Εφημερίδα Κοινωνική

Ρύπανση στον Πειραιά -Πού οφείλεται; Τι πρέπει να γίνει στο λιμάνι

 Breaking News

Ρύπανση στον Πειραιά -Πού οφείλεται; Τι πρέπει να γίνει στο λιμάνι
15 Νοεμβρίου 2017

Τα καύσιμα των πλοίων, η συντήρηση των μηχανών τους, οι υψηλοί βιομηχανικοί ρύποι, ο κυκλοφοριακός φόρτος φορτηγών ΙΧ αυτοκινήτων σε συνδυασμό με το θαλάσσιο μέτωπο (υψηλά κτίρια που λειτουργούν ως φράγμα) είναι οι βασικές πηγές ρύπανσης, οι οποίες αθροιστικά καθιστούν την περιοχή του Πειραιά γύρω από το λιμάνι ως την πιο βεβαρημένη περιβαλλοντικά περιοχή σε όλη την επικράτεια.

Στη διαρκώς κλιμακούμενη ρύπανση στο λιμάνι, αθροίζονται επιπλέον προβλήματα λόγω των νέων δραστηριοτήτων (νέες αποβάθρες κρουαζιέρας, νέος σταθμός εμπορευματοκιβωτίων, νέα κτίρια και εγκαταστάσεις αποθήκευσης οχημάτων).

Σύμφωνα με τον Γερμανικό Οργανισμό Προστασίας της Φύσης και του Περιβάλλοντος (NABU), οι αυξημένοι ρύποι στα λιμάνια οφείλονται στα καυσαέρια των κρουαζιερόπλοιων, τα οποία είναι 3.500 φορές πιο ρυπογόνα από το πετρέλαιο, αλλά σε αντίθεση με τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά δεν εφαρμόζεται μετεπεξεργασία των καυσαερίων.

Οι παραπάνω αριθμοί αποδεικνύουν την αναγκαιότητα λήψης μέτρων και υιοθέτησης κατάλληλων πολιτικών για τη μείωση των εκπομπών που παράγονται από κρουαζιερόπλοια (αλλά και πλοία ακτοπλοΐας ή μεταφοράς εμπορικού φορτίου) στα λιμάνια και επιβαρύνουν σημαντικά την υγεία των κατοίκων.

Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα για την υγεία του πληθυσμού η Ε.Ε. έχει λάβει συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση των ναυτιλιακών αέριων ρύπων, μεταξύ των οποίων είναι και η προώθηση εναλλακτικών μορφών ενέργειας στη Ναυτιλία, με πρώτη εναλλακτική λύση τον ηλεκτρισμό, όπως ορίζεται στην Οδηγία 2014/94/ΕΕ «για την ανάπτυξη υποδομών εναλλακτικών καυσίμων», που ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο με το νόμο 4439/2016 (ΦΕΚ Α” 222/30.11.2016).

Σήμερα, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας από τα λιμάνια στα καράβια κατά τη διάρκεια του ελλιμενισμού τους μπορεί να μειώσει τις εκπομπές αέριων ρύπων σε ποσοστό 90%.

Εφόσον δε αυτή συνδυαστεί και με χρήση ανανεώσιμων πηγών για την παροχή της ενέργειας, θα βελτιωθεί σημαντικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του λιμανιού.

Βάσει των ανωτέρω κείνεται αναγκαίο, η νέα προβλήτα των κρουαζιερόπλοιων αποτελεί ιδανικό πεδίο πιλοτικής εφαρμογής νέων προγραμμάτων, σας καλούμε να προβλέψετε την ηλεκτροδότηση των κρουαζιερόπλοιων από τη στεριά, διότι θα εκλείψει η σοβαρή αέρια ρύπανση που προκύπτει από τα κρουαζιερόπλοια νέας γενιάς.

Επίσης, το περιβαλλοντικό όφελος θα ενισχύεται όλο και περισσότερο με την αναμενόμενη βελτίωση των μέσων ηλεκτροπαραγωγής και την ευρεία εφαρμογή ΑΠΕ σε αυτήν.

Τέλος, το αναπτυξιακό και οικονομικό όφελος αναμένεται να είναι τέτοιο, που θα συντελέσει στην ευρεία εφαρμογή της νέας τεχνολογίας και στα υπόλοιπα λιμάνια.

Όπως γνωρίζει η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ, η Αντιπεριφέρεια Πειραιά έχει στείλει επιστολή στον ΟΛΠ, με την οποία εκθέτει τους προβληματισμούς και τις προτάσεις της καθώς υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ των δραστηριοτήτων του Λιμένος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ