Εφημερίδα Κοινωνική

Η τραγωδία στη Μάνδρα ρίχνει «φως» στη… γραφειοκρατία των πλημμυρών

 Breaking News

Η τραγωδία στη Μάνδρα ρίχνει «φως» στη… γραφειοκρατία  των πλημμυρών
16 Νοεμβρίου 2017

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ αποκαλύπτει πώς ΠΡΕΠΕΙ να κινηθεί ο «μηχανισμός» μετά από μια έκτακτη πρόβλεψη της ΕΜΥ

Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για τις «ευθύνες των πλημμυρών». Είναι ένα θέμα που διαχρονικά προβληματίζει αλλά ποτέ δεν επιλύεται. Προσφάτως η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ δημοσίευσε ένα ρεπορτάζ για τα μπαζωμένα ρέματα της Αττικής ενώ πολλές φορές έχουμε αναφερθεί στους αναγκαίους καθαρισμούς των φρεατίων και σε μέτρα πρόληψης. Σήμερα όμως, που το θέμα έρχεται στην επιφάνεια λόγω της τραγικής κατάστασης στη Μάνδρα με τους πολλούς νεκρούς, θα σας ενημερώσουμε για τη «γραφειοκρατία του συντονισμού» πίσω από μια πλημμύρα που… “έρχεται”.

Κάπου εκεί, ίσως ξετυλίγεται ο «μίτος των ευθυνών». Τα Έκτακτα Δελτία Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ) και τα Έκτακτα Δελτία Πρόγνωσης Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΠΕΚΦ), που εκδίδονται από την ΕΜΥ δεν είναι μόνο για να δούμε τι καιρό θα κάνει αύριο και αν χρειαστεί να πάρουμε ομπρέλα! «Ρόλος» τους είναι αποστέλλονται στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΚΕΠΠ/ΕΣΚΕ) και να διαβιβάζονται με ιδιαίτερο προειδοποιητικό σήμα προς όλους τους εμπλεκομένους φορείς προκειμένου να τεθούν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας. Από εκεί και πέρα… «ΠΡΕΠΕΙ» να συμβαίνει αυτό που θα δείτε στο σχεδιάγραμμα:

Εγκύκλιος Πλημμυρών - ΓΓΠΠ

Όπως παρατηρείτε, το κομμάτι της «συνεννόησης» είναι σχεδιασμένο με διαφορετική μορφή, καθώς όλοι καταλαβαίνουν ότι από εκεί «ξεκινούν και τελειώνουν» όλα…

Όλα τα άλλα περιγράφονται στις σχετικές διατάξεις του νόμου. Παραθέτουμε κάποια ενδιαφέροντα σημεία:

«…σε περιπτώσεις που το δυναμικό και τα μέσα του Δήμου δεν επαρκούν για την άμεση διαχείριση των συνεπειών λόγω πλημμυρών, ο Δήμαρχος δύνανται να αιτηθεί συνδρομή από άλλους όμορους Δήμους ή την οικεία Περιφέρεια. Για τα πάσης φύσεως αντιπλημμυρικά έργα αρμοδιότητας του Δήμου το έργο της άμεσης αποκατάστασης της λειτουργίας τους υποστηρίζεται από το γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, το οποίο με εντολή Δημάρχου συντονίζει το έργο της διάθεσης δυναμικού και μέσων για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από την καταστροφή. Για την υλοποίηση των ανωτέρω δράσεων, οι Δήμαρχοι κινητοποιούν δια των Γραφείων Πολιτικής Προστασίας των Δήμων, το επιχειρησιακά εμπλεκόμενο δυναμικό και τα μέσα πολιτικής προστασίας του Δήμου, τα οποία έχουν ήδη τεθεί σε ετοιμότητα.

Οι Περιφερειάρχες, σύμφωνα με τις αναφορές ελέγχου που λαμβάνουν από την πληγείσα περιοχή για τις επιπτώσεις του καταστροφικού φαινομένου σε έργα και υποδομές αρμοδιότητας Περιφέρειας και έχοντας υπόψη τυχόν αιτήματα συνδρομής προς υποστήριξη του έργου άλλων φορέων (Π.Σ., Δήμοι, κλπ), προβαίνουν σε ιεράρχηση των συμβάντων και δίνουν εντολή στους αρμόδιους Αντιπεριφερειάρχες για τη συγκρότηση κατάλληλων συνεργείων για την άμεση αποκατάσταση της λειτουργίας τους. Η απόφαση κήρυξης μιας περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας συνδέεται με το συντονισμό του δυναμικού και των μέσων των Φορέων που επιχειρούν. Από εκεί και πέρα σημαντικός είναι ο ρόλος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας συνδέεται κυρίως με τον συντονισμό των δράσεων όλων των φορέων που εμπλέκονται εκ του θεσμικού πλαισίου με ευθύνες και υποχρεώσεις στην αντιμετώπιση κινδύνων από πλημμυρικά φαινόμενα, καθώς και για τη διαχείριση των συνεπειών που ενδέχεται να προκληθούν».

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ