχουν πραγματοποιήσει 317 χορευτικές εμφανίσεις.

Εκτός των ενοριακών εκδηλώσεων έχουν συμμετοχή στις εκδηλώσεις της Μητροπόλεώς Πειραιώς και σε άλλες εκδηλώσεις στην Ελλάδα, προσκεκλημένα από τις οικείες Μητροπόλεις ή άλλους φορείς. Χαρακτηριστικά είναι τα 28 ταξίδια τους με τις αντίστοιχες χορευτικές εμφανίσεις εκτός του λεκανοπεδίου Αττικής σε Κιλκίς, Τεγέα, Ναύπακτο, Πάτρα, Κύμη, Κεφαλονιά, Λευκάδα, Κάρπαθο, Βόλο, Αγιά Λάρισας, Αλεξανδρούπολη, Γιάννενα, Πάρο, Σαντορίνη, Ανάφη και Σάμο ενώ δεν έλειψε και η τηλεοπτική τους εμφάνιση.

Σταθμός στην πορεία των χορευτικών τμημάτων της Ευαγγελίστριας είναι τα δύο ταξίδια τους στο εξωτερικό.

Το 1οείναι η συμμετοχή τους στο φεστιβάλ της Ραμάλα της Παλαιστίνης και το Ισραήλ το 1998 και το 2οέγινε το 2004 στη Λεμεσό της Κύπρου

Ξεχωριστή ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ έλαβαν το 2010 στο Διαγωνισμό Έκφρασης & Δημιουργίας Νέων με τίτλο «Κάτω από τον ίδιο ουρανό» της Συνοδικής Επιτροπής Παιδείας της Εκκλησίας της Ελλάδος, με τις διακρίσεις «ΣΚΗΝΙΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ».

Στην ενορία λειτουργεί και βεστιάριο εξοπλισμένο με περισσότερες από 150 παραδοσιακές φορεσιές από την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα.

Στην Ευαγγελίστρια του Πειραιά γίνεται προσπάθεια να βιώσουν στα μέλη των τμημάτων χορού την ελληνορθόδοξη παράδοσή μας κι απ΄ ότι φαίνεται ο χορός γερά κρατεί …!

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ