Εφημερίδα Κοινωνική

Παραλειπόμενα δημοτικού συμβουλίου Πειραιά

 Breaking News

Παραλειπόμενα δημοτικού συμβουλίου Πειραιά
20 Σεπτεμβρίου 2017

*του Κώστα Παναγιωτάκη

 

Σημαντική κίνηση από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών

Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών αποφάσισε και φέτος να ενισχύσει τις πολύτεκνες οικογένειες της πόλης παρέχοντας μια σημαντική χορηγία στο Δήμο Πειραιά! Έτσι, όπως είπαν στο δημοτικό συμβούλιο, αποδεικνύεται το έμπρακτο ενδιαφέρον της Ένωσης προς τους οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας.

Οι δυο ατάκες που ενοχλούν…

Δυο «ατάκες» που επαναλαμβάνει κάθε τόσο η μείζων μειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά προκαλούν πολλές φορές την οργή του δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη. Στην τελευταία συνεδρίαση ακούστηκαν από την δημοτική σύμβουλο Λ. Σαρρή, καθώς ο επικεφαλής της παράταξης Τ. Κάρλες έχει ένα πρόβλημα με τη φωνή του. Η πρώτη λοιπόν «ατάκα» στρέφεται ξεκάθαρα εναντίον του κ.Μώραλη και είναι: «Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΙΠΟΤΑ». Η δεύτερη «ατάκα» δεν αποδίδεται κάπου συγκεκριμένα, απλά αφήνει γενικά υπονοούμενα… και είναι: «Οι βλαχοδήμαρχοι». Σε κάθε περίπτωση, ο δήμαρχος δεν υιοθετεί κανέναν από τους παραπάνω χαρακτηρισμούς και επιμένει στο ότι «έχουμε σοβαρότερα θέματα να ασχοληθούμε στην πόλη…». Ειδικά όμως για την «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΙΠΟΤΑ», απάντησε στην παράταξη του Τ. Κάρλε με τα στοιχεία της ΟΧΕ και το μεγάλο αγώνα που έγινε για να έρθουν τα χρήματα αυτά στον Πειραιά.

Η «μπηχτή»

Όπως ήταν λογικό, η οικολογική καταστροφή στο Σαρωνικό «μονοπώλησε» τις συζητήσεις στο δημοτικό συμβούλιο. Ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης αφού ανέλυσε τα όσα έγιναν… αλλά και τα όσα δεν έγιναν… άφησε και μια «μπηχτή» προς τους συνδυασμούς της αντιπολίτευσης λέγοντας ότι τον κατηγορούν για «καθυστερημένη αντίδραση» αλλά ο ίδιος δεν είδε κάποια κλήση δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης στο κινητό του τηλέφωνο, έστω από ενδιαφέρον…

Υπάρχουν συνεργασίες;

Η ΟΧΕ με τα 80 εκ. που θα πιστωθούν στον λογαριασμό του Δήμου Πειραιά, δίνει τη δυνατότητα σε και σε άλλους φορείς της πόλης να μπούνε στο «παιχνίδι» των αστικών αναπλάσεων, προτάσεων, παρεμβάσεων κτλ. Για παράδειγμα, το Πανεπιστήμιο Πειραιά, τα Επιμελητήρια κτλ. Αυτό είναι ένα «δεδομένο» που ίσως κρίνει και το «επίπεδο συνεργασιών» που υπάρχουν στην πόλη…

Επανασχεδιασμός

Σε παρέμβασή του, ο δημοτικός σύμβουλος του «ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΑΣ», Δημήτρης Γκερλές, μιλώντας για το θέμα της ρύπανσης των θαλασσών του Πειραιά,  τόνισε ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στην αδυναμία των εμπλεκόμενων φορέων να προβλέψουν την «επόμενη ημέρα». Γι’ αυτό, όπως είπε, χρειάζεται ένας συνολικός επανασχεδιασμός πρόληψης τέτοιων φαινομένων.

Το «παιχνίδι» του πετρελαίου

«Καμπανάκι» έκρουσε η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης Πειραιά», δημοτική σύμβουλος, Ελπίδα Παντελάκη για όσα συνέβησαν στον Πειραιά τις τελευταίες ημέρες. «Δεν είναι μόνο το δεξαμενόπλοιο, είναι και τα “καζάνια του θανάτου” που υπάρχουν πιο πέρα από εμάς. Στείλανε καράβι να μαζέψει το πετρέλαιο που το πιστοποιητικό αξιοπλοΐας του έληγε σε λίγες ημέρες…», είπε. Και κατέληξε στο εξής: «Ανάπτυξη που στηρίζεται στο κέρδος, δεν θα προστατεύσει ποτέ εργαζόμενους και περιβάλλον».

Ενώνουν δυνάμεις

Η εταιρεία Polyeco του Γ. Πολυχρονόπουλου μαζί με εθελοντές έχουν μπει δυνατά, όπως ειπώθηκε κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου, στον καθαρισμό της ακτογραμμής του Πειραιά. Μέσα στη θάλασσα, η πληροφόρηση που είχαν στο Δήμο, είναι ότι δραστηριοποιείται το σύνολο των εταιρειών απορρύπανσης που υπάρχει στην Ελλάδα.

Ταμπέλες

Στην παρέμβασή του ο Ηλίας Κατσαφάδος, δημοτικός σύμβουλος της «Ελληνικής Αυγής Πειραιά», μιλώντας για την ρύπανση στον Σαρωνικό, είπε ότι όλοι ξαφνικά έγιναν… «Μετά Χριστόν Προφήτες» και ότι ποτέ δεν παραδειγματιζόμαστε από τα γεγονότα (φωτιές στα Κύθηρα). Ακολούθως, ο Ηλ. Κατσαφάδος επιχείρησε να «διορθώσει» δια μικροφώνου ένα ρεπορτάζ της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ σχετικά με τις ταμπέλες «απαγορεύεται η κολύμβηση» που έχουν τοποθετηθεί στις παραλίες του Πειραιά. Είπε ότι αυτές ήδη υπήρχαν και ότι ο Δήμος δεν έβαλε κάποια καινούρια. Λίγο αργότερα πήρε την απάντηση από τον ίδιο τον δήμαρχο Γιάννη Μώραλη: Μπήκαν 5 καινούργιες.

Πολλές απορίες

Πολλά ερωτηματικά για τη ρύπανση στον Σαρωνικό έθεσε και ο αντιδήμαρχος Χρ. Αγραπίδης. Μεταξύ αυτών, απόρησε για το εξής: «Σκεφτείτε το δεξαμενόπλοιο να μη βυθιζόταν σχεδόν δίπλα από το ΥΕΝ, τι θα γινόταν… ». Ο Χρ. Αγραπίδης ζήτησε να συμμετέχουν επιτροπές των Δήμων στις έρευνες για να γίνουν γνωστά και στην αυτοδιοίκηση τα αίτια της τραγωδίας αλλά και να αποδοθούν ευθύνες εκεί που πρέπει.

Ξανά… ΠΑΡΟΔΙΟΙ

Έντονοι διάλογοι υπήρχαν για ακόμη μια φορά στο δημοτικό συμβούλιο, όταν συζητήθηκε το θέμα των ΠΑΡΟΔΙΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ, για το οποίο πολλές φορές έχετε ενημερωθεί από την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ. Η ρύθμιση που εντάχθηκε σε νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ, φαίνεται πως δεν αφήνει ικανοποιημένους τους πολίτες της Π. Κοκκινιάς και των Καμινίων, που έχουν «χρεωθεί» για απαλλοτριώσεις και πλατείες που έγιναν πριν χρόνια στην περιοχή τους. Ο Δήμαρχος τόνισε ότι η τροπολογία αφήνει μια “ικανοποίηση” της τάξεως του 80% αλλά οι κάτοικοι ζητούν όχι να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, αλλά να τις πληρώσει εξ’ ολοκλήρου ο Δήμος! Η δημοτική Αρχή απάντησε ότι αυτό δεν προβλέπεται βάσει νόμου. Ακολούθησε «διαμάχη» εντός της αίθουσας με τον δήμαρχο Γ. Μώραλη να λέει «έχετε δικηγόρους οι περισσότεροι, βρείτε νομικά τον δρόμο που μπορεί να γίνει αυτό, εμείς δεν έχουμε αντίρρηση». Τα αίματα «άναψαν» ενώ ακούστηκε μέχρι και… πρόταση να γίνουν εκδηλώσεις στην πόλη που τα χρήματά τους θα αποδοθούν στους ΠΑΡΟΔΙΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ για την αποκατάσταση της αδικίας.

 Προσοχή!

Σύμφωνα με όσα ακούστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά, η παρουσία εθελοντών ή ανειδίκευτων ανθρώπων στην προσπάθεια καθαρισμού των ακτών, εγείρει σημαντικά ερωτηματικά καθώς ελλοχεύουν πολλοί κίνδυνοι για την υγεία τους!


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ