Εφημερίδα Κοινωνική

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΥΔΗΣ: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κοροϊδεύει τους Πειραιώτες εν ψυχρώ

 Breaking News

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΥΔΗΣ: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κοροϊδεύει τους Πειραιώτες εν ψυχρώ
30 Μαρτίου 2018

*Συνέντευξη στον Κώστα Παναγιωτάκη

Για όλους και για όλα μίλησε στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ο Δημήτρης Καρύδης, πρώην βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων σε μία συνέντευξη εκ βαθέων. Με καθαρές κουβέντες σχολιάζει την τρέχουσα πολιτική και κοινωνική επικαιρότητα, τις εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής αλλά και τα προβλήματα του Πειραιά.

• Κύριε Καρύδη, θα ήθελα αρχικά, να μου αποκωδικοποιήσετε το πρόσφατο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής.

Το ιδρυτικό Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής ήταν το δεύτερο σημαντικό βήμα- μετά την εκλογή ως επικεφαλής της παράταξης της Φώφης Γεννηματά, από 212.000 συμπολίτες μας- για την ανασυγκρότηση, αναγέννηση και ενοποίηση του χώρου της Σοσιαλδημοκρατίας, της κεντροαριστεράς, του ριζοσπαστικού κέντρου και της οικολογίας στον τόπο μας. Έχουμε πλέον Διακήρυξη, τολμηρές προγραμματικές θέσεις και καταστατικό λειτουργίας του νέου φορέα. Το τρίτο και σημαντικό βήμα είναι να στελεχωθούν τα όργανα σε κεντρικό επίπεδο αλλά και να δημιουργηθούν σε κάθε Δήμο οι οργανώσεις του Κινήματος Αλλαγής. Είναι επείγον και βασικός στόχος, το Κίνημα Αλλαγής να απλωθεί και να ριζώσει βαθιά στην κοινωνία, να είναι αξιόμαχο και να είναι δίπλα στους πολίτες και τα προβλήματα τους.

Ποια πιστεύετε ότι είναι τα μηνύματα που «πέρασε» για τον Πειραιά;

Έχει ιδιαίτερη αξία το γεγονός ότι το ιδρυτικό Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής επελέγη να γίνει στον Πειραιά, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Τα μηνύματα είναι ελπιδοφόρα τόσο για τον Πειραιά όσο και για την υπόλοιπη Ελλάδα. Η παραγωγική ανασυγκρότηση της Πατρίδας μας, οι μεταρρυθμίσεις στο κράτος, η μείωση της ανεργίας και η κοινωνική προστασία των αδύναμων πολιτών είναι το βασικό μας μέλημα, κάτι που αποτελεί και το μεγάλο μας στοίχημα για τον Πειραιά.

• Με το χέρι στην καρδιά, πόσο απέχει ο νέος φορέας από αυτό που κάποιοι λένε …. «παλαιό ΠΑΣΟΚ», και γιατί να τον εμπιστευθούν οι πολίτες;

Το ΠΑΣΟΚ στην διαδρομή του χρόνου, από την ίδρυση του, άλλαξε την Ελλάδα και την έκανε μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή χώρα. Στήριξε την μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού λαού και δημιούργησε την μεσαία τάξη στη χώρα. Σε αυτήν την πορεία βέβαια έκανε και λάθη που τα πλήρωσε δυσανάλογα ακριβά. Σε κάθε περίπτωση όμως προτίμησε να κρατήσει την Ελλάδα όρθια από την χρεωκοπία και την διάλυση. Αρνήθηκε να ακολουθήσει τον εύκολο και βολικό δρόμο της εξαπάτησης και της κοροϊδίας του Ελληνικού λαού. Είναι γεγονός ότι ο λαϊκισμός -δεξιός και αριστερός- έχει δηλητηριάσει την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και την εμπιστοσύνη των πολιτών στην πολιτική. Κανένας πολιτικός χώρος πλέον δεν είναι στο απυρόβλητο. Η βασική αποστολή του νέου φορέα είναι με τις θέσεις, το ήθος, την ανανέωση αλλά κυρίως την δράση του, να επαναφέρει την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη στην πολιτική. Χρέος μας είναι όχι μόνο να ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση αλλά να αλλάξουμε το σύστημα εξουσίας και τις νοοτροπίες που μας οδήγησαν στην χρεωκοπία. Να φέρουμε την νέα γενιά στο προσκήνιο.

• Εσείς ποτέ βλέπετε εκλογές;

Ήδη βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα κάνει τα πάντα για να παραμείνει στην εξουσία. Η εμπέδωση μιας εικονικής πραγματικότητας στην οικονομία και η συνεχής λάσπη κατά των πολιτικών τους αντιπάλων αποτελεί την βασική τους συνταγή. Επειδή τα πράγματα για τον λαό μας όμως πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, το βασικό ζήτημα είναι οι εκλογές να γίνουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να απαλλαγούμε οριστικά από την πιο αντιλαϊκή κυβέρνηση.

• Πάμε λίγο στα θέματα του Πειραιά. Ο Δήμαρχος Γιάννης Μώραλης είπε πρόσφατα το εξής: «Αναρωτιέμαι πλέον αν ο Πειραιάς αποτελεί για την κυβέρνηση προτεραιότητα», αναφερόμενος στα θέματα του ΜΕΤΡΟ- ΤΡΑΜ και του ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ. Θα ήθελα το σχόλιο σας…

Ο κ. Μώραλης ως εκ της θέσεως του είναι ίσως συγκρατημένος. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Πειραιάς έχει μπει στο στόχαστρο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και των υπουργών της. Στην πολιτική τους πρακτική κυριαρχούν η αδιαφορία, το ψέμα και η κοροϊδία προς τους Πειραιώτες.

Συγκεκριμένα :

- Το Μετρό που ήταν να κατασκευαστεί το 2017, πάει στη καλύτερη περίπτωση για το 2021.Το χειρότερο βέβαια είναι ότι εκτός από το βασικό έργο κανένας πλέον δεν συζητά για την δημιουργία χώρων στάθμευσης στους βασικούς σταθμούς του έργου.

- Το ΤΡΑΜ έχει εξελιχθεί σε «γεφύρι της Άρτας» και σε εφιάλτη των επαγγελματιών και των κατοίκων της πόλης. Κάθε χρόνο τελειώνει και κάθε χρόνο παίρνει παράταση. Ενώ δεσμευόντουσαν ότι, εντέλει, ολοκληρώνεται αρχές του 2018,πριν λίγες μέρες ανακοίνωσαν νέα πολύμηνη παράταση. Ας μην μιλήσουμε για τους συρμούς του ΤΡΑΜ που η προμήθεια τους, μετά από δυο ακυρώσεις των διαγωνισμών εκκρεμεί στο ΣτΕ. Δυστυχώς για την πόλη, ακόμη και να ολοκληρωθεί η κατασκευή του ΤΡΑΜ δεν θα υπάρχουν συρμοί για να λειτουργήσει.

Ας μη μιλήσουμε για την υπογειοποίηση του ηλεκτρικού από τον Πειραιά στο Νέο Φάληρο που έχει καταλήξει στις καλένδες.

Το εξοργιστικό βέβαια είναι ότι ο αρμόδιος Υπουργός κ. Σπίρτζης υποστηρίζει ότι τηρούνται δήθεν τα χρονοδιαγράμματα( !!) για ΜΕΤΡΟ-ΤΡΑΜ, πιστεύοντας ότι απευθύνεται σε ιθαγενείς.

- Επίσης, στο ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ξεπέρασαν κάθε όριο «ωχαδερφισμού» και προσβολής. Ο Δήμος Πειραιά εδώ και 3,5 χρόνια έχει προσφέρει το κτίριο της Ραλλείου στο κέντρο του Πειραιά και το Υπουργείο Δικαιοσύνης και οι αρμόδιες υπηρεσίες τώρα φαίνεται να ξυπνούν από τον βαθύ λήθαργο και να υπόσχονται ότι θα δώσουν λύση, αφού βέβαια πρώτα υπήρξαν έντονες διαμαρτυρίες.

• Κάτι που πάντα ήθελα να μάθω είναι το εξής: Πόσο δυνατά μπορεί να «χτυπάει» κυβερνητικές πόρτες ένα ακομμάτιστο αυτοδιοικητικό ψηφοδέλτιο;

Το λυπηρό είναι ότι κυριαρχεί στις μέρες μας η κυβερνητική νοοτροπία του κομματισμού στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στην αυτοδιοίκηση πρέπει να συναντώνται και να συνυπάρχουν όλες οι ζωντανές, υγιείς και δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας. Η εποχή του κομματικού ελέγχου και των χρισμάτων έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Αν μια Δημοτική Αρχή έχει στενή και αμφίδρομη σχέση με τον λαό τότε όχι μόνο μπορεί να « χτυπάει» δυνατά τις κυβερνητικές πόρτες, αλλά και να τις «γκρεμίζει». Άλλωστε στην εποχή μας, η Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού, έχει ρόλο και αποστολή με κοινωνικό και αναπτυξιακό περιεχόμενο, πράγμα που αποδείχθηκε περίτρανα κατά την περίοδο της μεγάλης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

• Για COSCO – ΟΛΠ- MASTER PLAN – Υπουργείο Ναυτιλίας τι έχετε να πείτε;

Η διαβούλευση για το Master Plan του λιμανιού του Πειραιά με τους φορείς της πόλης, έδειξε ότι το επενδυτικό σχέδιο κινείται σε θετική κατεύθυνση, παρότι ο χρόνος που δόθηκε από τον ΟΛΠ ήταν περιορισμένος. Το βασικό συμπέρασμα ότι το λιμάνι του Πειραιά πρέπει να είναι ανοιχτό στην πόλη και τις δραστηριότητες της, είναι ορθό, πρέπει να περιφρουρηθεί από όλους τους φορείς και να γίνει σεβαστό από την ηγεσία του ΟΛΠ και της COSCO. Άλλωστε τόσο η ανάπτυξη του λιμανιού και όσο και του Πειραιά πρέπει να είναι κοινός στόχος με αιχμή την κρουαζιέρα και την ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη. Όσο για την ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας, πιστεύω ότι είναι κατώτερη των περιστάσεων και των προσδοκιών που καλλιέργησε. Η ακτοπλοΐα και ειδικά στις άγονες γραμμές παραπαίει. Είδατε ότι τα Κύθηρα για όλο το καλοκαίρι που πέρασε δεν είχαν πλοίο από Πειραιά, κάτι που είναι πρωτοφανές στα χρονικά. Ακόμη και τα νησιά του Αργοσαρωνικού νιώθουν αποκλεισμένα. Η εγκληματική ανικανότητα απεδείχθη στην τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή που κτύπησε πέρυσι τον Σεπτέμβριο τις ακτές της Σαλαμίνας, του Πειραιά, έως την Βουλιαγμένη, μετά την βύθιση του πλοίου «Αγία Ζώνη», στο οποίο μέχρι σήμερα δεν έχουν επιβληθεί από το υπουργείο οι διοικητικές κυρώσεις και τα πρόστιμα που ορίζει ο νόμος για το θαλάσσιο περιβάλλον.

• Έχετε εντοπίσει κάποια προβλήματα στην πόλη που πρέπει άμεσα να αναδειχτούν και να λυθούν;

Γνωρίζουμε όλοι ότι τα προβλήματα στην πόλη είναι πολλά. Από την έλλειψη αθλητικών χώρων, πρασίνου, στάθμευσης, ανάπτυξης του Μικρολίμανου, αξιοποίησης του Πύργου. Η Δημοτική Αρχή κάνει μια συστηματική προσπάθεια για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και την ανάπτυξη του Πειραιά μέσω της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης ύψους 80 εκατομμυρίων για τα επόμενα χρόνια και της συνεργασίας με τον Αντιπεριφέρεια Πειραιά. Πιστεύω όμως βαθύτατα ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στον Πειραιά και τις γειτονιές του, αλλά και την ευρύτερη περιοχή που πρέπει όχι μόνο να αναδείξουμε αλλά και να αντιμετωπίσουμε στη πράξη είναι αυτό της ΑΝΕΡΓΙΑΣ με αιχμή τους νέους και τους μακροχρόνια ανέργους.

Τα επόμενα χρόνια προγραμματίζονται αρκετές επενδύσεις στον Πειραιά με επίκεντρο το λιμάνι, την ναυπηγοεπισκευαστική, την κρουαζιέρα, την αξιοποίηση μεγάλων χωρών όπως την πρώην κτίριο της «Παπαστράτος», την υλοποίηση της ολοκληρωμένης χωρικής επένδυσης,

Στο πλαίσιο αυτό προτείνω να δημιουργηθεί με συνεργασία του Δήμου, της Αντιπεριφέρειας και των επιμελητηρίων του Πειραιά, ένας ευέλικτος φορέας με κυρία αποστολή την καταπολέμηση της ανεργίας με αξιολογικά κριτήρια που θα δίνει προτεραιότητα εύρεσης εργασίας στα παιδιά του Πειραιά.

Έχει πολύ μεγάλη σημασία για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά να δουλέψουν οι νέοι του Πειραιά. Για να γίνει όμως αυτό πράξη, η Αυτοδιοίκηση και οι φορείς της πόλης πρέπει να αναλάβουν δράση και να το εξασφαλίσουν στο μέγιστο βαθμό. Είναι πολύ κρίσιμο οι ιδιώτες επενδυτές να συναντηθούν με την τοπική αυτοδιοίκηση και την κοινωνία του Πειραιά για να οικοδομήσουν το μέλλον.

• Κλείνοντας, θα ήθελα σχόλια – εξπρές τύπου ….Twitter (είναι της μόδας βλέπετε), για μια σειρά θεμάτων επικαιρότητας. Ξεκινάμε…

Σκοπιανό: Με ευθύνη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αντί να ενώνει τις πολιτικές δυνάμεις και την κοινωνία, δημιουργεί νέο εθνικό διχασμό.

Στρατιώτες – Τουρκία: Να απελευθερωθούν άμεσα, με την ευρύτερη δυνατή κινητοποίηση ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας.

Novartis: Ένα υπαρκτό ιατροφαρμακευτικό σκάνδαλο αντί να χτυπηθεί, στα χέρια των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μετατρέπεται σε κυνήγι των πολιτικών αντιπάλων, με διώξεις και τόνους λάσπης στον ανεμιστήρα.

Πλειστηριασμοί: Από το «κανένα σπίτι στα χέρια Τραπεζίτη» οδηγηθήκαμε στο «καμία προστασία» για την πρώτη κατοικία και τους οικονομικά αδύναμους.

«Μέτρα» που έρχονται: Άγριο κόψιμο συντάξεων, μείωση αφορολόγητου, πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, υπερφορολόγηση, αύξηση εισφορών, υπερβολικά πλεονάσματα 3,5%, υποθήκευση κρατικής περιουσίας για 99 χρόνια, υψηλά επιτόκια στις αγορές 4,5 %. Πλήρες αδιέξοδο!

Δημοσκοπήσεις: Φωτογραφία της στιγμής που καταρρίπτει βεβαιότητες και κλισέ.

 

 

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ