Εφημερίδα Κοινωνική

Χίος: Κλείνει ο καταυλισμός της Σούδας

 Breaking News

Χίος: Κλείνει ο καταυλισμός της Σούδας
20 Οκτωβρίου 2017

«Τίτλοι τέλους» πέφτουν για τον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών της Σούδας, όπου συνεργεία του δήμου Χίου ξήλωσαν τους τελευταίους οικίσκους στη δομή, αφήνοντας μόνο σκηνές για τους τελευταίους 50 διαμένοντες.

Ο καταυλισμός είχε φτιαχτεί την περίοδο των μεγάλων προσφυγικών ροών, στα τέλη του 2015 και είχε φτάσει να φιλοξενεί έως και 2.000 άτομα, κάτω από άσχημες συνθήκες. «Ήταν μια λύση ανάγκης και φυσικά δεν επρόκειτο για έναν χώρο που θα μπορούσε πάντα να λειτουργεί ως τέτοιος» δήλωσε ο δήμαρχος της Χίου Μανόλης Βουρνούς.

Σημειώνεται ότι το κλείσιμο της Σούδας αποτελούσε αίτημα της τοπικής κοινωνίας, αλλά και σημείο αναφοράς της προσπάθειας της δημοτικής Αρχής, για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Πάντως, παρά την εντυπωσιακή, τους τελευταίους μήνες, μείωση του πληθυσμού της Σούδας που οδήγησε στην αποξήλωση των εγκαταστάσεων, παραμένουν στο σημείο 50 άτομα, που αποτελούν τον «σκληρό πυρήνα» των φιλοξενουμένων. Τα άτομα αυτά φαίνεται ότι δεν θα τύχουν ασύλου, προκειμένου να μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα. Επίσης, είναι πολύ δύσκολο να μεταφερθούν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην πρώην ΒΙΑΛ, αφού η κατάσταση που επικρατεί εκεί είναι πραγματικά δύσκολη με περισσότερους από 2.000 διαμένοντες μετανάστες και πρόσφυγες.

Οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές τις τελευταίες ημέρες στη Χίο -μόνο την Τετάρτη και την Πέμπτη, πέρασαν σχεδόν 300 άτομα- δημιούργησαν την ανάγκη να τοποθετηθούν σκηνές, ενώ εκτάκτως μεταφέρθηκαν και κοντέινερ – οικίσκοι, προκειμένου να στεγασθούν εκεί οικογένειες με παιδιά.

Επίσης, σε κτήματα γύρω από τον καταυλισμό στήθηκαν σκηνές για να στεγασθούν προσωρινά όσοι πρόσφυγες και μετανάστες φτάνουν στο νησί, ενώ υπάρχουν και κάποιοι που διαμένουν στην ύπαιθρο. Για όλους αυτούς υπάρχει παντελής έλλειψη υποδομών υγιεινής, καθώς και φωτισμού στους χώρους των σκηνών.


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ