Εφημερίδα Κοινωνική

Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας για την Γαλάζια Ανάπτυξη στον Πειραιά

 Breaking News

Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας για την Γαλάζια Ανάπτυξη στον Πειραιά
02 Φεβρουαρίου 2018

Ένα πρότυπο έργο αναπτυξιακού χαρακτήρα στον τομέα της έξυπνης εξειδίκευσης, όπως είναι η δημιουργία του Κέντρου Επιχειρηματικής Καινοτομίας για την Γαλάζια Ανάπτυξη, στον Πειραιά, εγκρίθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβούλιου Αττικής.

Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 1.800.000,00 ευρώ, θα υλοποιηθεί από τον δήμο Πειραιά με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής. Σκοπός του, όπως ανέφερε ο εισηγητής αντιπεριφερειάρχης, Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος, είναι η προαγωγή της καινοτομίας και η σύνδεσή της με την παραγωγή και την επιχειρηματικότητα στον τομέα της Γαλάζιας Οικονομίας, στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για την Έρευνα και την Καινοτομία και της Περιφερειακής για την Έξυπνη Εξειδίκευση (ΠΣΕΕ).

Όλες οι δράσεις αποσκοπούν στο να ενισχύσουν και να συστηματοποιήσουν στον τομέα της Γαλάζιας Οικονομίας:

- Την κινητοποίηση νέων επιστημόνων κι επιχειρηματιών

- Την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών

- -Την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών για την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών

-Την εκπαίδευση και καθοδήγηση νέων επιστημόνων και επιχειρηματικών στην αξιοποίηση νέων τεχνολογιών

-Την ευαισθητοποίηση μαθητών και σπουδαστών για την ανταγωνιστικότητα και τη σημασία του τομέα της γαλάζιας οικονομίας στην ελληνική κι ευρωπαϊκή οικονομία.

Τα ουσιώδη χαρακτηριστικά του έργου, αφορούν τόσο στη δημιουργία όσο κι στη λειτουργά του Κέντρου Επιχειρηματικής Καινοτομίας για τη Γαλάζια Ανάπτυξη, όπως επίσης και στην ανάδειξη, διάχυση και προώθηση της καινοτομίας αυτής, από δράσεις δημοσιότητας και δικτύωσης.

Σε ότι αφορά την ενότητα της δημιουργίας του Κέντρου προβλέπεται η απαραίτητη υποδομή φιλοξενίας εξοπλισμού και ανάπτυξης επιχειρηματικών ιδεών, προκειμένου να διευκολυνθεί ο σχεδιασμός και η παραγωγή των καινοτόμων προϊόντων των νέων επιχειρήσεων και επιχειρηματιών. Ο εξοπλισμός αυτός θα τοποθετηθεί στην υποδομή του Κέντρου, η οποία με αυτόν τον τρόπο θα αξιοποιηθεί ως χώρος πειραματισμού και δοκιμής επιχειρηματικών εγχειρημάτων, έκφρασης της δημιουργικότητας / καινοτομίας και ελεύθερης διακίνησης επιχειρηματικών ιδεών.

Σχετικά με την λειτουργία του Κέντρου, ο κ. Αναγνωστόπουλος σημείωσε ότι προβλέπονται κυρίως υπηρεσίες προς ενδιαφερόμενους, να εξοικειωθούν και να αξιοποιήσουν τον νέο τεχνολογικό εξοπλισμό, προκειμένου να πειραματιστούν ή/και να ωριμάσουν μία ιδέα για την παραγωγή ενός καινοτόμου προϊόντος ή διαδικασίας.

Δευτερευόντως, το Κέντρο θα παρέχει βασικές υπηρεσίες συμβουλευτικής καθοδήγησης για την ωρίμανση μίας ιδέας, ενώ οι υπηρεσίες θα παρέχονται σε ενδιαφερόμενους που θα προστρέχουν στο Κέντρο μέσα από ανοικτές διαδικασίες δημοσιότητας κι ευαισθητοποίησης που θα διοργανώσει το ΚΕΚΓΑ, δωρεάν.

Ειδικότερα, οι ενδιαφερόμενοι θα καλούνται να συμμετέχουν σε δομημένη διαδικασία προκειμένου να εκφράζουν το αντικείμενο ενδιαφέροντός τους σε επιλεγμένες θεματικές της Γαλάζιας Οικονομίας που συνδυάζονται με την έξυπνη εξειδίκευση και παρουσιάζουν σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης/απασχόλησης. Ως τέτοιες μεταξύ άλλων ενδείκνυνται:

o Πολιτισμός – Μουσεία – Τέχνη

o Προώθηση Προϊόντων και Μεθόδων Κρουαζιέρας

o Ναυτιλιακή Ανάπτυξη και Διαχείριση Τουριστικών Λιμένων

o Ναυπηγικές & Ναυπηγοεπισκευαστικές δραστηριότητες

o Θαλάσσια Αναψυχή – Yachting

o Αλιεία και τουριστική αλιεία

o Ναυτιλιακές Δραστηριότητες Διοίκησης & Διαχείρισης, Τροφοδοσίας

Σημειώνεται ότι στο Κέντρο θα διατίθενται προηγμένα μηχανήματα ώστε οι ενδιαφερόμενοι να διευκολύνονται από τις προηγμένες τεχνολογίες ενώ θα πραγματοποιούνται οργανωμένες εκπαιδευτικές επισκέψεις από φοιτητές και μαθητές, προκειμένου να γνωρίσουν τον νέο εξοπλισμό και τις δυνατότητές του.

Επιπλέον οι τεχνικοί σύμβουλοι του Κέντρου θα συνεργάζονται με τους ενδιαφερόμενους, τόσο στον σχεδιασμό, όσο και στην εξειδίκευση της ιδέας τους, ενισχύοντας την ωρίμανση της σε επιχειρηματικές πρωτοβουλίες ενώ παράλληλα θα παρέχεται και συμβουλευτική υποστήριξη, με σκοπό τον εντοπισμό φορέων/ επιχειρήσεων με τις οποίες μπορεί να δικτυωθεί η νέα επιχείρηση για την ενίσχυσή της στα πρώτα της βήματα.


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ