Εφημερίδα Κοινωνική

Μετά από 120 χρόνια η ήρθε η ώρα η Περιφέρεια Αττικής να τιμήσει τους Συμιακούς Σφουγγαράδες

 Breaking News

Μετά από 120 χρόνια η ήρθε η ώρα η Περιφέρεια Αττικής να τιμήσει τους Συμιακούς Σφουγγαράδες
14 Μαρτίου 2018

Υπεγράφη, χτες, η προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφερειάρχη Αττικής κ. Ρένας Δούρου και του Δημάρχου Κυθήρων κ. Ευστράτιου Χαρχαλάκη που αφορά στη διενέργεια καλλιτεχνικού διαγωνισμού για την ανέγερση Μνημείου ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ για τους Συμιακούς σφουγγαράδες, οι οποίοι με περισσή τόλμη και αυτοθυσία ανακάλυψαν, ανέσυραν και παρέδωσαν τα ευρήματα του σημαντικότερου και διασημότερου «ΤΥΧΕΡΟΥ» αρχαίου ναυαγίου στον κόσμο, του Ναυαγίου των Αντικυθήρων. Το έργο χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής.

Με τον τρόπο αυτό θα αποδοθεί ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ στους Σφουγγαράδες από την Σύμη για την ανεκτίμητη συνεισφορά τους στην ανεύρεση, ανέλκυση και παράδοση των αρχαιολογικών ευρημάτων και του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, ενός από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα που αποτελεί την «Ακρόπολη της Τεχνολογίας», κατά τον Αντιπεριφερειάρχη.

Κατά τη διάρκεια της ανέλκυσης ο Γεώργιος Κρητικός Νεοφώτιστος έχασε τη ζωή του και ακόμα δύο δύτες έμειναν παράλυτοι δια βίου.

Η προσφορά των Δυτών αυτών στο Έθνος είναι διαχρονικά ανεκτίμητη αφού όχι μόνο ανέδειξαν τον μεγάλο αυτό αρχαιολογικό θησαυρό αλλά έθεσαν και την ίδια τους τη ζωή στην υπηρεσία της Πατρίδας αποτελώντας παράδειγμα ανιδιοτέλειας, εντιμότητας και προσφοράς για όλες τις επερχόμενες γενεές.

Ο κ. Χατζηπέρος έχει προτείνει την ανέγερση ενός παρόμοιου μνημείου και στη γενέτειρα των σφουγγαράδων, στη Σύμη.

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ