Εφημερίδα Κοινωνική

Νέα δεδομένα στην αφαίρεση του προστάτη με την πρωτοποριακή μέθοδο TURis

 Breaking News

Νέα δεδομένα στην αφαίρεση του προστάτη με την πρωτοποριακή μέθοδο TURis
15 Σεπτεμβρίου 2017

Είναι μια χειρουργική επέμβαση με χρήση πλάσματος που εφαρμόζεται σε ασθενείς με προβλήματα ούρησης τα οποία οφείλονται σε καλοήθη διόγκωση του προστάτη.

Η μέθοδος έχει το μεγάλο πλεονέκτημα ότι δεν προκαλεί αιμορραγία κατά την διάρκεια της επέμβασης. Αυτός είναι και ο λόγος που αποτελεί την επέμβαση εκλογής για ασθενείς με διαταραχές πήξης του αίματος ή που λαμβάνουν αντιπηκτικά και δεν μπορούν να τα διακόψουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πότε γίνεται TURP-Διουρηθρική αφαίρεση του προστάτη;

Η επέμβαση αυτή γίνεται για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων που προκαλεί η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη. Αποτελεί θεραπευτική επιλογή στους ασθενείς:

- που δεν βελτιώνονται με την λήψη φαρμάκων

-που υπέστησαν επίσχεση ούρων πάνω από μία φορές (επίσχεση ούρων= πλήρης αδυναμία ούρησης)

-με ακράτεια ούρων λόγω υπερπλήρωσης της ουροδόχου κύστης με ούρα

-με επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις

-με παρουσία λίθων στην ουροδόχο κύστη ή εκκολπωμάτων

- με παρουσία αίματος στα ούρα εξαιτίας του μεγέθους του προστάτη που δεν θεραπεύεται με φάρμακα

-που παρουσιάζουν διάταση στους νεφρούς η οποία οφείλεται σε μεγάλο υπόλειμμα ούρων, με επηρεασμό ή μη της νεφρικής λειτουργίας

Η μέθοδος TURis επιλέγεται στους ασθενείς με προβλήματα ούρησης ασχέτως με το μέγεθος του προστάτη γεγονός που δίνει μεγάλο πλεονέκτημα στους ασθενείς όπου δεν υποβάλλονται πλέον στην κλασσική Διουρηθρικήπροστατεκτομή ή ανοικτή επέμβαση που παρατείνει την νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Τι προετοιμασία χρειάζεται για την επέμβαση;

Κατά την εισαγωγή σας στο νοσηλευτικό ίδρυμα θα πραγματοποιηθούν εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακος και καρδιογράφημα. Αν λαμβάνετε αντιπηκτική αγωγή απαιτείται να την διακόψετε κάποιες ημέρες πριν την επέμβαση. Ίσως χρειαστεί να την αντικαταστήσετε με ενέσεις στην κοιλιακή χώρα.

Τι γίνεται κατά την διάρκεια της επέμβασης;

Η επέμβαση γίνεται με αναισθησία και συνήθως προτιμάται η ραχιαία. Η επέμβαση γίνεται μέσω ενός ειδικού εργαλείου που εισάγεται από την άκρη του πέους μέσα στην ουρήθρα. Στο εργαλείο αυτό υπάρχει μια ειδική κάμερα η οποία μεταφέρει μια εικόνα υψηλής ευκρίνειας από την περιοχή της επέμβασης σε μια οθόνη. Αυτό δίνει την δυνατότητα στον γιατρό να χειρουργήσει τον προστάτη χωρίς να κάνει κάποια τομή στο δέρμα.

Από το ειδικό εργαλείο θα περάσει μια ειδική ίνα του λέιζερ. Το φως αυτό όταν πέφτει πάνω στον ιστό του προστάτη έχει την ιδιότητα να τον εξαχνώνει. Στο τέλος της επέμβασης θα τοποθετηθεί ουροκαθετήρας και θα μεταφερθείτε στο δωμάτιο σας.

Τι θα συμβεί μετά την επέμβαση;

Το επόμενο πρωί μετά το χειρουργείο θα αφαιρεθεί ο ουροκαθετήρας, θα ουρήσετε και θα πάρετε εξιτήριο από την κλινική. Με το εξιτήριο θα λάβετε οδηγίες:

Αν παίρνατε αντιπηκτικά για το πότε είναι ασφαλές να τα ξεκινήσετε ξανά.

Για το πότε μπορείτε να ξεκινήσετε έντονη σωματική δραστηριότητα

Για τον χρόνο που μπορείτε να ξεκινήσετε σεξ

Για την αντιβίωση που θα λάβετε μετεγχειρητικά

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα ούρα θα έχουν ροζ χρώμα για το επόμενο χρονικό διάστημα. Θα πρέπει να πίνετε αρκετά υγρά. Επίσης, υπάρχει πιθανότητα να έχετε συχνουρία και επιτακτική ούρηση. Τα συμπτώματα αυτά θα υποχωρήσουν σταδιακά.

Ποιες οι επιπτώσεις της επέμβασης στη ζωή του ασθενούς;

Η πλειοψηφία των ασθενών δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα μετά την επέμβαση

Όσο αφορά στην διατροφή μετά την επέμβαση και για ένα μικρό χρονικό διάστημα θα πρέπει να λαμβάνετε περίπου στα 1500ml υγρών την ημέρα.

Μετά από σύντομο χρονικό διάστημα και μετά τη καθοδήγηση του γιατρού σας μπορείτε να επιστρέψετε στις συνήθεις καθημερινές δραστηριότητες σας.

Εφαρμόζεται από εξαιρετικά εξειδικευμένους χειρουργούς ουρολόγους και απαιτεί κατάλληλο τεχνολογικό εξοπλισμό και τεχνογνωσία.

Είστε καλοδεχούμενοι να επισκεφτείτε τους νέους ανακαινισμένους χώρους και να ενημερωθείτε έγκυρα και αποτελεσματικά από τον ιατρό για οτιδήποτε σας απασχολεί.

Στυλιανός Κοντός, MD, PHD, FEBU

Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος

3 ετής εξειδίκευση στην Ανδρολογία στο Ηνωμένο Βασίλειο

Μέλος του Βασιλικού Κολλεγίου Ανδρολόγων- Χειρ. Ουρολόγων Ηνωμένου Βασιλείου

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών

Ιατρείο 1: Ηρώων Πολυτεχνείου 69-71 , Πειραιάς-ΤΗΛ 210-4520600

Ιατρείο 2: Κριτσέλη 19, Καλλίπολη, Πειραιάς, Τηλ 210-4523778,

Web : www.urologyclinic.gr,

email. [email protected]

 

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ