Εφημερίδα Κοινωνική

Ο ΠΕΙΡΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΑΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ & ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΕΧΝΗΣ»

 Breaking News

Ο ΠΕΙΡΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΑΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ & ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΕΧΝΗΣ»
25 Οκτωβρίου 2017

Η Εφορεία Καλλιτεχνικού του Πειραϊκού Συνδέσμου και το Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, συνδιοργάνωσαν και παρουσίασαν σειρά ομιλιών για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό και τις Ψηφιακές μορφές Τέχνης, σε Εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 14 Οκτωβρίου, στην Αίθουσα «Βαρώνου Κίμωνος Ράλλη», στο 2ο όροφο του Μεγάρου του Π.Σ.

Ο Έφορος Καλλιτεχνικού κ. Γεώργιος Δρούζας αφού προσφώνησε και καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, αναφέρθηκε στα 103 χρόνια λειτουργίας της Ανωτέρας Σχολής Δραματικής Τέχνης και την συμβολή της, στις Τέχνες και τα Καλλιτεχνικά δρώμενα της Χώρας, αφού όπως είπε «…ένα σημαντικό τμήμα των ομιλιών αναφέρεται στην Ψηφιοποίηση Αρχαϊκού υλικού και ειδικότερα στο Προσωπείο/ Μάσκα, που αναδείχθηκε στις θεατρικές παραστάσεις της αρχαίας Τραγωδίας και της αρχαίας Κωμωδίας, με έμφαση στη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνους».

 

drouzas

Ακολούθησε, σύντομος χαιρετισμός της Προέδρου του Πειραϊκού Συνδέσμου κας Τόνιας Μεγαλοοικονόμου, οι οποία ανέφερε: « Αξιότιμοι Κυρίες & Κύριοι και λοιποί προσκεκλημένοι, δεν θα αναφερθώ στα ονόματα των επισήμων, διότι τα ανέφερε ο κ. Δρούζας. Θα ήταν παρακινδυνευμένο να ισχυριστώ ότι εμείς εδώ τιμούμε τους Καθηγητές του Παν/μίου Πειραιώς και του Πειραϊκού Συνδέσμου. Μάλλον εκείνοι μας κάνουν την τιμή να βρίσκονται σήμερα μαζί μας. Εμείς μπορούμε να αναγνωρίσουμε την εξαιρετική προσφορά τους στο Κοινωνικό σύνολο, με τις γνώσεις τους, την διδασκαλία τους και το έργο τους.

peiraikos1

Θα πάρουμε ωφέλημα και τεκμηριωμένα επιστημονικά μηνύματα από τους ίδιους, γιατί ο καθένας έχει τη δική του διαδρομή στην Επιστήμη. Έτσι, μαζί τους ξεκινάει ένα ταξίδι με την συνεργασία της Εφορείας Καλλιτεχνικού του Πειραϊκού Συνδέσμου, που θα μας συναρπάσει. Είναι κοντά μας, οι Καθηγητές και Επιστήμονες, Γεώργιος Τσιχριντζής Πρόεδρος και Καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής του Παν/μίου Πειραιά, Ευάγγελος Σακκόπουλος επίκουρος Καθηγητής του ιδίου Τμήματος, Κων/νος Καραμπερόπουλος Εκπαιδευτικός Μουσικής-Συνθέτης, Μάγδα Ρούσση Εικαστικός και Ερευνήτρια, Αικατερίνη Καμηλάκη-Πολυμέρου τ. Δ/ντρια-Ελληνική Λαογραφία Ακαδημίας Αθηνών, Χάρης Σεπεντζής Σκηνογράφος Καθηγητής Δραματικής Σχολής του Π.Σ. και φυσικά ο αεικίνητος και ικανότατος έφορος Καλλιτεχνικού Γεώργιος Δρούζας. Ως οικοδέσποινα του Πειραϊκού Συνδέσμου, ελπίζω και πιστεύω ότι η σημερινή ημέρα θα είναι συναρπαστική, γιατί θα μας πλουτίσουν τις γνώσεις μας γύρω από το αντικείμενο της επιστήμης τους, γι΄αυτό τους ευχαριστώ θερμά και εύχομαι η διαδρομή σαυτό το επιστημονικό ταξίδι να είναι υπέροχη. Σας ευχαριστώ από καρδιάς και καλή επιτυχία! ».

peiraikos2Στη συνέχεια, ο Έφορος Καλλιτεχνικού κ. Γεώργιος Δρούζας, ξεκινώντας το πρόγραμμα των ομιλιών, αναφέρθηκε στις σχέσεις των δύο Ιδρυμάτων, λέγοντας:

«Είναι γνωστή στους Πειραιώτες, ή σχέση του Πειραϊκού Συνδέσμου, του αρχαιότερου Πνευματικού Ιδρύματος της πόλης μας, με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της. Στην αίθουσα αυτή, έγινε για αρκετά χρόνια η διδασκαλία των μαθημάτων των πρωτοετών Φοιτητών του Παν/μίου, πριν αυτό αποκτήσει την σημερινή του κτηριακή υποδομή. Τον Μάϊο του 1981, επί προεδρίας του αείμνηστου Παναγιώτη Θεοχάρη, ο Π.Σ οργάνωσε Παμπειραϊκή σύσκεψη με θέμα: «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ». Εισηγητής ήταν ο τότε Πρύτανης, Καθηγητής Αντώνιος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος μας έκανε την τιμή να βρίσκεται σήμερα μαζί μας και τον ευχαριστούμε θερμά. Για πρώτη φορά, οι αρχές και όλοι οι φορείς της πόλης μας, με ψήφισμά τους, τόνισαν την επιτακτική ανάγκη για την ίδρυση Παν/μίου στον Πειραιά , απόφαση που πραγματοποιήθηκε το 1989.

Σήμερα στο Πανεπιστήμιο λειτουργούν 4 Σχολές με 10 Τμήματα. Το Τμήμα Πληροφορικής, του οποίου δημιουργός και πρώτος πρόεδρος, υπήρξε ο Καθηγητής Αντώνιος Παναγιωτόπουλος, λειτούργησε για πρώτη φορά το 1992. Στην αποψινή εκδήλωση το Τμήμα είναι συνδιοργανωτής. Κλείνοντας αυτή την αναφορά, για την σχέση των δύο Ιδρυμάτων του Πειραιά , θα ήθελα να υπενθυμίσω τον ορισμό της Τέχνης που έδωσε ο Ζήνων, ο Κιτιεύς, ιδρυτής της Στωικής Φιλοσοφίας: «Τέχνη έστιν έξις οδοποιητική, τουτέστιν δι’ οδού και μεθόδου, ποιούσα τι..» . Ο ορισμός αυτός αγγίζει τον σημερινό ορισμό του αλγορίθμου, που είναι η βασική έννοια της Πληροφορικής. Ο Αντιπρόεδρος του Τμήματος Πληροφορικής, αναπληρωτής Καθηγητής, κ. Δημήτρης Βέργαδος, ο οποίος αντικαθιστά τον πρόεδρο κ. Γεώργιο Τσιχριντζή, που εκτάκτως βρίσκεται στην Κύπρο, θα μας μιλήσει για το Τμήμα Πληροφορικής & το Ψηφιακό Πολιτισμό». Ακολούθως, αναπτύχθηκαν από έναν-έναν τους Ομιλητές, οι εισηγήσεις τους στα θέματα, με τη σειρά παρουσίασης: «Εκπαίδευση και Πολιτισμός», «Πληροφορική και Ψηφιακός Πολιτισμός», «Εξατομικευμένη Περιήγηση σε Ψηφιακά Μουσεία», «Τα Προσωπεία/Μάσκες στη ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ του Αριστοφάνους», «Λαϊκός Πολιτισμός και Ψηφιακή Τεχνολογία» και « Προσωπείο(Μάσκα) ».

peiraikos3

Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών, ο Έφορος Καλλιτεχνικού κ. Γεώργιος Δρούζας, συνεχάρη όλους τους ομιλητές, για τις τόσο σημαντικές και χρήσιμες πληροφορίες & έρευνες, και έκλεισε λέγοντας «..φεύγουμε απόψε από αυτή την ιστορική αίθουσα του Π.Σ. κρατώντας τα μηνύματα που πήραμε, το ένα από τους εξαίρετους Ακαδημαϊκούς του Παν/μίου Πειραιά ότι η Ψηφιακή Τεχνολογία αναπτύσσεται και είναι έτοιμη να ψηφιοποιήσει κάθε στοιχείο της πλούσιας Πολιτιστικής μας κληρονομιάς, και το δεύτερο μήνυμα από τους εκλεκτούς Επιστήμονες & Ερευνητές, ότι το αρχαϊκό Πολιτιστικό υλικό, τα Προσωπεία/Μάσκες και τα άλλα Λαογραφικά στοιχεία περιμένουν την Ψηφιοποίησή τους! Πρέπει να βιαστούμε! Ας ανανεώσουμε, λοιπόν, την επόμενη συνάντησή μας, με περισσότερες πληροφορίες και νέα στοιχεία, για να αναδείξουμε, αξιοποιήσουμε και να διαδώσουμε την τεράστια Πολιτιστική μας κληρονομιά.». Την Εκδήλωση παρακολούθησαν εκπρόσωποι φορέων & οργανισμών, εκπαιδευτικοί και σπουδαστές, ο τ.Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά, Καθηγητής κ. Αντώνης Παναγιωτόπουλος, η Γεν. Γραμματέας του Π.Σ. κα Θεμελίνα Χαραλαμποπούλου, η κα Λίλα Ντετσάβες Πρόεδρος της Κ & Μ κληρονομιάς και Μουσείων, ο ακόλουθος της Πρεσβείας Λουξεμβούργου κος Νικόλαος Κιούσης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας μικρών Κυκλαδονήσων κ. Πασχάλης Συρίγος και ο Ταμίας κ. Ράμφος, ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Κρητών Πειραιά «η Ομόνοια » κ. Θεόδωρος Τσόντος, ο Συγγραφέας κ. Μιχάλης Χρυσοχόος, η Έφορος Κοσμητείας & Κοινωνικών Εκδηλώσεων του Π.Σ. κα Λίνα Δικαιάκου και η Ειδική Γραμματέας κα Πόπη Βαρουδάκη, ο κ.Σταύρος Καραγιάννης Διευθυντής της Ανωτέρας Σχολής Δραματικής Τέχνης του Π.Σ., ο κ. Αιμίλιος Δεπάστας από το Σύνδεσμο Επιτελών Εθνικής Άμυνας, οι Πολιτευτές κα Δήμητρα Άράπογλου και κα Ασημίνα Σαμαρά, η κα Ρεγγίνα Τσιριγωτάκη από το γραφείο Τύπου του Δημοτικού Ραδιοφωνικού Σταθμού – Κανάλι 1, η κα Λεμονιά Λάμπου από το Κέντρο Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, η κα Ρεγγίνα Κατσιμάρδου από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, η κα Μαρία Μαργαρίτη από τη Λαϊκή Χορωδία Καλλιθέας, ο Φιλόλογος κ. Δημήτρης Αναγνωσταράς, η Καθηγήτρια Πληροφορικής του 2ου Λυκείου κα Ελισάβετ Παπαδημητρίου, η κα Ντέπη Κορεντίνη Καθηγήτρια, κ.ά.

 

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Swiffy Output
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ