Εφημερίδα Κοινωνική

Προδιαβήτης: Τι είναι ακριβώς – Τι να τρώτε και τι όχι για να μην εξελιχθεί σε διαβήτη

 Breaking News

Προδιαβήτης: Τι είναι ακριβώς – Τι να τρώτε και τι όχι για να μην εξελιχθεί σε διαβήτη
21 Δεκεμβρίου 2017

Ο προδιαβήτης σημαίνει ότι η ζάχαρη από τα τρόφιμα αρχίζει να συσσωρεύεται στο αίμα σας επειδή η ινσουλίνη δεν μπορεί εύκολα να την μετακινήσει στα κύτταρά σας.

Ο προδιαβήτης θεωρείται πρόδρομος ασθένεια για τον διαβήτη τύπου 2. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την κλινική Mayo, τα άτομα με προδιαβήτη είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 μέσα σε 10 χρόνια, ενώ έχουν και αυξημένες πιθανότητες για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ωστόσο, αν κάποιος διαγνωστεί με προδιαβήτη δεν σημαίνει ότι σίγουρα θα εκδηλώσει διαβήτη τύπου 2. Το κλειδί είναι η έγκαιρη παρέμβαση στην διατροφή και τον τρόπο ζωής, για να ρίξετε το σάκχαρο σε υγιές επίπεδο. Η διατροφή σας είναι σημαντική και πρέπει να γνωρίζετε τις κατάλληλες τροφές που θα σας βοηθήσουν σε αυτό.

Προδιαβήτης: Πώς σχετίζεται με τη διατροφή

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για προδιαβήτη. Η γονιδιακή κληρονομικότητα μπορεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο, ειδικά εάν στην οικογένειά σας υπάρχει άτομο με διαβήτη. Το υπερβολικό σωματικό λίπος και η καθιστική ζωή είναι, επίσης, δυνητικοί παράγοντες κινδύνου.

Γενικά, το να καταναλώνετε υδατάνθρακες δεν σημαίνει ότι «προκαλείτε» τον προδιαβήτη. Αλλά μια διατροφή που είναι γεμάτη με υδατάνθρακες, οι οποίοι χωνεύονται γρήγορα, μπορεί να οδηγήσει σε «εκρήξεις» του επιπέδου σακχάρου στο αίμα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Για τους περισσότερους ανθρώπους με προδιαβήτη, ο οργανισμός τους δυσκολεύεται να μειώσει το επίπεδο σακχάρου στο αίμα μετά τα γεύματα. Επομένως, το να φροντίζουν ώστε να μην προκαλούν αυτές τις περιοδικές «εκρήξεις» (ή αιχμές) σακχάρου κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί να τους βοηθήσει.

Όταν καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες από όσες χρειάζεται το σώμα σας, οι περιττές εξ αυτών αποθηκεύονται ως λίπος. Αυτό μπορεί να σας κάνει να πάρετε κιλά. Το σωματικό λίπος, ειδικά γύρω από την κοιλιά, συνδέεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη. Αυτό εξηγεί γιατί πολλοί άνθρωποι με προδιαβήτη είναι επίσης υπέρβαροι.

Προδιαβήτης: Ποιες τροφές επιβάλλεται να αποτελούν τον πυλώνα της διατροφής σας:

Βρώμη

Ψωμί ολικής αλέσεως

Μη αμυλούχα λαχανικά, όπως καρότα και τα πράσινα λαχανικά

Όσπρια

Γλυκοπατάτες

Καλαμπόκι

Ζυμαρικά (κατά προτίμηση ολικής αλέσεως)

Οι ετικέτες τροφίμων και θρεπτικών ουσιών δεν αποκαλύπτουν τον γλυκαιμικό δείκτη ενός συγκεκριμένου είδους. Αντ” αυτού, μπορείτε να εστιάσετε στο περιεχόμενο ινών που αναγράφεται στην ετικέτα, για να καταλάβετε αν η εν λόγω τροφή είναι ψηλά ή χαμηλά στην κλίμακα. Θυμηθείτε να περιορίσετε την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών, για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης υψηλής χοληστερόλης και καρδιακών παθήσεων, πέραν του προδιαβήτη.

Η ανάμιξη τροφών είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μειώσετε τον συνολικό ΓΔ ενός γεύματος. Για παράδειγμα, εάν σκοπεύετε να φάτε άσπρο ρύζι, προσθέστε λαχανικά και κοτόπουλο, για να επιβραδύνετε την πέψη των κόκκων του ρυζιού και να ελαχιστοποιήσετε τις προσωρινές αιχμές στο επίπεδο του σακχάρου.


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ