Εφημερίδα Κοινωνική

Μαθησιακές Δυσκολίες και Νευροανάδραση

 Breaking News

Μαθησιακές Δυσκολίες και Νευροανάδραση
30 Μαρτίου 2018

Ο όρος “μαθησιακές δυσκολίες” χρησιμοποιείται για να περιγράψει το σύνολο των διαταραχών που σχετίζονται με τη λειτουργία της μάθησης και της κατανόησης της ομιλίας, της ανάγνωσης, της γραφής και των μαθηματικών.

Από τον ορισμό τους μπορούμε να αντιληφθούμε την πληθώρα των δυσκολιών που καλείται να αντιμετωπίσει ένα παιδί με την αντίστοιχη διάγνωση. Ωστόσο, πέρα από τις δυσκολίες που το παιδί συναντά στο χώρο του σχολείου, μία μαθησιακή δυσκολία είναι πιθανό, εάν δεν αντιμετωπιστεί ορθά, να επιφέρει δευτερογενείς δυσκολίες συναισθηματικές και συμπεριφορικές, όπως έντονο άγχος, δυσκολία συγκέντρωσης, κατανόησης και ολοκλήρωσης δραστηριοτήτων κλπ.

 

mathisiakes

Δυσκολίες, όπως οι παραπάνω, απαιτούν υψηλή συγκέντρωση και διαχείριση του στρες και της πίεσης που αισθάνεται το παιδί κατά την προσπάθεια να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της ηλικίας του. Αποτελεσματική ενίσχυση των ικανοτήτων συγκέντρωσης και διατήρησης της ηρεμίας επιτυγχάνεται τα τελευταία χρόνια μέσω της μεθόδου της Νευροανάδρασης (Neurofeedback). Η Νευροανάδραση, μέθοδος της νευροφυσιολογίας, έχει αποδειχτεί από πλήθος ερευνών, ένα αποτελεσματικό εργαλείο ενίσχυσης της γνωστικής λειτουργίας του ατόμου, καθώς μέσω δημιουργικών και ευχάριστων ασκήσεων το άτομο εκπαιδεύεται, αφενός, στον έλεγχο της εστίασης και προσοχής του, αφετέρου δε στη διατήρηση της ηρεμίας.

Η μέθοδος φυσικά είναι εντελώς ακίνδυνη, καθαρά εκπαιδευτική και δραστικά ωφέλιμη για τα παιδιά που συχνά αντιλαμβάνονται το νευροαναδραστικό μηχάνημα σαν ένα ευχάριστο παιχνίδι και μία δημιουργική διαδικασία, θέτοντας ως στόχο τη συνεχή βελτίωση της απόδοσής τους. Πραγματοποιείται, συνήθως, σε εβδομαδιαίες συνεδρίες των 45 λεπτών, στις οποίες το παιδί καλείται να χρησιμοποιήσει τη συγκέντρωση και την ηρεμία του για την επίτευξη στόχων. Το παιδί, μέσω της νευροαναδραστικής εκπαίδευσης, εξασκεί δεξιότητες όπως η εστίαση της προσοχής, η κατανόηση και απομνημόνευση πληροφοριών, η ταχύτητα επεξεργασίας και η διαχείριση του άγχους σε καταστάσεις πίεσης και στρες, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της απόδοσής του.

paidi

 

 

 

 

 

 

Focus Lab

Σωτήρος Διός 13-15, Πειραιάς

τηλ.210 4190804 ,E mail. contact@focuslab.gr

website:junior.focuslab.gr

 

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ