Εφημερίδα Κοινωνική

ΠΡΟΣΟΧΗ σε αυτά τα σημάδια! Αν τα δείτε στο σπίτι σας, κάτι ύποπτο συμβαίνει… (φωτο)

 Breaking News

ΠΡΟΣΟΧΗ σε αυτά τα σημάδια! Αν τα δείτε στο σπίτι σας, κάτι ύποπτο συμβαίνει… (φωτο)
02 Φεβρουαρίου 2018

Ένα «θύμα» περιγράφει όσα έζησε τις πρώτες ώρες που είδε το σπίτι του να το έχουν διαρρήξει.

«Τα συρτάρια στο σαλόνι αδειασμένα στο πάτωμα, το σύνολο των περιεχομένων της ντουλάπας στην κρεβατοκάμαρα αδειασμένο πάνω στο κρεβάτι. Και οι απώλειες. Αρχίσαμε να μετράμε. Λείπει αυτό, λείπει εκείνο, α, πήραν και το έτσι μου.

Τα πράγματα που εκλάπησαν, ασχέτως αξίας, δεν ήταν παρά το κερασάκι σε μία τούρτα ανησυχίας, άγχους και ανασφάλειας. Η αίσθηση της παραβίασης της ιδιωτικότητας, του προσωπικού χώρου και η ευκολία με την οποία αυτή πραγματοποιήθηκε-η κλειδαριά δεν ήταν καν παραβιασμένη- μεγέθυνε τα παραπάνω αισθήματα.

Ο αστυνομικός που θα έκανε την καταγραφή έφτασε σχετικά σύντομα και άρχισε να κάνει ερωτήσεις. Τα απολύτως απαραίτητα. Όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, τόπος γέννησης, τι λείπει. Αν θέλετε μπορείτε να περάσετε αύριο το πρωί από το τμήμα να υποβάλετε μήνυση κατά αγνώστου και να κανονίσετε να περάσει σταθμός για αποτυπώματα, αν υπάρχει διαθέσιμος. -Έχει νόημα; -Στην περίπτωση που συλληφθεί κάποιος και ταιριάζουν τα αποτυπώματά του θα χρεωθεί μία διάρρηξη παραπάνω. Αλλά, στην χώρα που ζούμε… Καληνύχτα σας. Κι έφυγε.

Την επόμενη ημέρα, μετά από αρκετή συζήτηση αποφασίσαμε να πάμε στο τμήμα και να υποβάλλουμε μήνυση. Για να έρθει η σήμανση και να πάρει αποτυπώματα θα έπρεπε να περιμένουμε τουλάχιστον ένα ακόμη 24ωρο χωρίς να αγγίζουμε “λείες επιφάνειες” και φυσικά χωρίς να μπορούμε να καθαρίσουμε σχεδόν τίποτα, οπότε πήγαμε πάσο σε αυτό το ενδεχόμενο. Φύγαμε, όμως, κατά τι σοφότεροι σε ό,τι αφορά τους τρόπους προστασίας και τις μεθόδους δράσης των διαρρηκτών.

Από τις πόρτες και τις κλειδαριές έως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπάρχει μία σειρά από πράγματα που, όπως μάθαμε από τη συζήτησή μας με αστυνομικούς, μπορείτε να κάνετε προκειμένου να προφυλαχθείτε, στον βαθμό του δυνατού, από επίδοξους διαρρήκτες.

Ξεκινώντας από τις πόρτες, όπως λένε οι αστυνομικοί είτε είναι ασφαλείας είτε όχι, αν θέλουν, θα την ανοίξουν. Η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι εξαιτίας του ελάχιστα παραπάνω χρόνου που μπορεί να πάρει η διάρρηξη μιας πόρτας ασφαλείας, ίσως και να μην το επιχειρήσουν καν.

Μετά, είναι οι κλειδαριές. Οι κλασικού τύπου κλειδαριές, διαρρηγνύονται εύκολα, ενώ για τις τύπου “τρίαινα” κλειδαριές που πολλοί διαθέτουμε για επιπλέον ασφάλεια, κυκλοφορούν την τελευταία δεκαετία πασπαρτού, με αποτέλεσμα να ανοίγουν ακόμη ευκολότερα. Λύση αποτελούν νέου τύπου κλειδαριές “αφαλού” και κλειδιά για τα οποία σε πολλές περιπτώσεις απαιτείται ειδική κάρτα προκειμένου να βγουν αντίτυπα. Αν η κλειδαριά σας είναι καινούρια αλλά η πόρτα παλιά, πιθανόν να είναι εύκολο να σπάσει με λοστό, ή με μία κλωτσιά, όμως ο θόρυβος δεν είναι κάτι το οποίο κάθε διαρρήκτης που σέβεται τον εαυτό του θα επιθυμούσε εν ώρα “εργασίας”. Αν έχετε συναγερμό, ενεργοποιείτε τον κάθε φορά που φεύγετε. Αν δεν έχετε, σκεφτείτε να βάλετε.

Αν διαθέτετε κλειδαριές ασφαλείας, θωρακισμένη πόρτα και συναγερμό, έχετε, σίγουρα, μία σχετική ασφάλεια. Άσχετα, όμως, από αυτά, υπάρχουν μικρές ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε για να είναι το σπίτι μας λίγο πιο ασφαλές, όταν απουσιάζουμε.

Φεύγοντας, ασχέτως του διαστήματος που πρόκειται να λείψουμε, ας φροντίσουμε να ασφαλίσουμε καλά, όλες τις πιθανές εισόδους του σπιτιού. Πόρτες, παράθυρα, μπαλκονόπορτες.

Pantelis2skΕλέγξτε για σημάδια. Υπάρχουν συγκεκριμένοι κώδικες που χρησιμοποιούνται από τους διαρρήκτες. Φροντίστε να απομακρύνετε τυχόν σημάδια στο κουδούνι ή την πόρτα σας, ούτως ώστε να είστε λιγότεροι έκθετοι στους κινδύνους. Μία λίστα με σημάδια, τα οποία χρησιμοποιούν οι διαρρήκτες για να σταμπάρουν ένα σπίτι είναι αυτή που σας παρουσιάζουμε. Φυσικά δεν είναι τα μοναδικά σημάδια και είναι πολύ πιθανό αυτά να αλλάζουν, οπότε απαιτείται παρατηρητικότητα! Φροντίστε, φυσικά, να μην διατυμπανίζετε μέσω των Social Media την απουσία σας και, καλού κακού, αφήστε ένα ραδιόφωνο ή κάποια πηγή ήχου ενεργή, ώστε να ακούγεται παρουσία μέσα στο σπίτι. Το ίδιο κάντε με το φως. Οι σχέσεις με τους γείτονες είναι μία πολύ σημαντική παράμετρος για την ασφάλεια, καθώς όσο πιο καλά γνωρίζεστε, τόσο ευκολότερο είναι να γίνει αντιληπτό αν κάτι πάει λάθος. Αν γνωρίζουν πότε λείπετε, θα είναι σε θέση να προσέξουν παραπάνω και να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες εάν ακούσουν κάποιον θόρυβο ή αντιληφθούν κάποια ύποπτη κίνηση. Φυσικά, τα παραπάνω δεν εξαντλούν τις μεθόδους πρόληψης των διαρρήξεων, ούτε και η επιτυχία τους ως τέτοιες είναι εγγυημένη. Η ιστοσελίδα της αστυνομίας, παρέχει κάποιους επιπλέον τρόπους αλλά και συμβουλές…». Πηγή: news247.gr


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ