Εφημερίδα Κοινωνική

Πρωτοποριακό πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ- Δήμου Καισαριανής για την πρόληψη

 Breaking News

Πρωτοποριακό πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ- Δήμου Καισαριανής για την πρόληψη
17 Ιανουαρίου 2018

Ο διευθυντής ΚΕΘΕ Βασίλης Γκιτάκος,  αναφέρεται στην συνεργασία του με τον Δήμο Καισαριανής για το ολοκληρωμένο πρόγραμμα πρόληψης-έγκαιρης παρέμβασης. Συγκεκριμένα:

«Με τον Δήμο Καισαριανής, έχουμε τη χαρά να εγκαινιάζουμε μια νέα και διαφορετική συνεργασία σε ένα κρίσιμο, αλλά αρκετές φορές παραμελημένο, πεδίο της μείωσης της ζήτησης των ναρκωτικών: στο πεδίο της πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης.

Περισσότερο ταυτισμένο για τον πολύ κόσμο με τις θεραπευτικές κοινότητες, δηλ. τα προγράμματα απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης, το ΚΕΘΕΑ είναι επίσης ένας από τους πρώτους και κύριους φορείς πρόληψης των εξαρτήσεων στην Ελλάδα. Έχει μεγάλη παράδοση παρεμβάσεων τόσο στις εκπαιδευτικές κοινότητες όσο και στις τοπικές κοινωνίες, παρεμβάσεων που συχνά φέρουν τη σφραγίδα της καινοτομίας. Κάθε χρόνο περισσότερα από 15.000 άτομα, παιδιά και νέοι, γονείς, εκπαιδευτικοί αλλά και άλλες επαγγελματικές ομάδες που έρχονται σε επαφή με το πρόβλημα, συμμετέχουν στα προγράμματα και τις δράσεις πρόληψης που οργανώνει το ΚΕΘΕΑ σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Αυτό που επιχειρούμε σε συνεργασία με τον Δήμο Καισαριανής είναι ένα πρωτοποριακό -ως προς την εμβέλεια και τη διάρκειά του- πρόγραμμα για τα ελληνικά δεδομένα.

Η εφαρμογή ενός τέτοιου μακρόπνοου προγράμματος πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης στην τοπική κοινωνία δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Είναι ένα πολύπλοκο εγχείρημα που προϋποθέτει αίσθηση κοινού σκοπού, συνεργασία, συντονισμό και διαρκή δέσμευση από όλους τους εμπλεκόμενους.

Δεν συζητάμε εδώ για μια εντυπωσιακή αλλά βραχύβια δράση, αλλά για μια ολοκληρωμένη παρέμβαση σε βάθος τριετίας που απευθύνεται τόσο στο γενικό πληθυσμό όσο και σε άτομα ή ομάδες που μπορεί να είναι πιο ευάλωτες στη χρήση ουσιών. Στόχος είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη μείωση της ζήτησης ουσιών αλλά και να εντοπιστούν κενά ή πληθυσμοί που δεν λαμβάνουν επαρκείς υπηρεσίες και χρειάζονται πιο επικεντρωμένες ή εντατικές παρεμβάσεις.

Δεν συζητάμε επίσης ούτε για τη «μεταφύτευση» ενός έτοιμου μοντέλου παρέμβασης ούτε για μια υπόθεση των «ειδικών». Το πρόγραμμα έχει ως αφετηρία και βάση του σχεδιασμού του την εκτίμηση των τοπικών αναγκών και ενσωματώνει την αξιολόγηση ως βασικό του συστατικό, ώστε να μπορεί να αναπροσαρμόζει τις δράσεις του και να μετρά το αποτέλεσμά τους.

Ο τρόπος που θα υλοποιηθεί βασίζεται στην αντίληψη ότι η ίδια η τοπική κοινωνία κρατάει το κλειδί για την επιτυχία κάθε ανάλογης προσπάθειας και για αυτό χρειάζεται να κινητοποιηθεί και να συμμετάσχει ενεργά σε αυτήν. Εμείς, βρισκόμαστε εδώ για να στηρίξουμε με συστηματικό, οργανωμένο και επιστημονικό τρόπο την Καισαριανή να ανιχνεύσει καλύτερα δυσκολίες και κινδύνους, να φέρει στην επιφάνεια και να ενισχύσει τις υγιείς της δυνάμεις, να ξεδιπλώσει την ικανότητά της να αναλαμβάνει δράση για τις ανάγκες και τα προβλήματα που την αφορούν στον τομέα της αγωγής υγείας και των εξαρτήσεων.

Με αυτό τον τρόπο, ενώ τυπικά η συνεργασία μας με την Καισαριανή έχει ορίζοντα τριετίας, επί της ουσίας στοχεύει στον να αφήσει πίσω της μια πιο διαρκή «κληρονομιά»: να έχει αναδείξει ανάγκες αλλά κυρίως πόρους, να έχει ευαισθητοποιήσει και εκπαιδεύσει ανθρώπους σε θέσεις-κλειδιά, εφοδιάζοντας τους με κατάλληλα εργαλεία δράσης, να έχει συνδέσει και δικτυώσει τις υπηρεσίες, να έχει ενισχύσει την τοπική συνοχή, δημιουργώντας μια κουλτούρα πρόληψης και θέτοντας τις βάσεις μιας ενεργητικής και σταθερής αντι-ναρκωτικής συμμαχίας όλων των μερών της.

Φιλόδοξη προσπάθεια σε μια δύσκολη συγκυρία. Παρόλα αυτά πιστεύουμε ότι η Καισαριανή συγκεντρώνει τις κρίσιμες προϋποθέσεις επιτυχίας: Εδώ και αρκετούς μήνες, όταν με πρωτοβουλία του Δήμου άρχισε η μεταξύ μας συζήτηση που κατέληξε στο πρόγραμμα που σας παρουσιάζουμε σήμερα, έχουμε την ευκαιρία να διαπιστώνουμε τον αυξημένο βαθμό ετοιμότητας της δημοτικής αρχής για δράση, μια πραγματική διάθεση ανοικτής επικοινωνίας και καλής συνεργασίας που αποτυπώνεται στις πράξεις και όχι μόνο στα λόγια, καθώς και τον σαφή κοινωνικό προσανατολισμό της.

Προφανώς, βέβαια, ούτε ο Δήμος Καισαριανής ούτε το ΚΕΘΕΑ μπορούν να αντιμετωπίσουν τις βαθιές, δομικές οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες μεγάλης κλίμακας που τροφοδοτούν φαινόμενα όπως η χρήση ουσιών και οι εξαρτητικές συμπεριφορές. Μπορούμε όμως να κάνουμε τη διαφορά σε τοπικό επίπεδο. Είναι γνωστό και τεκμηριωμένο ότι οι πιθανότητες εκδήλωσης φαινομένων όπως η χρήση ουσιών, η παραβατικότητα και η κοινωνική αναταραχή αυξάνουν όταν μια κοινωνία είναι αδύναμη. Αντίθετα, το κοινωνικό της κεφάλαιο, δηλ. η συνοχή μιας κοινωνίας και ικανότητά της να αντιμετωπίζει προβλήματα που είναι κοινά για τα μέλη της, είναι βασικός δείκτης της υγείας της με θετικές επιπτώσεις στον περιορισμό των παραπάνω προβλημάτων.

Μπορούμε λοιπόν να δούμε το πρόγραμμα που εγκαινιάζουμε σήμερα ως «επένδυση» στο κοινωνικό κεφάλαιο της Καισαριανής. Και τέτοιου είδους «επενδύσεις», μας λέει ο ΟΗΕ, είναι αποδοτικές ακόμα και με οικονομικούς όρους: Για κάθε 1 δολάριο που δίνεται σε προγράμματα πρόληψης και θεραπείας, αναφέρει σε μια πρόσφατη έκθεσή του, εξοικονομούνται μέχρι και 10 δολάρια, κυρίως χάρη στην μείωση των δαπανών φροντίδας της υγείας και αντιμετώπισης παραβατικότητας.

Ωστόσο, το ανεκτίμητο όφελος από τέτοιου είδους προγράμματα είναι αυτό που αποκομίζουμε σε κοινωνικό και ανθρώπινο επίπεδο. Και αυτό για εμάς είναι το πιο σημαντικό από όλα, είναι η κοινή γλώσσα πάνω στην οποία χτίστηκε η συνεργασία μας με τον Δήμο Καισαριανής.»

 

 

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ