Εφημερίδα Κοινωνική

Παραλειπόμενα δημοτικού συμβουλίου Πειραιά

 Breaking News

Παραλειπόμενα δημοτικού συμβουλίου Πειραιά
10 Οκτωβρίου 2017

*Του Κώστα Παναγιωτάκη

 

 

 

 

«Τσουχτερή» απορρύπανση

40 χιλ. ευρώ, πληροφορηθήκαμε, ότι κόστιζε την ημέρα το αντιρρυπαντικό δίκτυ στα παράκτια του Σαρωνικού. Αναρωτιέστε ακόμη  γιατί πολλοί δήμαρχοι επέλεξαν να κοιτούν από… μακριά τις διαδικασίες;

 

Φάκελος «Επικίνδυνα κτίρια στον Πειραιά» – Από κει και πέρα τι;

Μετά την κατάρρευση του κτιρίου στην Καραΐσκου και τα δημοσιεύματα της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ, ανοίγει ο φάκελος «Επικίνδυνα κτίρια στον Πειραιά». Πηγές του Δήμου, ενημέρωσαν την εφημερίδα μας για τις πολύπλοκες διαδικασίες, τις εκθέσεις επικινδυνότητας, τους νόμους που υπάρχουν από το 1929 ενώ την ίδια ώρα, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου, θα ξεκινήσει μια καταγραφή στον Πειραιά «για να δούμε ακριβώς που βρισκόμαστε και τι μπορούμε να κάνουμε». Να σημειωθεί, ότι για το κτίριο της Καραΐσκου που έπεσε είχαν ειδοποιηθεί 2 φορές οι ιδιοκτήτες… Όσο για τους άτυχους που είδαν τα αυτοκίνητά τους να καταπλακώνονται από τα μπάζα, θα αποζημιωθούν (αν τα καταφέρουν) από τις ασφαλιστικές τους εταιρείες και όχι από το Δήμο Πειραιά.

 

«Παρατράγουδα» με λαϊκή αγορά και ΟΑΣΑ

Μεγάλη συζήτηση ξεκινά για τη λειτουργία της λαϊκής Αγοράς στο ύψος της Βούλγαρη. Έγγραφο που ήρθε στο Δήμο από τον ΟΑΣΑ κάνει λόγο για «συγκοινωνιακή παρεμπόδιση», ιδίως στο ύψος της Ελ. Βενιζέλου. Το θέμα συζητήθηκε στο διαμέρισμα, ενώ πήρε θέση και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Ωστόσο, στο Δήμο δεν σκέφτονται κάποια αλλαγή και μάλιστα το θέμα αποσύρθηκε από την ημερήσια διάταξη. Συζητήθηκε ωστόσο, έπειτα από παρέμβαση του δημοτικού συμβούλου Γιάννη Μαστρονικόλα.

 

Ανοίγει μεγάλο θέμα για το περιβόητο… «ΣΑΛ»!

Μεγάλη κουβέντα γίνεται τις τελευταίες μέρες στον Πειραιά για το περιβόητο… «ΣΑΛ»! Τι είναι αυτό; Σε συντομογραφία ο «Σχεδιασμός Ανάπτυξης Λιμένων», τον οποίο εκπονεί και αναμένεται να δημοσιεύσει, για πρώτη φορά, η COSCO. Εκεί θα αναλύονται όλα. Από τη σημερινή κατάσταση του λιμανιού του Πειραιά μέχρι τις προοπτικές που ανοίγονται και βεβαίως, θα «καθρεφτίζεται» η σχέση που επιθυμεί να έχει η COSCO με τους παραλιμένιους Δήμους. Το θέμα έφερε στο δημοτικό συμβούλιο Πειραιά το «ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΑΣ» και η δημοτική σύμβουλος Μαίρη Σταθάκη. Ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης ο οποίος συμμετέχει ως μέλος του ΤΑΙΠΕΔ στο ΔΣ (και όχι με την ιδιότητα του Δημάρχου), δεν είχε ενημερωθεί επί του θέματος καθώς δεν υπάρχουν ακόμη επίσημα έγγραφα. Σε κάθε περίπτωση, είπε ότι θα εξετάσει το θέμα σοβαρά καθώς στη σχέση COSCO – Δήμου Πειραιά παραμένουν πολλά θέματα ανοιχτά όπως η «Παγόδα», η Πολιτιστική Ακτή, τα ανταποδοτικά κ.α.

 

Τα 6,5 εκ. που πάνε και έρχονται…

Και μια που μιλάμε για τη σχέση του Δήμου Πειραιά με την COSCO μάθετε και αυτό. Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του τ. ΟΛΠ κ. Καρακώστας, επικοινώνησε με τον Δήμαρχο Πειραιά και τον ενημέρωσε ότι από τα 6,5 εκ. που μπήκαν στο ταμείο του Δήμου Πειραιά σε συνέχεια της από 4 Ιουλίου 2016 κατάσχεσης του ανωτέρω ποσού για τέλη καθαρισμού, φωτισμού και ηλεκτροδότησης που επεβλήθη στον ΟΛΠ από τον Δήμο, πρέπει να επιστραφεί ένα ποσό της τάξεως του 1,7 εκ. Η αρχική εκτίμηση, έτσι όπως την ανέγνωσε το «ΛΪΜΑΝΙ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΑΣ», ήταν ότι ο Δήμος Πειραιά έχασε στο σύνολό της τη δικαστική «μάχη» για τα 6,5 εκ. που είχαν μπει “ανέγγιχτα” στο ταμείο του. Ωστόσο, έπειτα από παρέμβαση της προϊσταμένης της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου Πειραιά κας Καραγκιοζοπούλου, διευκρινίστηκε ότι η υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν υπάρχουν αποφάσεις που να αναιρούν την είσπραξη του ποσού στο σύνολό του και πως ο Δήμος Πειραιά έχει ασκήσει νέα έφεση.

 

Κίνδυνος και για τα σχολικά κτίρια

Μεγάλο θέμα άνοιξε ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Ηλίας Σαλπέας. Συνέστησε στον δήμαρχο Πειραιά να μην κοιτάει μόνο τα επικίνδυνα ιδιωτικά κτίρια που ετοιμάζονται να καταρρεύσουν, αλλά και τα δημόσια και ιδίως τα σχολικά συγκροτήματα της πόλης. Μίλησε μάλιστα με συγκεκριμένα παραδείγματα. Από την πλευρά του ο δήμαρχος Γ. Μώραλης απάντησε ότι ο Δήμος το μόνο που μπορεί να κάνει είναι «ψιλοεπιδιορθώσεις» και όχι δομικές αλλαγές ενώ εστίασε για ακόμη μια φορά και στην πολυπλοκότητα των νόμων. Για παράδειγμα, ένα σχολικό συγκρότημα που στεγάζεται σε ιδιωτικό κτίριο, δεν μπορεί να αξιώνει χρηματοδότηση από το Δημόσιο για επιδιορθώσεις καθώς θα θεωρηθεί ότι «Το Δημόσιο παρέχει αξία σε ακίνητα ιδιωτών», κάτι που δεν γίνεται αποδεκτό.

 

«Πόσο φωτεινή είναι η πόλη;»

Πολλές φορές έχουμε γράψει για την έλλειψη φωτισμού σε δρόμους του Πειραιά. Μάθαμε λοιπόν ότι ήδη ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Γαϊτανάρος, με το επιτελείο του Δήμου, εκπονούν μελέτη για «το πόσο φωτεινή είναι η πόλη», ενώ αλλάζει τις παλιές λάμπες με οικονομικές, νέου τύπου, Led. Βεβαίως και εκεί, παρουσιάζονται προβλήματα καθώς κάποιος προμήθευσε το Δήμο Πειραιά με ελλαττωματικές παρτίδες και ήδη 150 λάμπες γύρισαν πίσω…

 

Νέες θέσεις σε Βρεφονηπιακούς

Η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος των Βρεφονηπιακών Σταθμών Χ. Ζηλάκου ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρχει ενίσχυση των βρεφονηπιακών σταθμών του Δήμου Πειραιά με προσωπικό και μέχρι τις 20 Οκτωβρίου θα έχει ξεκαθαριστεί πλήρως η δυνατότητα επιπλέον φιλοξενίας παιδιών στις δομές του Δήμου.

 

«Πόλεμος» Αβραμίδη – Σταθάκη

Συνεχίζεται η κόντρα των δημοτικών συμβούλων Τ. Αβραμίδη και Μ. Σταθάκη. Μετά τις αλλεπάλληλες ανακοινώσεις σειρά πήραν τα δικαστήρια, καθώς η δημοτική σύμβουλος του “ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΑΣ” κατέθεσε μήνυση κατά του προέδρου του ΚΑΝΑΛΙΟΥ-1. Παίρνοντας το λόγο στο δ.σ. Πειραιά, ο Τάκης Αβραμίδης αποκάλυψε κάποιες πτυχές της “ιστορίας” που μας ήταν άγνωστες και κατηγόρησε την Μ. Σταθάκη ότι ποινικοποιεί τις συζητήσεις – αντιπαραθέσεις που γίνονται σε επίπεδο δημοτικού συμβουλίου. Η Μ. Σταθάκη δήλωσε ανυποχώρητη καθώς όπως είπε το θέμα δεν άπτεται απλώς μιας αντιπαράθεσης αλλά οι δηλώσεις Αβραμίδη έχουν θίξει την προσωπική και επαγγελματική της υπόσταση.

 

«Κινητικότητα» και ενίσχυση με προσωπικό στο Δήμο Πειραιά

Για το θέμα της «Κινητικότητας» στο Δημόσιο, προφανώς και θα έχετε διαβάσει πολλά. Μια άλλη διάσταση όμως, ειδικά για τον Πειραιά, έδωσε ο αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών Ν. Καρβουνάς. Όπως είπε, ο Δήμος Πειραιά περιμένει με αγωνία να μάθει αν θα ενισχυθεί με προσωπικό από την «πηγή» της Κινητικότητας, καθώς οι ανάγκες είναι μεγάλες. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να κατατεθούν τα οργανογράμματα θέσεων (τα οποία προς το παρόν έχει εκπονήσει μόνο ο Δήμος Θεσσαλονίκης και αυτά, μάλιστα, ημιτελή). Σύμφωνα με τον κ. Καρβουνά, ο Δήμος Πειραιά, έχει προχωρήσει τις διαδικασίες και τις επόμενες ημέρες θα καταθέσει και ο ίδιος τα στοιχεία του. Έτσι ελπίζει, ενεργώντας γρήγορα και μεθοδικά, μαζί με τις υπηρεσίες του Δήμου, ότι θα λάβει και το αντίστοιχο ενδιαφέρον του υπουργείου.

 

Βοτσαλάκια και Φρεαττύδα στο «στόχαστρο»

Μεγάλη κουβέντα με… αντιπαραθέσεις και παρασκήνιο για τις πλαζ Βοτσαλάκια και Φρεαττύδα. Και αυτό διότι συζητήθηκε λεπτομερώς η  ανάκληση της άδειας του «Blue Lagoon» και ταυτόχρονα η παράταση της μίσθωσης της πλαζ Βοτσαλάκια. Η κουβέντα άνοιξε για πολλά ζητήματα: Αρχαιολογία, ακτογραμμή, διαγωνισμοί, μισθωτήρια και σε κάθε περίπτωση επιχειρείται ένα ξεκαθάρισμα που ίσως… πάρει «μπάλα» και άλλους…

 

«Όχι μπάζα και κλαδιά» – Φόβος ότι θα πλημμυρίσουμε πάλι!

Έξαλλος και ταυτόχρονα… προβληματισμένος, για ακόμη μια φορά, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Παναγιώτης Καλογερόγιαννης. Και αυτό διότι του ήρθε χαρτί στο γραφείο του από τον ΕΔΣΝΑ που λέει ότι η Φυλή δεν θα δέχεται κλαδιά και μπάζα έως την Παρασκευή. Τι θα συμβεί στον Πειραιά; Με μια βροχή, όλα αυτά θα καταλήξουν σε φρεάτια και υπονόμους και… θα πλημμυρίσουμε. Απλά πράματα…! Τι πρότεινε; Να νοικιάζει ο Δήμος, μεγάλες σκάφες (10 περίπου), τις οποίες θα τοποθετήσει σε σημείο που ξέρει ο ίδιος για να μπουν όλα τα μπάζα και τα κλαδιά εκεί μέσα, μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ