Εφημερίδα Κοινωνική

ΝΕΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ: Μοιράστηκαν οι «υποχρεώσεις» για να τρέξει πιο γρήγορα η κατασκευή του

 Breaking News

ΝΕΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ: Μοιράστηκαν οι «υποχρεώσεις» για να τρέξει πιο γρήγορα η κατασκευή του
11 Σεπτεμβρίου 2017

Στις 4-9-2017 ο καθηγητής του ΕΜΠ Κωνσταντίνος Σπυράκος, που έχει αναλάβει την εκπόνηση μελέτης για την στατική επάρκεια του κτιρίου της πρώην «Ραλλείου» Σχολής και του κόστους ανακατασκευής του, με την υπογραφή πέντε σχετικών συμβάσεων με το Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά, επισκέφθηκε τα γραφεία του Δ.Σ.Π., όπου εξέθεσε τα μέχρι σήμερα πορίσματα, έχοντας ολοκληρώσει τα τρία από τα πέντε στάδια.

Ειδικότερα έχει καταγραφεί η υφιστάμενη κατάσταση του κτιρίου, η δυνατότητα ανακατασκευής του με τις ισχύουσες κτιριοδομικές και αντισεισμικές προδιαγραφές και σε σύντομο χρονικό διάστημα, μέγιστο δύο μηνών, με τη βοήθεια και συνεργασία των συναρμόδιων φορέων (Πολεοδομία Πειραιά, Κτιριακές Υποδομές και Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης) θα είναι δυνατή η εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων για την καταλληλότητα του Δικαστικού Μεγάρου.

Στις 6-9-2017 για το παραπάνω θέμα έγινε στο Δήμο Πειραιά ευρεία συνάντηση στην οποία τον Δήμο Πειραιά εκπροσώπησε ο Δήμαρχος Γιάννης Μώραλης και παρόντες ήταν οι Αντιδήμαρχοι Α. Χαρβαλάκου και Κ. Σιγαλάκος, ο Γενικός Γραμματέας Βασ. Ταταρόπουλος και ο Προϊστάμενος της Πολεοδομίας κ. Αναστασιάδης την Περιφέρεια Αττικής εκπροσώπησε ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά εκπροσώπησε ο Πρόεδρος Γιώργος Σταματογιάννης, παρουσία και του Γενικού Γραμματέα Παναγιώτη Πετρόπουλου καθώς και του Τεχνικού Συμβούλου Αν. Καραογλάνη, τις Κτιριακές Υποδομές εκπροσώπησε ο Διευθύνων Σύμβουλος Κωνσταντίνος Καραγιάννης, το ΤΑΧΔΙΚ (Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων) εκπροσώπησε ο Ιωάννης Καρδαράς, μέλος του Δ.Σ. του Δ.Σ.Π., ο Κωνσταντίνος Σπυράκος, καθηγητής Αντισεισμικής Τεχνολογίας του Ε.Μ.Π. , ως μελετητής του κτιρίου. Η κ. Πατσαδέλη, ως εκπρόσωπος των Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Όλοι οι παρευρεθέντες τοποθετήθηκαν κατά τον τομέα ευθύνης του ο καθένας για την προώθηση του έργου και ειδικότερα:

Ο Δήμαρχος επιβεβαίωσε την βούληση για την παραχώρηση του κτιρίου και ζήτησε επιτάχυνση των διαδικασιών, οι δε αρμόδιες υπηρεσίες του – Πολεοδομία- να συμβάλλουν άμεσα για την θεώρηση των υποβληθησομένων μελετών (στατικών, αρχιτεκτονικών, μηχανολογικών).

Οι Κτιριακές Υποδομές στην υλοποίηση των αρχιτεκτονικών και μηχανολογικών μελετών,

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης (τεχνικές υπηρεσίες) να συμβάλει με την χωροθέτηση του έργου και την τεχνογνωσία του,

Το ΤΑΧΔΙΚ να υλοποιήσει τη δέσμευση του για την εκταμίευση του απαιτούμενου ποσού με την υποβολή ολοκληρωμένης και θεωρημένης της ως άνω μελέτης και την αποδοχή της παραχώρησης χρήσης από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την έναρξη υλοποίησης του έργου.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά να συντονίσει όλο το παραπάνω έργο των συναρμόδιων φορέων, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

Η Περιφέρεια με τις αρμοδιότητες της να εντάξει το έργο στην ανάπλαση του Πειραιά.

Το ΕΜΠ να αναλάβει να καταστήσει άμεσα κοινωνούς τους λοιπούς τεχνικούς φορείς (Κτιριακές Υποδομές, Πολεοδομία, Τεχνικές Υπηρεσίες, Υπουργείο Δικαιοσύνης) για την υφιστάμενη κατάσταση του κτιρίου, έτσι ώστε από κοινού να καταλήξουν σε ασφαλή αποτελέσματα κατά τους κανόνες της επιστήμης και της τέχνης και να μην υπάρξουν ανασχετικά εμπόδια στην υλοποίηση του έργου.

Στην κατεύθυνση αυτή, όλοι οι εμπλεκόμενοι τεχνικοί φορείς θα έχουν συνάντηση την επόμενη εβδομάδα.

«Πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα έχουμε τις συγκεκριμένες τεκμηριωμένες μελέτες που θα αποτελέσουν το έναυσμα της ανακατασκευής του κτιρίου, γι’ αυτό που τόσο έχει ανάγκη η πόλη μας, σε συνδυασμό δε με την ολοκληρωμένη χωρική επένδυση (Ο.Χ.Ε.) των 80.000.000 ευρώ που έχουν ήδη πιστωθεί στο Δήμο, θα δώσουν πνοή δημιουργίας στην πόλη μας», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο πρόεδρος Γιώργος Σταματογιάννης.

 

 

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ