Εφημερίδα Κοινωνική

Ελεύθερος ένας από τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς – Θα φρουρείται και από άνδρες της ΕΚΑΜ

 Breaking News

Ελεύθερος ένας από τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς – Θα φρουρείται και από άνδρες της ΕΚΑΜ
26 Απριλίου 2018

Ελεύθερος με αυστηρούς περιοριστικούς όρους για λόγους δημοσίου συμφέροντος αφέθηκε ένας από τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που προσγειώθηκαν με τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη τον Ιούλιο του 2016, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία. Πρόκειται για τον Süleyman Özkaynakçı, συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου με το οποίο οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί που κατηγορούνται σαν πραξικοπηματίες από το καθεστώς Ερντογάν διέφυγαν στην Ελλάδα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι αυτή την ώρα η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με βάση την οποία ο συγκυβερνήτης του τουρκικού ελικοπτέρου είναι ελεύθερος με περιοριστικούς όρους δεν έχει φτάσει στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Πληροφορίες από αστυνομικές πηγές λένε ότι ο Özkaynakçı έχει ήδη αφεθεί ελεύθερος και φρουρείται από αστυνομικούς αλλά και άνδρες της ΕΚΑΜ οι οποίοι έχουν λάβει οδηγίες να φροντίσουν την ασφάλεια του Τούρκου στρατιωτικού.

Ηη Ολομέλεια του ΣτΕ, με πρόεδρο το Νικόλαο Σακελλαρίου και με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Διομήδη Κυριλλόπουλο, με την υπ΄ αριθμ.97/2018 απόφασή της διέταξε την κυβέρνηση, μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση από την Ολομέλεια του ΣτΕ για το ίδιο θέμα -που θα συζητηθεί τον ερχόμενο Μάιο- στον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου:

1) να μην χορηγήσει ταξιδιωτικά έγγραφα,

2) να ορίσει ως τόπο διαμονής του συγκεκριμένη μη δημοσιοποιούμενη διεύθυνση και

3) να του επιβληθεί η υποχρέωση εμφανίζεται καθημερινά στο Αστυνομικό Τμήμα διαμονής του.

Στην απόφασή της, η Ολομέλεια του ΣτΕ υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση οφείλει να λάβει παν έτερον αναγκαίο και πρόσφορο μέτρο με σκοπό την αποτελεσματική επιτήρηση και προστασία του Τούρκου υπό την προϋπόθεση ότι τα μέτρα που θα ληφθούν δεν θα ισοδυναμούν με κατ΄ ουσία κράτηση αυτού».

Παράλληλα, αναφέρει η Ολομέλεια ότι σε περίπτωση μη τήρησης των διατασσομένων μέτρων και περιορισμών το ΣτΕ δύναται ανά πάσα στιγμή, κατόπιν υποβολής σχετικής αιτήσεως, να ανακαλέσει την σημερινή απόφασή του.

Σε άλλο σημείο της απόφασης του ΣτΕ αναφέρεται ότι «η αναγνώριση ενός προσώπου ως δικαιούχου διεθνούς προστασίας συνδέεται άρρηκτα με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας η οποία οφείλει ως μέλος της διεθνούς κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σέβεται και να εφαρμόζει τη Σύμβαση της Γενεύης του 1951 η οποία αποτελεί «ακρογωνιαίο λίθο» του διεθνούς νομικού συστήματος για την προστασία των προσφύγων».

Ακόμη, στην απόφαση σημειώνεται ότι «αβασίμως προβάλλεται ότι η εκτέλεση της απόφασης ( χορήγηση ασύλου) θα επηρεάσει δυσμενώς τις σχέσεις της χώρας με την Τουρκία και συνεπώς συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος, συναπτώμενοι με την προστασία της εθνικής ασφάλειας και της δημόσιας τάξης της χώρας οι οποίοι επιβάλλουν την χορήγηση της αιτούμενης αναστολής της εκτέλεσης της προσβαλλόμενης απόφασης».

Επίσης οι σύμβουλοι Επικρατείας επικαλούνται το γεγονός ότι η αναγνώριση ενός προσώπου ως αιτούντος διεθνούς προστασίας από αρχαιοτάτων χρόνων, θεωρείται πράξη ειρηνική και ανθρωπιστική και ως τέτοια δεν «δύναται να θεωρηθεί ως μη φιλική ενέργεια έναντι άλλου κράτους». Επικαλείται μάλιστα απόσπασμα από τις Ικέτιδες του Αισχύλου «τις θυσίες εκείνου ευσπλαχνίζεται τον ικέτη οι Θεοί τιμούν ως προσφορές θεοσεβούμενου άνδρα».


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ