Εφημερίδα Κοινωνική

Ψάχνουν να βρουν… «Νομική» φόρμουλα οι Δήμαρχοι για τη στήριξη πολιτών που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους

 Breaking News

Ψάχνουν να βρουν… «Νομική» φόρμουλα οι Δήμαρχοι για τη στήριξη πολιτών που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους
15 Δεκεμβρίου 2017

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η περίπτωση της Β’ Πειραιά, η πρόταση που «μπαίνει» στο δημοτικό συμβούλιο Κορυδαλλού, οι εταιρείες «ειδικού σκοπού» και οι «προβληματισμοί» στην ΚΕΔΕ

Να εξετασθεί το ενδεχόμενο παροχής νομικής υποστήριξης σε πολίτες του Κορυδαλλού που έχουν «κοκκινίσει» τα δάνειά τους και κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους, ζητά με επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, ο δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Γιώργος Δημόπουλος. Ο κ. Δημόπουλος, σε μεταξύ μας τηλεφωνική επικοινωνία, επεσήμανε το γεγονός πως πολλοί δανειολήπτες σε όλη τη Β΄ Πειραιά κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους γιατί δεν μπορούν να αποπληρώσουν πλέον τις δανειακές τους υποχρεώσεις και εξήγησε πως είναι καθήκον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να σταθεί δίπλα στη δοκιμαζόμενη κοινωνία. Μας εξήγησε, πως ζήτησε, με επιστολή του, να τεθεί στα επόμενα δημοτικά συμβούλια του Κορυδαλλού θέμα προς συζήτηση να διατεθεί από πλευράς δήμου, τουλάχιστον η νομική κάλυψη των νοικοκυριών αυτών. Επίσης, ζητά, το σώμα να συμφωνήσει σε ψήφισμα με το οποίο θα καλεί την Κυβέρνηση να λάβει μέτρα και να σταθεί στο πλευρό των δανειοληπτών ώστε να μη χαθεί η περιουσία τους. Όπως μας είπε, περιμένει από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να το φέρει προς συζήτηση.

Πρωτοβουλίες στο Μαρκόπουλο

Η αρχή για αυτήν την πρωτότυπη «αυτοδιοικητική πρωτοβουλία» έγινε στο Δ. Μαρκόπουλου. Ο Δήμος Μαρκοπούλου, με ενημερωτική επιστολή του, γνωστοποίησε ότι θα παράσχει δωρεάν νομική υποστήριξη και θα εξετάσει τη δυνατότητα σύστασης εταιρείας ειδικού σκοπού, με καταβολή χρημάτων από τον ίδιο τον Δήμο ή Δήμους (στην περίπτωση συμμετοχής και άλλων Δήμων), με στόχο, την αγορά των «κόκκινων δανείων» (ως άλλο… fund δηλαδή), ώστε με πιο ήπιες διαδικασίες να επαναπωδώσει τα σπίτια στους ιδιοκτήτες που βρίσκονται σε απόγνωση.

Το «κυπριακό μοντέλο» και οι εταιρείες ειδικού σκοπού

Το πώς θα σταθούν στο πλευρό των κόκκινων δανειοληπτών και τι μέτρα στήριξης μπορούν να πάρουν οι δήμοι, ήταν το αντικείμενο της χτεσινής συνεδρίασης της ΚΕΔΕ. Όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Πατούλης, οι δήμοι ήταν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των δημοτών σημειώνοντας πως από τα πρώτα χρόνια της κρίσης, η τοπική αυτοδιοίκηση κινητοποιήθηκε δημιουργώντας τις δομές κατά της φτώχειας ( κοινωνικά φαρμακεία, παντοπωλεία κλπ) ενώ ήταν αυτή που έσωσε « την τιμή της Ευρώπης» όταν ξέσπασε η προσφυγική κρίση, τονίζοντας πως η ΚΕΔΕ δεν θα μείνει αμέτοχη όταν τα funds πάρουν τα σπίτια των πολιτών.

Ο ίδιος, σημείωσε, πως με αφορμή τα δημοσιεύματα που αναφέρουν τις δράσεις των δήμων για τη στήριξη των δανειοληπτών, αναζήτησε με τη βοήθεια νομικών πώς μπορούν οι δήμοι να αναλάβουν δράση και με ποιον τρόπο, αυτό δεν θα βαρύνει τους οργανισμούς στο μέλλον. Σύμφωνα, λοιπόν, με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, εταιρεία διαχείρισης δανείων μπορεί να δημιουργηθεί μόνο μετά από την έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Οι δήμοι, ωστόσο, δεν μπορούν ( δεν προβλέπεται στον σκοπό τους) να έχουν αυτό το αντικείμενο, της διαχείρισης δηλαδή των δανείων. Οπότε, σύμφωνα με τους θιασώτες της άποψης αυτής, οι δήμοι πρέπει να πιέσουν ώστε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, να προστεθεί η διαχείριση των δανείων στον σκοπό τους, να γίνει η συζήτηση με την Τράπεζα της Ελλάδος και να παρθούν οι αποφάσεις για την ίδρυση των εταιρειών ειδικού σκοπού ώστε να είναι στο πλευρό των δημοτών.

Στη συζήτηση, τονίστηκε, ότι οι Δήμαρχοι είναι αυτοί που καλούνται να κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να εξασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή. Αρκετοί ήταν οι δήμαρχοι, που σημείωσαν ότι οι τράπεζες μετά τον πλειστηριασμό, αφού δουν ότι τα χρήματα που αποκόμισαν δεν καλύπτουν το ύψος του δανείου τότε θα αρχίσουν να ενοχλούν τους εγγυητές. Άλλοι, υποστήριξαν πως η κυβέρνηση πρέπει να νομοθετήσει αυτό που έχουν κάνει εδώ και αρκετό καιρό στην Κύπρο. Ο δανειολήπτης να μπορεί να αγοράσει, δηλαδή, το ακίνητό του σε τιμή fund… Η αλήθεια είναι ότι όλοι οι αιρετοί που πήραν το λόγο θεώρησαν πως το παραπάνω πρέπει να τεθεί άμεσα στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης.

Σε αυτό συνηγόρησε και ο Δήμαρχος Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη κ. Γιώργος Ιωακειμίδης, ο οποίος προσέθεσε ότι δεν είναι «εποχή για να λαϊκίζουμε στις πλάτες των δοκιμαζόμενων πολιτών» εξηγώντας πως το θέμα αυτό πρέπει να εξεταστεί ενδελεχώς νομικά και μετά να παρθούν αποφάσεις.

Με τη σειρά του, ο δήμαρχος Αιγάλεω κ. Δημήτρης Μπίρμπας χαρακτήρισε «δύσκολο» το εγχείρημα να συσταθούν τέτοιου είδους εταιρείες και πως πρέπει να πιέσει η ΚΕΔΕ στο να αποκτήσουν οι δανειολήπτες το δικαίωμα της πρώτης προτίμησης.

Για μια συζήτηση που είναι «στον αέρα» αφού δεν έχει νομικά ερείσματα έκανε λόγο η κα Ελπίδα Παντελάκη, εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης, η οποία επεσήμανε πως η κυβέρνηση πρέπει να παγώσει τους πλειστηριασμούς και πως οι δήμοι δεν πρέπει να εμπλακούν.

Περαιτέρω Διερεύνηση

Η χτεσινή συζήτηση του οργάνου των Δημάρχων έκλεισε με την επιφύλαξη να παρθεί απόφαση στο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, κατά τη συνεδρίαση αποφασίστηκε οι αιρετοί να διεκδικήσουν την αναστολή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για να προστατευτούν οι πολίτες και να πιέσουν την κυβέρνηση να δώσει το δικαίωμα στον δανειολήπτη να αγοράζει από την τράπεζα το δικό του «κόκκινο» δάνειο, να γίνει συνάντηση με εκπροσώπους της Τράπεζας της Ελλάδος και να συσταθεί επιτροπή διερεύνησης και καταγραφής των δανείων για να οργανώσουν οι δήμοι τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να κινηθούν .

*Της Κατερίνας Σπαθή

 

 

 

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ