Εφημερίδα Κοινωνική

«Νέα δεδομένα» για τη ΧΡΩΠΕΙ – Η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο και η συγκέντρωση που… δεν έγινε

 Breaking News

«Νέα δεδομένα» για τη ΧΡΩΠΕΙ – Η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο και η συγκέντρωση που… δεν έγινε
21 Δεκεμβρίου 2017

Για ακόμη μια φορά άνοιξε συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Πειραιά για τα οικόπεδα ΧΡΩΠΕΙ στο Νέο Φάληρο. Αφορμή, η τοποθέτηση του συνδυασμού «Λιμάνι της Αγωνίας» αλλά και η συγκέντρωση, για το παραπάνω θέμα, των συλλόγων της περιοχής, η οποία τελικά… αναβλήθηκε λόγω του ότι συνέπεσε χρονικά με τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Το θέμα είχε ήδη έρθει στην «επιφάνεια» έπειτα από αποκλειστικές δηλώσεις που είχε κάνει στην εφημερίδα μας ο ιδιοκτήτης των οικοπέδων ΧΡΩΠΕΙ, Θεόδωρος Χαραγκιώνης, σχετικά με τις διαδικασίες που γίνονται για την αξιοποίηση της έκτασης, για τα οποία, θυμίζουμε, ο Δήμος Πειραιά πριν πολλά χρόνια είχε πάρει απόφαση απαλλοτρίωσης χωρίς όμως να βρει ποτέ τα χρήματα! Ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης, αν και αρχικά φάνηκε να μην είναι ενημερωμένος για την συγκέντρωση, στην συνέχεια είπε ότι ενδεχομένως να παρίστατο ο κ. Γαιτανάρος, ως αρμόδιος αντιδήμαρχος για να συμμετέχει στις συζητήσεις. Πρόσθεσε ωστόσο ότι οι συζητήσεις θα πρέπει να έχουν μια βάση, μια εξέλιξη, κάτι που ειδικά στην περίπτωση των οικοπέδων ΧΡΩΠΕΙ, δεν υπάρχει. Ο ίδιος διάβασε, όπως είπε, τις δηλώσεις Χαραγκιώνη στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ αλλά θα επιθυμούσε αρχικά μια επικοινωνία μαζί του, πριν χρειαστεί να τοποθετηθεί ενώπιον πολιτών και φορέων. Ξεκαθάρισε για ακόμη μια φορά πως έχουν τα πράγματα για τα οικόπεδα ΧΡΩΠΕΙ και αντέκρουσε επιχειρήματα του «Λιμανιού της Αγωνίας» ως προς τις χρηματοδοτήσεις από το Πράσινο Ταμείο κτλ.

Το θέμα όμως έχει και συνέχεια! Η εφημερίδα μας πληροφορήθηκε ότι στη συγκέντρωση των συλλόγων του Νέου Φαλήρου ήταν έτοιμοι να παρευρεθούν εκπρόσωποι της Κοινοπραξίας της «ΕΛΑΪΣ» ενώ, όπως μάθαμε, η «Sierra Xαραγκιώνης», παρακολουθεί τις συζητήσεις χωρίς προς το παρόν να επιθυμεί την ανάμειξή της καθώς οι θέσεις της και οι προτάσεις της έχουν γίνει επανειλημμένως γνωστές στους κατοίκους. Σε αυτή την συνάντηση οι εκπρόσωποι της Κοινοπραξίας της «ΕΛΑΪΣ» θα εξηγούσαν στους κατοίκους το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τους τσιγγάνους οι οποίοι δρουν στην περιοχή αρπάζοντας ό,τι βρίσκουν μπροστά τους, δημιουργώντας παράλληλα ανεξέλεγκτες εστίες ρύπανσης.

Παράλληλα, τις τελευταίες μέρες έρχεται στο «φως» μια ακόμη παράμετρος της υπόθεσης ΧΡΩΠΕΙ. Αυτή δηλαδή που θέλει τον «Όμιλο Χαραγκιώνη» να δέχεται την απαλλοτρίωση εάν βεβαίως βρεθούν τα κονδύλια (θέση που έχει εκφράσει και στο παρελθόν), αλλά εάν κάτι τέτοιο συμβεί, προϋποθέτει διαδικασίες όπως την αλλαγή του ρυμοτομικού καθώς και την «ενεργοποίηση» διατάξεων περι πράξεων καταλογισμού δαπάνης. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι σε περίπτωση απαλλοτρίωσης των εκτάσεων της ΧΡΩΠΕΙ, καλούνται από το νόμο να συμμετέχουν στο κόστος (μέσω τελών) και οι «ωφελούμενοι», δηλαδή κάτοικοι του Νέου Φαλήρου. Το σενάριο αυτό, θυμίζει την υπόθεση με τους «παρόδιους» των Καμινίων και της Παλαιάς Κοκκινιάς που για αντίστοιχες απαλλοτριώσεις βρέθηκαν να χρωστούν στο Δήμο χιλιάδες ευρώ! Ήταν το θέμα που απασχόλησε όσο τίποτε άλλο τη δημοτική Αρχή Μώραλη, από την αρχή της θητείας της, για το οποίο μάλιστα χρειάστηκε να γίνει μεγάλος αγώνας μέχρι να βρεθεί μια «μέση λύση».

Του Κώστα Παναγιωτάκη

 

 

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ