Εφημερίδα Κοινωνική

Για το ρόλο της ναυτιλίας στην κλιματική αλλαγή μίλησε ο Γ. Σταθάκης

 Breaking News

Για το ρόλο της ναυτιλίας στην κλιματική αλλαγή μίλησε ο Γ. Σταθάκης
13 Μαρτίου 2018

Στις αλλαγές που συνεπάγεται για τη ναυτιλία η υιοθέτηση αυστηρότερων περιβαλλοντικών κανόνων διεθνώς αναφέρθηκε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας, στο 18ο Mare Forum Greece.

Με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στο πλαίσιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού συμφωνήθηκε από το 2020 κανένα πλοίο να μην χρησιμοποιεί καύσιμα με περιεκτικότητα σε θείο άνω του 0,5% και από το 2025 όλα τα νεοσυσταθέντα πλοία να έχουν εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μειωμένες κατά 30% σε σύγκριση με το 2013.

Οι επιλογές που έχει στη διάθεσή του ο κόσμος της ναυτιλίας, σύμφωνα με τον Υπουργό, περιλαμβάνουν:

την καύση υβριδικών καυσίμων με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε θείο

την εγκατάσταση «πλυντηρίων», που καθαρίζουν τους ρύπους που εκπέμπονται κατά την καύση «βρώμικου» καύσιμου

την αξιοποίηση εναλλακτικών καυσίμων, όπως ο ηλεκτρισμός, ο άνεμος, ο ήλιος και το υδρογόνο

τη μετατροπή πλοίων από «βαρύ μαζούτ» σε πετρέλαιο ντίζελ πλοίων ή σε εναλλακτικά καύσιμα, όπως το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG).

Καθώς από τις επιλογές αυτές φαίνεται να προκρίνεται κυρίως η τελευταία, ο κ. Σταθάκης εστίασε στον ρόλο του φυσικού αερίου και περιέγραψε έργα που δρομολογεί η κυβέρνηση ώστε η Ελλάδα να αποτελέσει σημαντική πύλη εισόδου για το LNG: τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου, τον Διασυνδετήριο Αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας και τους τερματικούς σταθμούς στη Ρεβυθούσα και την Αλεξανδρούπολη. Παράλληλα με την ενίσχυση της θέσης της χώρας ως κόμβου μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ο Υπουργός αναφέρθηκε και στις προσπάθειες να εξελιχθεί η Ελλάδα σε παραγωγό υδρογονανθράκων: στην πρόσφατη κύρωση από τη Βουλή τεσσάρων συμβάσεων μίσθωσης, σχετικά με την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, καθώς και σε αντίστοιχους διαγωνισμούς για Ιόνιο και Κρήτη, που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον ενεργειακών ομίλων διεθνούς βεληνεκούς.


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ