Εφημερίδα Κοινωνική

Το «Καγκελάρι» αναβιώνει στο Χαϊδάρι

 Breaking News

Το «Καγκελάρι» αναβιώνει στο Χαϊδάρι
12 Απριλίου 2018

ATT99966Ο Σύλλογος Ηπειρωτών ΧαϊδαρίουΔωδωναίων Φως αναβιώνει το ηπειρώτικο έθιμο Καγκελάρι

ΤηνΚυριακή 15 Απριλίου 2018 στις 12 μμ. στο «Παλατάκι» Χαϊδαρίου

Τραγουδούν: Στάθης Πολύζος

Κλαρίνο: Χρήστος Γκίντζιος

Λίγα Λόγια για ΤΟ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙ

Το καγκελάρι είναι ένας από τους καλύτερους παραδοσιακούς χορούς σε αυτή την περιοχή.

Χορεύεται συνήθως χορεύεται συνήθως έπειτα από την Κυριακή του Πάσχα. Χρειάζεται να είναι πολλά άτομα άντρες και γυναίκες για να μπορεί να διπλώνει ο χορός.

Ο χορός αυτός ως παραδοσιακός είχε μια σοβαρότητα και ιερότητα από το ρυθμό και τον τρόπο εκτέλεσής του.

Τρόπος εκτέλεσης του χορού

Ο χορός είναι κυκλικός και διατάσσεται σύμφωνα με την ιεραρχία. Την κορυφή του χορού αποτελούν αυτοί που γνωρίζουν καλύτερα τα τραγούδια και παρουσιάζουν κάποια ιδιαιτερότητα στη φωνή.

Συνήθως αυτός που ξεκινάει το χορό κρατάει μια πετσέτα η ένα μαντήλι και την κουνάει επιδεικτικά. Τραγουδάνε πρώτα οι άνδρες ένα στίχο και τον επαναλαμβάνουν οι γυναίκες χωρίς τη συνοδεία οργάνων. Λέγεται ότι ο χορός αυτός με το κάγκελο εξυπηρετούσε και εθνικό σκοπό στην εποχή της τουρκοκρατίας ,πολλές φορές συνθήματα καπεταναίων γίνονταν από πρακτόρους τους την ώρα του χορού όταν έρχονταν αντικριστά η όταν δίπλωναν το χορό.

Εδώ θέλω να τονίσω πως τα τραγούδια που λένε και χορεύουν τελειώνουν πάντα σε μονό αριθμό. Δηλαδή αν τραγουδήσουν τέσσερα πρέπει να πούνε άλλο ένα για να τελειώσει ο χορός.

Όταν τελειώσει ο χορός μερικοί άντρες κάνουν μια παρέα μαζί με εκείνους που γιορτάζουν και πηγαίνουν στα λεγόμενα «βίζιτα» στα σπίτια των τελευταίων για τα χρόνια πολλά.

Στο δρόμο πηγαίνοντας στα σπίτια των τελευταίων λένε κάποια τραγούδια, αυτό γίνεται και μέσα στο σπίτι εκείνων που γιορτάζουν. Όταν τελειώσουν τη βίζιτα καταλήγουν στην πλατεία του χωριού και στήνουν ένα τελευταίο χορό.

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ