Εφημερίδα Κοινωνική

Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου: Είναι η εποχή για να αφήσουμε πίσω μας τα μεγάλα λόγια – Συνέντευξη στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ

 Breaking News

Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου: Είναι η εποχή για να αφήσουμε πίσω μας τα μεγάλα λόγια – Συνέντευξη στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ
23 Νοεμβρίου 2017

Η Ανεξάρτητη Βουλευτής Β΄Πειραιά Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, μιλά στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ για τα προβλήματα που απασχολούν την εκλογική της Περιφέρεια αλλά και τον Πειραιά. Παράλληλα, μας σχολιάζει την επικαιρότητα και μας αναλύει τα πολιτικά της σχέδια.

1) Έχετε ανεξαρτητοποιηθεί από την Ένωση Κεντρώων από τον Ιούλιο του 2017. Μέχρι στιγμής επιτελείτε το κοινοβουλευτικό σας έργο ως ανεξάρτητη και δεν έχετε εκδηλώσει επίσημα πρόθεση για προσχώρηση σε άλλο κόμμα. Τι σκοπεύετε να κάνετε; έχετε δεχτεί προτάσεις από άλλα κόμματα;

Κατά τη διάρκεια αυτού του τετραμήνου από την ανεξαρτητοποίησή μου, μη έχουσα συγκεκριμένη κομματική γραμμή και πλάνο, μπόρεσα να ασχοληθώ με ένα ευρύτερο φάσμα θεμάτων που έκρινα προσωπικώς, ως βουλευτής, ότι άξιζαν να επιληφθώ άμεσα. Μου δόθηκε η δυνατότητα να διευρύνω τόσο της κοινοβουλευτική όσο και την εξωκοινοβουλευτική μου δράση και να έρθω πιο κοντά σε θέματα που αφορούν στην εκλογική μου περιφέρεια και τον κόσμο που με στήριξε και με εξέλεξε. Παρόλα αυτά, κανένας και καμία βουλευτής δεν πρέπει να είναι «μοναχικός παίκτης» . Και οι 300 εξ ημών αποτελούμε το υπέρτατο όργανο εκπροσώπησης του ελληνικού λαού και είναι αυτονόητη η ανάγκη δράσης μας μέσω συγκεκριμένου πολιτικού φορέα. Γι’ αυτό το λόγο, είναι ιδιαίτερα πιθανό, ότι κάποια στιγμή στο μέλλον θα ενταχθώ στο δυναμικό κάποιου άλλου κόμματος. Έχω δεχτεί προτάσεις από μεγάλα κόμματα, αλλά ακόμα δεν έχω μπει στη διαδικασία να ασχοληθώ με το ζήτημα.

2) Στις 19/11 και στο πλαίσιο της 2ης εκλογικής αναμέτρησης για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, νικήτρια αναδείχθηκε η κα Φώφη Γεννηματά. Πώς κρίνετε αυτή τη νέα ηγεσία ;

Αφενός, με χαροποιεί το γεγονός ότι μια γυναίκα αναλαμβάνει τα ηνία ενός νεοσύστατου πολιτικού φορέα. Η τοποθέτηση γυναικών σε θέσεις εξουσίας, όπου θα μπορούν να επιδείξουν τόσο τις γνώσεις τους όσο και το ταλέντο τους επί ίσοις όροις με τους άντρες, είναι κάτι που όχι μόνο με κάνει περήφανη ως γυναίκα αλλά επιδιώκω κιόλας μέσω της κοινοβουλευτικής μου δράσης. Είναι γνωστό ότι είμαι υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών και της ισότητας των φύλων και συμμετέχω ενεργά σε φορείς και συνδέσμους που επιλαμβάνονται αυτών των ζητημάτων.

Αφετέρου, όμως, και δεδομένου ότι πρόκειται για ένα νεοσύστατο κόμμα της Κεντροαριστεράς που επιδιώκει την αλλαγή του πολιτικού κατεστημένου, θα προτιμούσα να δω νέα , «φρέσκα» πολιτικά πρόσωπα. Όχι μόνο σε επίπεδο ηγεσίας, αλλά και σε επίπεδο μελών αυτού του νέου φορέα. Δεν γίνεται να επέλθει αέρας αλλαγής από πολιτικά πρόσωπα που υπάρχουν στο πολιτικό στερέωμα δεκαετίες ολόκληρες. Χωρίς υπερβολή, το νέο αυτό κόμμα της Κεντροαριστεράς θυμίζει το ΠΑΣΟΚ. Ας σταματήσουμε ν ανακυκλώνουμε τις ίδιες πολιτικές προσωπικότητες επ ‘ αόριστον!

3) Είστε Βουλευτής της Περιφέρειας Β” Πειραιά. Κατά τη γνώμη σας, ποιά είναι τα θέματα που έχουν ανακύψει το τελευταίο διάστημα στην Περιφέρειά σας;

Καταρχάς, η Περιφέρεια Β” Πειραιά καλύπτει μία μεγάλη περιοχή με πολλά και διαφορετικά προβλήματα. Ένα από τα πιο πρόσφατα ζητήματα είναι η συγχώνευση και μεταφορά του Αστυνομικού Τμήματος Κερατσινίου με το Αστυνομικό Τμήμα Δραπετσώνας. Διαφωνώ απόλυτα με την υποβάθμιση της αστυνόμευσης της περιοχής του Κερατσινίου, στο όνομα οικονομικών περικοπών. Το Κερατσίνι αντιμετωπίζει αρκετά κρούσματα εγκληματικότητας, ενώ σε συνδυασμό με το γεγονός, ότι επίσημα η Ελληνική Αστυνομία ανακοίνωσε πως έχουμε αύξηση της λεγόμενης “εγκληματικότητας του δρόμου”, όλοι καταλαβαίνουμε πως πρέπει να ενισχυθούν οι περιπολίες και όχι να κλείνουν αστυνομικά τμήματα.

Ένα άλλο ζήτημα, το οποίο έχει προκύψει από τον περασμένο Σεπτέμβριο, είναι η μόλυνση που υπέστη η ευρύτερη περιοχή του Σαρωνικού εξαιτίας του ναυαγίου του πλοίου “ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ”. Κατέθεσα πλήθος ερωτήσεων, επίκαιρων και απλών, σε όλους τους αρμόδιους Υπουργούς για τις συνέπειες αυτού του ατυχήματος. Γνωρίζω, πως ειδικά οι καταστηματάρχες της ιχθυόσκαλας του Κερατσινίου αλλά και οι επιχειρηματίες της Σαλαμίνας αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομική καταστροφή εξαιτίας της μόλυνσης των θαλασσών. Κι ενώ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, δήλωσε πως δεν υπάρχει κανένα ύποπτο δείγμα αλιευμάτων στην περιοχή, εγώ ζητώ να υπάρχουν διαρκώς έλεγχοι στα ψάρια της περιοχής και διαρκείς ανακοινώσεις, ώστε οι πολίτες να ενημερώνονται και να επιστρέψει η εμπιστοσύνη τους στα ελληνικά θαλάσσια αλιεύματα. Τέλος, έχω ζητήσει επισταμένως από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να μας αποδείξει, εάν και κατά πόσον έχουν γίνει μετρήσεις και στα ιζήματα του βυθού των θαλασσών, ώστε να σιγουρευτούμε ότι τα πετρελαιοειδή δεν έχουν κατακαθίσει στο βυθό. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό για όλη την περιοχή και τη δημόσια υγεία. Κάτι που επίσης χρήζει άμεσης διευθέτησης είναι το θέμα των αποζημιώσεων των πληγέντων, που έχουν καταθέσει τα σχετικά έγγραφά τους, από το ‘’Διεθνές Ταμείο Αποζημιώσεων από Ρύπανση Πετρελαίου’’ και το πότε θα ξεκινήσουν να καταβάλλονται οι εν λόγω αποζημιώσεις.

Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια είναι η πραγματική αξιοποίηση της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης του Περάματος με ταυτόχρονη εξέταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των συνθηκών εργασίας. Το πρόβλημα της μακροχρόνιας ανεργίας είναι ένα από τα πιο σοβαρά για την περιοχή του Περάματος και πρέπει επιτέλους η Κυβέρνηση να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα. Μάλιστα, έχω ήδη προγραμματίσει συνάντηση με τους εκπροσώπους του Δήμου Περάματος για τις 22 Νοεμβρίου, ώστε να συζητήσουμε όλα τα θέματα και επιπλέον το ζήτημα της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης το Δήμου.

Τέλος, θα ήθελα να κάνω μία αναφορά στις φυλακές Κορυδαλλού. Είναι πάγιο -και εύλογο- αίτημα των κατοίκων να μεταφερθούν οι φυλακές εκτός του Δήμου. Και πολλοί Υπουργοί έχουν κατά καιρούς δεσμευτεί σε αυτό. Είναι πραγματικά απαράδεκτο, να έχουμε μία από τις μεγαλύτερες φυλακές της χώρας εντός του οικιστικού ιστού και μάλιστα δίπλα σε σχολεία! Οι φυλακές θα πρέπει να μεταφερθούν σε τοποθεσία εντός του λεκανοπεδίου, αλλά απομακρυσμένα από τις κατοικημένες περιοχές.

4) Ποια είναι η άποψή σας για τις πρόσφατα θύματα στη Δυτική Αττική από τις καταιγίδες;

Καταρχάς, να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλληπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Είναι ασύλληπτο και εντελώς ακατανόητο, πώς γίνεται εν έτει 2017 να θρηνούμε θύματα μέσα στα σπίτια τους, από πνιγμό. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για τους υπαιτίους και είμαι σίγουρη, ότι η ελληνική Δικαιοσύνη θα πράξει το καθήκον της και θα οδηγήσει τους υπεύθυνους στη φυλακή. Επίσης, να εκφράσω την ικανοποίησή μου που δεν θρηνήσαμε θύματα και στην περιοχή του Κερατσινίου, όπου υπήρξε ιδιαίτερο πρόβλημα τις προηγούμενες ημέρες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Εκεί, η Περιφέρεια και ο Δήμος, είχαν -όπως φαίνεται- μεριμνήσει ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Όμως, πριν από λίγες ημέρες επισκέφτηκα το νησί της Σαλαμίνας, όπου διαπίστωσα, ότι εκεί έχουν καθυστερήσει πολύ τα αντιπλημμυρικά έργα της Περιφέρειας όχι εξαιτίας κωλυσιεργίας των αρμόδιων τοπικών αρχών αλλά εξαιτίας καθυστέρησης από την αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία στο πλαίσιο του κλασσικού γραφειοκρατούμενου ελληνικού κράτους. Είναι αρκετά σύνηθες σε πολλούς δήμους αντιπλημμυρικά και λοιπά έργα κομβικής σημασίας να διακόπτονται λόγω εύρεσης αρχαιοτήτων πχ και μετέπειτα αναμονής έγκρισης από την αρμόδια υπηρεσία για συνέχιση των έργων. Η όλη γραφειοκρατία δηλαδή εμμέσως μας οδηγεί στο να θρηνούμε θύματα.

5) Ποιο είναι το όραμά σας για την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά;

Ως βουλευτής και γνήσια Πειραιώτισσα, έχω τονίσει πολλές φορές τις τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης που έχει η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά. Κι αυτό, διότι υπάρχουν όλες οι απαραίτητες ιστορικές, γεωγραφικές και εμπορικές προϋποθέσεις. Ο Πειραιάς είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της Ελληνικής Επικράτειας και από τα σημαντικότερα όλης της Ευρώπης. Επομένως μπορούμε και οφείλουμε να στοχεύσουμε άμεσα σε όλους τους ταξιδιώτες που περνούν από το λιμάνι, είτε χρησιμοποιούν τα πλοία των εσωτερικών γραμμών, είτε τα κρουαζιερόπλοια. Το πιο εύκολο που μπορεί να γίνει άμεσα, είναι να υπάρξει μία οργανωμένη προσπάθεια ανάδειξης των τοπικών αξιοθέατων, όπως τα Μακρά Τείχη και το Ναυτικό Μουσείο. Συντονισμένα, οι τοπικές αρχές και το Υπουργείο Πολιτισμού να προωθήσουν καμπάνιες για τους τουρίστες, ώστε να κάνουν ξεναγήσεις εντός του Πειραιά και να μετακινούνται στο εμπορικό και ιστορικό τρίγωνο της πόλης. Μία άλλη πρότασή μου είναι να γίνει προσπάθεια αναπαράστασης της ναυμαχίας της Σαλαμίνας, η οποία είμαι σίγουρη πως θα ενδιαφέρει πολλούς τουρίστες, Έλληνες και ξένους, να την παρακολουθήσουν. Οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης χρειάζονται τη συνδρομή της Κυβέρνησης για να τα πραγματοποιήσουν όλα αυτά, και να δώσουν νέα πνοή στην περιφέρεια του Πειραιά. Είναι η εποχή για να αφήσουμε πίσω μας τα μεγάλα λόγια και τις μεγάλες εξαγγελίες και να προχωρήσουμε στην πράξη, ώστε με απλά βήματα να βοηθήσουμε την πατρίδα μας να ξεφύγει από την οικονομική και κοινωνική υποβάθμιση.

6) Ποια είναι η άποψή σας σε ό,τι αφορά το κοινωνικό μέρισμα ;

Εννοείται πως είμαι υπέρ της χορηγήσεως τέτοιων χρηματικών βοηθημάτων στις οικονομικά αδύναμες οικογένειες. Είναι γεγονός ότι η χρόνια οικονομική κρίση έχει αφαιμάξει το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας. Πλέον, η ελληνική οικογένεια δεν δύναται ν΄ ανταπεξέλθει ούτε στις βασικές, στοιχειώδεις ανάγκες της και η χορήγηση του μερίσματος αυτού ήταν επιτακτική.

 

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ