Εφημερίδα Κοινωνική

Σαρωνικός «SOS» από τους αλιείς: Είμαστε με τρία ευρώ στην τσέπη, δεν μας αφήνουν να ψαρέψουμε!

 Breaking News

Σαρωνικός «SOS» από τους αλιείς: Είμαστε με τρία ευρώ στην τσέπη, δεν μας αφήνουν να ψαρέψουμε!
01 Φεβρουαρίου 2018

Πέντε μήνες έχουν περάσει από τη βύθιση του «Αγία Ζώνη ΙΙ», το οποίο, στις 10 Σεπτεμβρίου, προκάλεσε εκτεταμένη ρύπανση στον Σαρωνικό από διαρροή πετρελαιοειδών και οι επαγγελματίες αλιείς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Σαρωνικού βρίσκονται σε απόγνωση.

Η επαγγελματική τους αδράνεια, από το πρώτο απαγορευτικό του υπουργείου Ναυτιλίας για ψάρεμα στην περιοχή, αγγίζει για τους περισσότερους τους πέντε μήνες, ενώ στο πιο πρόσφατο έγγραφό του, το υπουργείο τους αναφέρει ότι το απαγορευτικό θα ισχύσει έως τις 31 Μαρτίου -δηλαδή, ο αποκλεισμός τους από το μεροκάματο θα φτάσει τους επτά με οκτώ μήνες.

 

 

psa1

 

 

 

 

 

 

 

«Στις 10 Σεπτεμβρίου 2017 έγινε η ρύπανση, από τότε έχουμε να δουλέψουμε. Αυτοί λένε ότι ο Σαρωνικός έχει καθαριστεί… Μόνο όμως για την παραλία να πάνε να κάνουν μπάνιο, γιατί τους αλιείς μας έχουν απαγορευτικό μέχρι και τις 31 Μαρτίου 2018. Πώς θα ζήσουμε; Τα σκάφη μας πώς θα τα συντηρήσουμε; Στον σύλλογο είμαστε γραμμένοι 43 ψαράδες, δηλαδή 43 οικογένειες, οι οποίες πλήττονται βάναυσα όλη αυτήν την περίοδο. Άνθρωποι αναγκάζονται να πηγαίνουν μέχρι την Αίγινα για να ρίξουν ψαριά, όμως οι περισσότεροι έχουμε μικρά σκάφη και παραμένουμε αραγμένοι. Βέβαια, και αυτός που θα πάει να ψαρέψει μακριά συνεπάγεται ότι θα πληρώσει και διπλά τα έξοδα, πετρέλαια και χρόνος με ύπνο στον κάβο. Και αν δεν πιάσει ψαριά είναι για κρέμασμα» υπογραμμίζει ο Παναγιώτης Παντελάτος, γραμματέας του συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Μικρολίμανου και Πασαλιμανιού.

Από τον Σεπτέμβριο του 2017 τους έχουν ενημερώσει πως δικαιούνται αποζημίωση από το διεθνή κεφάλαια αποζημίωσης IOPC FUNDS, ενώ, με δηλώσεις του την ίδια εποχή, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, είχε τονίσει πως μέχρι τέλος του χρόνου οι πληγέντες θα έχουν αποζημιωθεί.

«Τα χαρτιά αυτά, όλα είναι κρατικά, στο πρώτο μας ενημέρωσαν ότι έγινε η ρύπανση λόγο της πετρελαιοκηλίδας από την βύθιση του πλοίου και φυσικά ήρθε η πρώτη απαγόρευση. Στην συνέχεια, όλα τα υπόλοιπα μέχρι και σήμερα είναι ανανεώσεις των απαγορεύσεων. Μόνο μια ενημέρωση μας ήρθε, οκτώ μέρες μετά το συμβάν δηλαδή στις 18 Σεπτεμβρίου του 2017, και μας ενημέρωναν πως δικαιούμαστε να πάρουμε αποζημίωση από τα διεθνή κεφάλαια αποζημίωσης IOPC FUNDS για τις ζημιές που προκλήθηκαν από την θαλάσσια ρύπανση… ακόμα περιμένουμε να τα πάρουμε» είπε απεγνωσμένα ο κ. Παναγιώτης.

ΠΗΓΗ


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ