Εφημερίδα Κοινωνική

Η ακμή αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης σοβαρής κατάθλιψης

 Breaking News

Η ακμή αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης σοβαρής κατάθλιψης
08 Φεβρουαρίου 2018

Η ανάλυση μιας εκ των μεγαλύτερων βάσεων ιατρικών δεδομένων στον κόσμο, της The Health Improvement Network (THIN) για την περίοδο 1986-2012, στη Ηνωμένο Βασίλειο, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι ασθενείς με ακμή έχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης μείζονος κατάθλιψης.

Αλλά μόνο τα πέντε πρώτα χρόνια από τη διάγνωση της δερματικής πάθησης.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Dermatology ερευνητές, με επικεφαλής τη Δρ Ιζαμπελ Βαλεραν του Πανεπιστημίου του Κάλγκαρι του Καναδά, η μελέτη εστίασε σε 134.000 άτομα με ακμή, στην πλειοψηφία νεαρές γυναίκες.

Ο κίνδυνος μείζονος κατάθλιψης ήταν υψηλότερος τον πρώτο χρόνο από τη διάγνωση. Συγκεκριμένα τα άτομα με ακμή είχαν 63% μεγαλύτερο κίνδυνο συγκριτικά με άτομα χωρίς ακμή, αλλά έπειτα ο κίνδυνος μειωνόταν.

Συγκεκριμένα, τον δεύτερο χρόνο μετά τη διάγνωση ο κίνδυνος ήταν 38% υψηλότερος και πέντε χρόνια μετά άγγιζε το 16%. Μετά την πενταετία ο κίνδυνος εκδήλωσης κατάθλιψης εξαλειφόταν.

«Η μελέτη αναδεικνύει τη σημαντική σχέση μεταξύ της δερματικής πάθησης και των ψυχικών παθήσεων. Δεδομένου ότι ο κίνδυνος κατάθλιψης είναι μεγαλύτερος κατά την περίοδο αμέσως μετά την εκδήλωση ακμής για πρώτη φορά, είναι φανερό πόσο μεγάλη επίπτωση έχει το δέρμα στη συνολική ψυχική υγεία. Για τους ασθενείς με ακμή, είναι κάτι παραπάνω από μια ατέλεια στο δέρμα και γι” αυτό πρέπει να εκλαμβάνεται σοβαρά» υπογραμμίζει η Δρ Βαλεραν.


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ