Εφημερίδα Κοινωνική

Master… «ΘΕΜΑ» για τους 4 Δημάρχους τα σχέδια του ΟΛΠ για την ανάπτυξη της περιοχής

 Breaking News

Master… «ΘΕΜΑ» για τους 4 Δημάρχους τα σχέδια του ΟΛΠ για την ανάπτυξη της περιοχής
01 Φεβρουαρίου 2018

του Κώστα Παναγιωτάκη

Στο δημοτικό συμβούλιο Πειραιά «έφτασαν» οι προτάσεις του ΟΛΠ για το περιβόητο… «master plan» που στοχεύει, μέσω επενδύσεων, να φέρει ανάπτυξη τόσο στο Λιμάνι όσο και στους 4 παραλιμένιους Δήμους (Πειραιά, Κερατσίνι – Δραπετσώνα, Σαλαμίνα, Πέραμα).

Την πρόσκληση για συζήτηση είχε αποκαλύψει η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ. Ωστόσο, γύρω από αυτήν υπήρξε παρασκήνιο, καθώς έφτασε καθυστερημένα στους αποδέκτες (οι δήμαρχοι την έλαβαν Πέμπτη και ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Παρασκευή) και μέσα σε ένα σαββατοκύριακο, έπρεπε να μελετηθεί και να κατατεθούν προτάσεις, πράγμα που φυσικά, όπως γράψαμε, ήταν αδύνατο.

Μάλιστα, όταν οι αιρετοί προσήλθαν στη σύσκεψη του ΟΛΠ για να συζητήσουν, είπαν στους διοικούντες ότι οι χρόνοι δεν έβγαιναν καθώς δεν αποφασίζουν ως «μεμονωμένα πρόσωπα» αλλά υπάρχουν πίσω τους δημοτικά συμβούλια και δημοτικές ομάδες!

Έτσι ζητήθηκε παράταση (περίπου 10 ημερών) η οποία και δόθηκε. Στο διάστημα αυτό οι 4 δήμαρχοι έπρεπε να φέρουν τις προτάσεις του ΟΛΠ στα δημοτικά τους συμβούλια, να συζητήσουν πάνω σε αυτές, να συνεννοηθούν μεταξύ τους και να δουν σε τι ποσοστό μπορούν να παρέμβουν στους τελικούς σχεδιασμούς.

Το θέμα, όπως προείπαμε,  «μπήκε» την Τετάρτη και στο δημοτικό συμβούλιο Πειραιά. Εκεί λοιπόν αποκαλύφθηκαν οι προθέσεις του ΟΛΠ όσον αφορά στην πόλη του Πειραιά. Μεταξύ άλλων στα έγγραφα που παρουσίασε ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης προβλέπεται η ανέγερση ξενοδοχείων η δημιουργία open mall, νέοι προβλήτες για πρόσδεση μεγαλύτερων κρουαζιερόπλοιων, κ.α . Σύμφωνα με τον κ. Μώραλη στόχος του ΟΛΠ είναι να «πατήσουν» λιμάνι επιπλέον 580.000 επιβάτες κρουαζιέρας, εκ των οποίων 100.000 τουρίστες από την Κίνα. Βεβαίως, όπως χαρακτηριστικά είπε: «στόχος δικός μας δεν είναι οι τουρίστες απλώς να έρχονται στο λιμάνι για να επιβιβαστούν αλλά κυρίως να βγαίνουν από το λιμάνι στην πόλη, στηρίζοντας την τοπική οικονομία».

Στα αξιοσημείωτα των προτάσεων του ΟΛΠ είναι και η αξιοποίηση της «ΠΑΓΟΔΑΣ»  ως 5στερο ξενοδοχείο, με συνεδριακό κέντρο εντός της, αλλά και η εκβάθυνση του λιμανιού. Σε κάθε περίπτωση, τονίστηκε ότι η βούληση της ανάπτυξης του λιμανιού παράλληλα με την «ευημερία των κοινοτήτων» (όπως αναφέρει το master plan), είναι αποδεκτή αλλά πρέπει να μελετηθεί καλά για να υπάρξει το μέγιστο δυνατό όφελος για τους 4 παραλιμένιους Δήμους. Κάτι βεβαίως για το οποίο ο ΟΛΠ δεν φαίνεται και να «πολύ-καίγεται». Αυτό τουλάχιστον προέκυψε ως συμπέρασμα κυρίως, από την βιασύνη με την οποία εστάλησαν οι προσκλήσεις αλλά και από τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν.

Υπάρχει όμως και εξήγηση για αυτό. Οι γνώμες των τοπικών φορέων στη διαβούλευση δεν έχουν δεσμευτικό αλλά γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα ακουστούν οι προτάσεις αλλά δεν ξέρουμε κατά πόσο θα ενταχθούν στο τελικό σχέδιο, το οποίο θα σταλεί στο αρμόδιο υπουργείο προς έγκριση. Προσθέστε επίσης ότι οι προθεσμίες είναι «σφιχτές» και δεν μπορούν να γίνουν μεγάλες ανατροπές σε όσα έχουν σχεδιαστεί. Για να καταλάβετε ακόμη περισσότερο τη δυσκολία του εγχειρήματος για τους Δήμους, το σχέδιο του ΟΛΠ δεν χώραγε ούτε στους φακέλους των παρατάξεων καθώς περιείχε έναν χάρτη άνω των 3μ. μήκους που δεν μπορεί καν να φωτοτυπηθεί στα μηχανήματα που υπάρχουν στα δημαρχεία!

Από την παράταξη «το Λιμάνι της Αγωνίας», η Μαρία Σταθάκη, επισήμανε ότι το master plan του ΟΛΠ θα επιφέρει μεγάλες αλλαγές στην πόλη του Πειραιά και πρέπει να αποτραπούν αρνητικές επιπτώσεις . Γι’ αυτό ζήτησε να υπάρξει μια ευρύτατη ενημέρωση και διάλογος με την τοπική κοινωνία.

Την Παρακευή οι 4 δήμαρχοι (Πειραιά, Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Σαλαμίνας, Περάματος) θα μεταβούν στην Αντιπεριφέρεια Πειραιά όπου θα έχουν συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη Γ. Γαβρίλη για να καθορίσουν μια κοινή «γραμμή».


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ