Εφημερίδα Κοινωνική

Νομοσχέδιο Υπουργείου Ναυτιλίας:«Μπλοκαρίστηκαν» διατάξεις που αφορούσαν στις ομαδικές απολύσεις ναυτικών με δυναμική παρέμβαση της ΠΝΟ

 Breaking News

Νομοσχέδιο Υπουργείου Ναυτιλίας:«Μπλοκαρίστηκαν» διατάξεις που αφορούσαν στις ομαδικές απολύσεις ναυτικών με δυναμική παρέμβαση της ΠΝΟ
23 Μαρτίου 2018

Αίσθηση, όμως μάθαμε, προκάλεσε στους ναυτιλιακούς κύκλους το χθεσινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας μας για το κατατεθέν νομοσχέδιο του Υπ. Ναυτιλίας που περιλαμβάνει διατάξεις, βάσει ευρωπαϊκής οδηγίας, για τις «σχέσεις» ναυτικών και εφοπλιστών – πλοιοκτητών κα τις ομαδικές απολύσεις. Σε επικοινωνία που είχαμε με τον νομικό εκπρόσωπο της ΠΝΟ, μας ενημέρωσε ότι οι επίμαχες διατάξεις του ν/σ που αφορούσαν στις «ομαδικές απολύσεις» τροποποιήθηκαν και αποσαφηνίστηκαν έπειτα από παρέμβαση της ΠΝΟ. Όπως μάθαμε, έγινε σαφές ότι συγκεκριμένες διατάξεις δεν εστίαζαν στις αυστηρά προστατευμένες οργανικές συνθέσεις των πλοίων, αλλά στο «επιπλέον προσωπικό» άλλων ειδικοτήτων. Για να ξεκαθαριστεί όμως το παραπάνω θέμα χρειάστηκε η δυναμική παρέμβαση της ΠΝΟ. Για του λόγου το αληθές, μας ενημέρωσαν για την τοποθέτηση που έκανε ο Γιάννης Χαλάς Γενικός Γραμματέας της ΠΝΟ στο περιοδικό Ναυτικός Αγώνας. Εκεί λοιπόν διαβάζουμε το εξής:

«Μέσα σε λίγες ώρες από την παρέμβαση του ΓΓ ΠΝΟ άλλαξε το σχετικό άρθρο»

Η αποφασιστική, άμεση και ουσιαστική παρέμβαση του ΓΓ ΠΝΟ συν. Γιάννη Χαλά απέτρεψε την αλλαγή του καθεστώτος που διέπει τις απολύσεις των ναυτικών και της κείμενης νομοθεσίας περί καθορισμού οργανικών συνθέσεων και στελεχώσεων των πλοίων. Ειδικότερα, αμέσως μόλις περιήλθε στη γνώση της ΠΝΟ, ότι στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με τίτλο «Ενσωμάτωση στην Ελληνική Νομοθεσία της οδηγίας της ΕΕ 2015/1794 και άλλες διατάξεις», περιελαμβάνετο άρθρο με το οποίο διαταράσσετο η ισχύουσα νομοθεσία για τις οργανικές συνθέσεις, ο ΓΓ ΠΝΟ με έντονο διάβημά του προς τον Υπουργό Ναυτιλίας εξέφρασε με θεμελιωμένα επιχειρήματα τη διαμαρτυρία και τη κάθετη διαφωνία του, ζητώντας την απάλειψη της σχετικής διάταξης.

Αυθημερόν, μέσα σε λίγες ώρες από τη δυναμική παρέμβαση της ΠΝΟ, άλλαξε το σχετικό άρθρο του Νομοσχεδίου με την προσθήκη διάταξης η οποία διασφαλίζει τους Ναυτεργάτες και με αυτή τη διατύπωση κατατέθηκε στη Βουλή για ψήφιση. Πιο συγκεκριμένα, ύστερα από την παρέμβαση της Ομοσπονδίας, στο σχετικό άρθρο του Νομοσχεδίου του ΥΝΑ, προστέθηκαν τα εξής:

«2. Οι διατάξεις των άρθρων 4 έως 8 που αφορούν στις ομαδικές απολύσεις ναυτικών δεν θίγουν τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας περί καθορισμού οργανικής σύνθεσης – στελέχωσης των πλοίων».

Η Ομοσπονδία ενημερώνοντας σχετικά τις οργανώσεις δύναμής της τόνισε χαρακτηριστικά:

Συνάδελφοι,

Στη συνέχεια της άνω αλληλογραφίας την οποία κοινοποιήσαμε, σχετικά με το παραπάνω θέμα, σας αποστέλλουμε συνημμένως το με ημερομηνία 30/1/2018 νεότερο απαντητικό ηλεκτρονικό μήνυμα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με το οποίο και γνωρίζεται στην Ομοσπονδία μας ότι:

Σε συνέχεια της υπ. αριθ. 553/30-01-2018 επιστολή σας, και μετά από ενημέρωση και παρέμβαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σας ενημερώνουμε ότι επί του σχεδίου νόμου «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2015/1794, έγινε η εξής προσθήκη στο άρθρο 11 παρ. 2. Οι διατάξεις των άρθρων 4 έως 8 που αφορούν στις ομαδικές απολύσεις ναυτικών δεν θίγουν τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας περί καθορισμού οργανικής σύνθεσης- στελέχωσης των πλοίων».

Κατόπιν των παραπάνω και μετά την κατά τα άνω νομοθετική ρύθμιση , αποσοβήθηκε η σε βάρος των ναυτικών επιχειρηθείσα διάταξη της κείμενης νομοθεσίας για την προστασία των οργανικών συνθέσεων – στελέχωσης των πλοίων».

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ