Εφημερίδα Κοινωνική

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Ναυτιλίας για το έγκλημα στο Σαρωνικό

 Breaking News

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Ναυτιλίας για το έγκλημα στο Σαρωνικό
27 Σεπτεμβρίου 2017

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ενάντια στο έγκλημα στο Σαρωνικό και στην κυβερνητική πολιτική που το επέτρεψε, πραγματοποίησε το πρωί της Τετάρτης 27 Σεπτέμβρη αντιπροσωπεία σωματείων και φορέων της Αττικής. Υπενθυμίζεται ότι στις 6.30 μ.μ. της Τετάρτης, το ΠΑΜΕ πραγματοποιεί για το θέμα συγκέντρωση στην πλατεία Κανάρη, στο Πασαλιμάνι του Πειραιά.

Στην διάρκεια της κινητοποίησης, η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον υφυπουργό, Νεκτάριο Σαντορινιό, στον οποίο επέδωσε επιστολή διαμαρτυρίας καταγγέλοντας το έγκλημα στο Σαρωνικό που δημιουργήθηκε από το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ», με τις πολύ σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή της εργατικής τάξης και του λαού. Παράλληλα, απαίτησαν άμεσα να ληφθούν μια σειρά μέτρα για την προστασία του Σαρωνικού, την αντιμετώπιση της ρύπανσης κ.λπ.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Ναυτιλίας υπεραμύνθηκε των χειρισμών της κυβερνητικής πολιτικής και του αρμόδιου υπουργείου στο θέμα του ναυαγίου και των μέτρων που εξαγγέλθηκαν, ενώ επιχείρησε να εμφανιστεί καθησυχαστικός σχετικά με τα αποτελέσματα της απορρύπανσης στην ευρύτερη περιοχή.

Η Επιστολή Διαμαρτυρίας

Στην επιστολή διαμαρτυρίας των σωματείων και των μαζικών φορέων της Αττικής προς τον υπουργό Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, αναφέρονται τα εξής:

«Τα σωματεία και μαζικοί φορείς Αττικής καταγγέλλουμε το έγκλημα στο Σαρωνικό που δημιουργήθηκε από το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ», με τις πολύ σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή της εργατικής τάξης και του λαού.

Χιλιόμετρα ακτής και πυθμένα έχουν υποστεί ήδη τεράστια οικολογική καταστροφή εξαιτίας της πετρελαιοκηλίδας που προκλήθηκε, με ανυπολόγιστες ζημιές, με μακροχρόνιες επιπτώσεις στη διατροφική αλυσίδα. Θα χρειαστούν πολλά χρόνια ώστε οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι των πληγέντων περιοχών, να μπορούν να απολαμβάνουν και πάλι τη θάλασσα καθαρή. Πολλοί μικροεπαγγελματίες της εστίασης και του τουρισμού – αυτοαπασχολούμενοι ψαράδες, έπαθαν μεγάλη ζημιά.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων που συνεχίζουν την πολιτική, σύμφωνα με την οποία όλα υποτάσσονται στο κέρδος, περιφρονώντας επιδεικτικά τους κανόνες ασφαλείας και αξιοπλοΐας των πλοίων, την ανάγκη για πρόσβαση του λαού στη θάλασσα.

Είναι η πολιτική που εξυπηρετεί τους εφοπλιστές, το μεγάλο κεφάλαιο, που συνεχίζει να κερδοφορεί σε βάρος μας, χωρίς να υπολογίζει ανθρώπινες ζωές και περιβάλλον.

Το γεγονός ότι ο κρατικός μηχανισμός δεν αντιμετώπισε τη ρύπανση, επιβεβαιώνει ότι οι ανάγκες του λαού για προστασία από τέτοια φαινόμενα δεν χωράνε στις επιδιώξεις του κεφαλαίου για κερδοφορία. Ο κρατικός προϋπολογισμός που απλόχερα δίνει δις ευρώ στο κεφάλαιο είναι ιδιαίτερα φειδωλός όσον αφορά τις λαϊκές ανάγκες (σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές στην Υγεία – Παιδεία, στην προστασία του περιβάλλοντος κ.λπ). Δεν είναι τυχαίο ότι και ο ελλιπής εξοπλισμός του λιμενικού δεν δούλευε ολόκληρος για να αντιμετωπίσει την καταστροφή.

Η βύθιση του δεξαμενόπλοιου φέρνει στις μνήμες τις μεγάλες περιβαλλοντικές καταστροφές που έχει η εξόρυξη πετρελαίου και η μεταφορά του όταν αυτή γίνεται με γνώμονα το κέρδος, με χαρακτηριστικό παράδειγμα της εξέδρας άντλησης πετρελαίου της ΒΡ, στον κόλπο του Μεξικού, που οδήγησε σε μια καταστροφή τεράστιας κλίμακας, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις σε εκατομμύρια εργαζόμενους στην τοπική οικονομία και στο περιβάλλον.

Το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ», αποδεικνύει πως το κίνητρο του κέρδους δεν μπορεί να συμβαδίσει με την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων, την προστασία του περιβάλλοντος.

Επιβεβαιώνεται ότι η ανάπτυξη του κεφαλαίου δεν συμβαδίζει με τις ανάγκες της εργατικής τάξης και του λαού.

Το εφοπλιστικό κεφάλαιο και σε περίοδο κρίσης κατέχει την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία σε χωρητικότητα πλοίων και ενισχύει την κερδοφορία του. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το εξυμνεί ως θετικό μοντέλο ανάπτυξης, επιδιώκοντας μαζί με τους εφοπλιστές να επιβάλουν συνθήκες γαλέρας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.

Όμως υπέργηρα και ακατάλληλα πλοία ταξιδεύουν στις θάλασσες μας, που μπορούν ανά πάσα ώρα και στιγμή, χωρίς να επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες, να γίνουν νεκροταφεία για ναυτεργάτες και επιβάτες. Ανύπαρκτες υποδομές για πρόληψη και αποφυγή καταστροφών. Όλα αυτά έρχονται δίπλα στις διαλυμένες ΣΣΕ, στη διάλυση του εργάσιμου χρόνου, στο ξεθεμελίωμα δικαιωμάτων, στην καταστολή. Πάνω στην απλήρωτη δουλειά και τα τσακισμένα δικαιώματα των ναυτεργατών είναι χτισμένη η πρωτιά των εφοπλιστών, για την οποία καμαρώνει ο πρωθυπουργός.

Σε αυτές τις συνθήκες έντασης της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, που δεν αφήνει στο απυρόβλητο κάθε δικαίωμα της εργατικής λαϊκής οικογένειας, υποτάσσοντας συνολικά τη ζωή μας στα συμφέροντα του κεφαλαίου, η διέξοδος είναι στο δρόμο της οργάνωσης, του αγώνα να δυναμώσει η ταξική πάλη σε κάθε χώρο δουλειάς, να συμπορευτούν εργάτες, αυτοαπασχολούμενοι, γυναίκες, φοιτητές ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική.

Απαιτούμε:

Να ληφθούν μέτρα για την προστασία του Σαρωνικού, την αντιμετώπιση της ρύπανσης. Να αναλάβει η πλοιοκτήτρια εταιρεία το κόστος και να μη μετακυλιστεί στο λαό.

Να αποσυρθούν τα πλωτά φέρετρα, να ενταθεί η διενέργεια συστηματικών ελέγχων στα πλοία με την παρέμβαση των ναυτεργατών.

Παλεύουμε για σταθερή δουλειά με δικαιώματα στους ναυτεργάτες, όπως και σε όλους τους εργαζόμενους.

Οι οργανικές συνθέσεις των πλοίων να είναι με βάση τις πραγματικές ανάγκες.

Ανανέωση και εφαρμογή των ΣΣΕ για όλους, αποφασιστικό χτύπημα στην ανασφάλιστη εργασία, αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές με κριτήριο την κάλυψη των απωλειών και τις σύγχρονες ανάγκες ζωής.

Αντιστεκόμαστε στα αναπτυξιακά σχέδια κυβέρνησης και άρχουσας τάξης, που θυσιάζουν την υγεία, το περιβάλλον και γενικότερα τα δικαιώματα των εργαζόμενων στο βωμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Παλεύουμε για έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, αυτόν που θα βάζει στο επίκεντρο τις ανάγκες μας και όχι το κέρδος.

Αποζημίωση για τους ελεύθερους επαγγελματίες και μικρούς εμπόρους που θίχτηκαν από την καταστροφή:

Εξάμηνη αναστολή, χωρίς προσαυξήσεις και πρόστιμα, των υποχρεώσεών τους προς τις τράπεζες, εφορία, ΔΕΗ και για τις ατομικές ασφαλιστικές εισφορές.

Να μην χαθούν οι ρυθμίσεις σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, δήμους, να δοθεί εξάμηνη απαλλαγή από τις δόσεις.

Απαλλαγή από δημοτικά τέλη και φόρους για έξι μήνες στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί.

Καμία κατάσχεση πρώτης κατοικίας.

Αναστολή των κατασχέσεων, επαγγελματικής στέγης, εξοπλισμού, μεταφορικών μέσων, τραπεζικών λογαριασμών κ.λπ.

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους αλιείς που επλήγησαν για την απώλεια εισοδήματος και για τις ζημιές και τις επιβαρύνσεις στα αλιευτικά σκάφη και τα μέσα εργασίας τους.

Αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα στην εργασία και τη ζωή, με βάση την εποχή μας, τις σύγχρονες ανάγκες μας!»

Τα σωματεία:

ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ, Συνδικάτο Μετάλλου και Ναυπηγικής Βιομηχανίας παράρτημα Πειραιά, Σωματείο Ελαιουργοσαπουνοποιών, Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών Ν. Πειραιά – Αττικής και Νήσων, Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά, Σωματείο Καθαριστών Σχολείων Δημόσιας – Ιδιωτικής Εκπαίδευσης και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Ανεξαρτήτου Αντικειμένου Ν. Πειραιά και Νήσων, Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Αττικής, Σωματείο Λογιστών Πειραιά, Kλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής – Βοιωτίας – Εύβοιας – Κορινθίας, Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής – Βοιωτίας – Εύβοιας – Κορινθίας, Σωματεία συνταξιούχων ΙΚΑ.


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ