Εφημερίδα Κοινωνική

Εγκληματικές ελλείψεις και αδιαφορία αφήνουν τη χώρα στο έλεος των πυρκαγιών

 Breaking News

Εγκληματικές ελλείψεις και αδιαφορία αφήνουν τη χώρα στο έλεος των πυρκαγιών
12 Αυγούστου 2017

Τις βαριές σε εγκληματικό βαθμό, πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης, η οποία άφησε εντελώς απροστάτευτη τη χώρα και απογυμνωμένο τον κρατικό μηχανισμό από τα αναγκαία μέσα, αναδεικνύει και επιβεβαιώνει η βιβλικών διαστάσεων καταστροφή, που υπέστησαν τα Κύθηρα από την μανία της πυρκαγιάς. Πιθανόν τώρα φανερώνεται και ο τρόπος με τον οποίο “πετυχαίνει” η κυβέρνηση τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, για τα οποία κομπορρημονεί και πώς καταφέρνει να εξοικονομεί χρήματα για να προσλαμβάνει χιλιάδες ημέτερους, μετακλητούς και συμβασιούχους, απλώς και μόνο για να τους βολέψει: στερεί κρίσιμα κονδύλια από υπηρεσίες και τομείς, όπως είναι η Πυροσβεστική και αποδυναμώνει την προστασία της χώρας από κινδύνους, σαν τις φωτιές!

Η διαχειριστική ανικανότητα, ο απόλυτος αιφνιδιασμός, η προχειρότητα και οι εγκληματικές παραλείψεις που κατέστησαν ανίσχυρη την κρατική μηχανή για την αντιμετώπιση τέτοιου είδους απειλών, βαραίνουν το αρμόδιο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλά και την κυβέρνηση συνολικά, που υποτίμησε ανεξήγητα όλες τις προειδοποιήσεις και τα δεδομένα. Ειδικά με την περίπτωση των Κυθήρων, η κυβέρνηση είναι σαν να άφησε το νησί εντελώς στο έλεος της τύχης, καθώς αγνόησε μεταξύ άλλων και πέντε επιστολές, που έστειλε ο δήμαρχος τα τελευταία δυόμισι χρόνια προς τις ηγεσίες της Πυροσβεστικής!

ÖÙÔÉÁ ÓÔÁ ÊÕÈÇÑÁ     EUROKNISSI

Με το έγκλημα των Κυθήρων αποκαλύφθηκε πλήρως και εφιαλτικά όλη η αδυναμία του κρατικού μηχανισμού. Είχαν προηγηθεί οι καταστροφικές πυρκαγιές στην ανατολική Μάνη, τα Καλύβια Αττικής, αλλά και στις Σπέτσες, που είχαν δώσει δυστυχώς μόνο μία πρόγευση για τα χειρότερα, που ήλθαν στο όμορφο νησί του Αγγελόπουλου και του Κατράκη. Όλες οι μεγάλες πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού είχαν ένα κοινό παρανομαστή: η ανετοιμότητα και η αναποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού. Η έλλειψη μέσων, η ανεπάρκεια στον συντονισμό, που επέτρεψαν συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Δέκα χρόνια μετά το ολοκαύτωμα, που έζησε η χώρα το 2007, επαναλήφθηκε μία νέα τραγωδία. Για να αποσείσει τις ευθύνες της η κυβέρνηση, επιτέθηκε με θράσος ακόμη και στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και τις τοπικές κοινωνίες, προκαλώντας νέα προβλήματα, καθώς η επικίνδυνη περίοδος δεν έχει περάσει και αντί να ενώνει δυνάμεις, δυσκολεύει τη συνεργασία όλων των πλευρών, που είναι αναγκαία.

ÖÙÔÉÁ ÓÔÁ ÊÕÈÇÑÁ       ÖÙÔÏ 5/8/17 EUROKNISSI

Έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού

Στην ανεπάρκεια των μέσων προστίθεται και η έλλειψη προσωπικού. Ειδικά φέτος η κυβέρνηση έδειξε να μην λαμβάνει διόλου υπόψη της ένα νέο στοιχείο: ότι περίπου 350 άτομα της Πυροσβεστικής μεταφέρθηκαν για την επάνδρωση των περιφερειακών αεροδρομίων, λόγω της ανασυγκρότησής τους, μετά την πώλησή τους στην γερμανική εταιρεία Fraport!

Κρίσιμος αρνητικός παράγοντας για τους γνωρίζοντες ήταν και το γεγονός ότι τοποθετήθηκαν επιπόλαια από την κυβέρνηση ανώτατοι αξιωματικοί χωρίς ιδιαίτερη εμπειρία σε θέσεις ευθύνης, με την ταυτόχρονη επιλεκτική αποστρατεία άξιων και έμπειρων αξιωματικών. Κινήσεις που οδήγησαν στον λανθασμένο συντονισμό και σχεδιασμό στην κατάσβεση των καταστροφικών πυρκαγιών.

Κραυγαλέο παράδειγμα της παροιμιώδους ανικανότητας των αρμοδίων είναι και το γεγονός ότι στη μεγάλη φωτιά των Κυθήρων, χρειάστηκε να έρθει από την Κοζάνη (!) Πυροσβεστικό προσωπικό. Αντί να το μεταφέρουν όμως με κάποιο C130, προτιμήθηκαν τα… πουλμανάκια της Πυροσβεστικής. Αποτέλεσμα ήταν και να καθυστερήσουν να φθάσουν στο νησί, αλλά και να είναι ταλαιπωρημένοι οι πυροσβέστες οι οποίοι όμως έδωσαν ψυχή και σώμα στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Τις τεράστιες ευθύνες της Κυβέρνησης ειδικά για τη μεγάλη φωτιά στα Κύθηρα και στην ανατολική Μάνη, ανέδειξε η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών, η οποία αποκάλυψε ότι ο αρμόδιος υπουργός και η Πολιτεία είχαν ενημερωθεί για τις ελλείψεις και τα προβλήματα από τον περασμένο Μάιο! Με έγγραφά τους στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και στο αρχηγείο της Πυροσβεστικής προειδοποιούσαν πως «η Πυροσβεστική δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των συμβάντων, καθότι οι ελλείψεις σε προσωπικό και μηχανολογικό και τεχνολογικό εξοπλισμό είναι τέτοιες που δυσκολεύουν τη διεκπεραίωση του έργου μας και την επιτυχία της αποστολής μας». Υπογράμμιζε δε τότε ότι «τα προβλήματα σάς είναι γνωστά, όπως γνωστές σάς είναι και οι διαχρονικά συνεχιζόμενες περικοπές της υπηρετούσας δύναμης του νομού Λακωνίας (υπάγονται και τα Κύθηρα) σε προσωπικό, όπου παρ” όλες τις περικοπές θέσεων εξακολουθούμε να έχουμε κενά σε προσωπικό. Η Λακωνία βρίσκεται στην πρώτη ζώνη επικινδυνότητας από πλευράς κλιματολογικών συνθηκών και βλάστησης και, το κυριότερο, έχει κηρυχθεί πυρόπληκτη περιοχή»!!!

Ειδικά για τα Κύθηρα ήταν γνωστό στην ηγεσία ότι στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο του νησιού υπηρετούν μόνο 8 μόνιμοι πυροσβέστες (σ.σ. προβλέπεται να είναι 11) από τους οποίους οι 3 είχαν μετακινηθεί πρόσφατα με απόσπαση, καθώς και 10 πενταετούς θητείας και 4 εποχικοί! Για τους συνδικαλιστές «η πολιτική είναι που ευθύνεται για την παντελή απουσία προληπτικών μέτρων, τη συντήρηση και τη διάνοιξη νέων δασικών δρόμων, καθώς και αντιπυρικών ζωνών. Την αποκοπή της δασικής επιστήμης από την καταστολή των δασικών πυρκαγιών και τη μη αξιοποίηση στο επιχειρησιακό σκέλος των εκατοντάδων δασολόγων και δασοπόνων του Π.Σ. και της Δασικής Υπηρεσίας, που θα μπορούσαν να συμβάλλουν με τις γνώσεις τους στην αποτελεσματικότερη κατάσβεση των πυρκαγιών, στην ασφάλεια του λαού, αλλά και στην ασφάλεια των πυροσβεστών”.

ΠΗΓΗ


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ