Εφημερίδα Κοινωνική

Έως και 10.000 ευρώ τον μήνα λαμβάνουν στο χέρι και σε «είδος» οι Υπουργοί

 Breaking News

Έως και 10.000 ευρώ τον μήνα λαμβάνουν στο χέρι και σε «είδος» οι Υπουργοί
28 Φεβρουαρίου 2018

Είναι δίκαιο το επίδομα ενοικίου που λαμβάνουν οι βουλευτές και οι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί; Μπορούν τα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας να αφουγκραστούν την αγωνία του μέσου νοικοκυριού για την οικονομική του επιβίωση;

Σε κάθε περίπτωση, οι επιπτώσεις της μνημονιακής οκταετίας είναι καταστροφικές για το σύνολο του πληθυσμού. Έχουν επηρεάσει και τα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας.

Ο προϋπολογισμός της Βουλής παρουσιάζει περικοπές δεκάδων εκατομμυρίων σε σχέση με τις λεγόμενες… καλές εποχές. Ωστόσο, ακόμα και σήμερα οι βουλευτές απολαμβάνουν εισοδήματα ασύλληπτα για τον μέσο πολίτη καθώς το όριο επιβίωσης καθορίζεται από τα πραγματικά δεδομένα και όχι από εκ του ασφαλούς θεωρητικές προσεγγίσεις ή εύκολους αφορισμούς περί λαϊκισμού.

Αυτό άλλωστε αποτυπώνεται και από πρόσφατη τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλωτου στην Βουλή που παραδέχθηκε πως οι δείκτες της πραγματικής οικονομίας θέτουν μια τετραμελή οικογένεια με ετήσια εισοδήματα 18.000 ευρώ στην μεσαία τάξη. Ζευγάρι με ένα παιδί και ετήσιο εισόδημα 16.800 ευρώ θα λάβει το 2019 επίδομα στέγασης 87,5 ευρώ το μήνα, εφόσον καταφέρει να τα βγάλει πέρα εως τότε και με την προϋπόθεση ότι η ελληνική οικονομία θα επιτύχει πλεόνασμα 3,5%.

Την ίδια ώρα ένας βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου λαμβάνει (σ.σ. στο χέρι και σε είδος) περισσότερα από 10.000 ευρώ το μήνα.

Συγκεκριμένα, εισπράττει ως βουλευτική αποζημίωση 5.135,04 ευρώ το μήνα (61.620 ευρώ έτος).

Παράλληλα, οι βουλευτές επαρχίας δικαιούνται επίδομα ενοικίου έως 1.000 το μήνα.
Η Βουλή συνεργάζεται με κεντρικά ξενοδοχεία της πρωτεύουσας πληρώνοντας απευθείας τα δωμάτια ενώ δίνει στο χέρι τα χρήματα σε όσους βουλευτές επιθυμούν να νοικιάσουν κατοικία (με την προϋπόθεση ότι θα προσκομίσουν τα απαραίτητα παραστατικά όπως αποδείξεις – μισθωτήρια κ.α).

Στα παραπάνω προστίθενται 909 ευρώ ταχυδρομική ατέλεια, δωρεάν βουλευτικό ΙΧ και ποσό που κυμαίνεται από 241 έως 648 ευρώ ως έξοδα κίνησης ανάλογα με την χιλιομετρική απόσταση της εκλογικής περιφέρειας του δικαιούχου. Τέλος, κάθε βουλευτής εισπράττει 75 ευρώ για κάθε συμμετοχή σε κοινοβουλευτική επιτροπή ακόμα και αν η παρουσία του είναι ολιγόλεπτη.

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ