Εφημερίδα Κοινωνική

Βαραίνει το κατηγορητήριο για τον Ρουβίκωνα

 Breaking News

Βαραίνει το κατηγορητήριο για τον Ρουβίκωνα
10 Ιανουαρίου 2018

Στις… λεπτομέρειες του άρθρου 187Α του Ποινικού Κώδικα επιχειρούν οι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας και οι δικαστικοί λειτουργοί να «αυξήσουν» το κατηγορητήριο και τις ποινές, σε βάρος μελών της αναρχικής συλλογικότητας Ρουβίκωνας, μετά την καταδρομική επίθεσή τους στην Πρεσβεία του Ισραήλ. Σε κάθε δικογραφία που σχηματιζόταν για τα μέλη του… επισυνάπτονταν οι προηγούμενες ενέργειές του, όχι όμως με τις επιβαρυντικές διατάξεις του σχετικού άρθρου του Ποινικού Κώδικα. Η Εισαγγελία Αρείου Πάγου μετά το «επισκεπτήριο» μελών της συλλογικότητας στο γραφείο γιατρού του νοσοκομείου Ευαγγελισμός είχε ζητήσει την συνένωση των δικογραφιών προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυστηρότερα στο ποινικό σκέλος. Το επόμενο χρονικό διάστημα δεν αποκλείεται, στο πλαίσιο αυτή της αστυνομικό-δικαστικής συνεννόησης να διαβιβαστεί η σχετική δικογραφία, με στοιχεία που θα «πατούν» στο σχετικό άρθρο επισείοντας βαρύτερες ποινές.

Αστυνομικοί και δικαστικοί λειτουργοί διαπιστώνουν ότι οι ενέργειες του Ρουβίκωνα και των μελών του,… ταιριάζουν περισσότερο με τις διατάξεις της 5ης παραγράφου του άρθρου 187Α. «Όποιος, εκτός από τις περιπτώσεις της παραγράφου 1 ενώνεται με άλλον για να διαπράξει κακούργημα (συμμορία), τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών. Με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών τιμωρείται ο υπαίτιος, αν η κατά το προηγούμενο εδάφιο ένωση έγινε για τη διάπραξη πλημμελήματος το οποίο τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και με το οποίο επιδιώκεται οικονομικό ή άλλο υλικό όφελος ή η προσβολή της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας ή της γενετήσιας ελευθερίας» αναφέρει η σχετική παράγραφος για την οποία οι αστυνομικοί θεωρούν πως έχουν στοιχεία που την στηρίζουν στο πλαίσιο του σχηματισμού της δικογραφίας.

Αυτές οι δικονομικές ενέργειες είχαν προαναγγελθεί από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, μετά την επίθεση με μπογιές στο κτίριο της ισραηλινής πρεσβείας, ανήμερα των Χριστουγέννων, η οποία είχε προκαλέσει την αντίδραση της πρέσβειρας του Ισραήλ Ιρίτ Μπεν Αμπα. «Θα εξαντληθούν όλα τα νομικά μέσα» είχε πει χαρακτηριστικά σε συνεντεύξεις του, επισημαίνοντας την ανάγκη συνεννόησης με το υπουργείο Δικαιοσύνης, για ένα βαρύτερο κατηγορητήριο, σύμφωνα με τους νόμους και το Σύνταγμα.

Τα «χαρτογραφημένα» μέλη του Ρουβίκωνα όπως δημοσίευσε το CNN Greece, είναι 119 άτομα, 81 άνδρες και 38 γυναίκες, τα οποία έχουν επισημανθεί κατά τη διάρκεια προσαγωγών, συλλήψεων και ταυτοποιήσεων σε 87 επιθέσεις του, από το 2015 έως σήμερα. Δύο από αυτά φέρονται να έχουν τον «πρώτο λόγο» στις ενέργειες της αναρχικής συλλογικότητας, έχοντας 21 και 19 αντίστοιχα, συλλήψεις και προσαγωγές. Είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στις εμφανίσεις του Ρουβίκωνα, στο προαύλιο της Βουλής, στο Μέγαρο Μαξίμου, στο Ιταλικό Προξενείο, στο ξενοδοχείο Χίλτον όπου βρισκόταν η τρόικα, στην Πρεσβεία του Μεξικό, στο προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, στην πρεσβεία της Τουρκίας όπου είχαν πετάξει μπογιές και φειγβολάν, στα διόδια του Κιάτου στην Εθνική Οδό Κορίνθου όπου προκάλεσαν φθορές, ενώ την τελευταία φορά που συνελήφθησαν ήταν στην πρεσβεία της Ισπανίας τον Οκτώβριο του 2017 μαζί με άλλα 17 μέλη της αναρχικής ομάδας. Στις τελευταίες ενέργειες του Ρουβίκωνα παρατηρείται ότι έχουν συμμετάσχει νέα άτομα, άγνωστα στις αστυνομικές αρχές, όπως στο υπουργείο Δικαιοσύνης τον Σεπτέμβριο του 2017.


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Swiffy Output
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ