Εφημερίδα Κοινωνική

«Θα δίναμε κουπόνια αντί μισθών»: Και ο Γκαλμπρέιθ επιβεβαιώνει τον Κορεάτη

 Breaking News

«Θα δίναμε κουπόνια αντί μισθών»: Και ο Γκαλμπρέιθ επιβεβαιώνει τον Κορεάτη
10 Ιουλίου 2017

Η «Καθημερινή της Κυριακής«, έχοντας στη διάθεσή της, έγγραφο που διένειμε η ελληνική πλευρά στο Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου 2015, δείχνει ότι ο Βαρουφάκης, παρά τις δημόσιες διακηρύξεις του, ήταν πιο κοντά στις θέσεις των μισητών πολιτικών Σαμαρά-Βενιζέλου. Το έγγραφο υπολογίζει τον δείκτη χρέους προς ΑΕΠ με όρους καθαρής τρέχουσας αξίας, τοποθετώντας στο 135%.

Μάλιστα, σε ειδικό παράρτημα του εγγράφου, με ημερομηνία μόλις τρεις εβδομάδες μετά τις εκλογές, αναφέρει επικαλούμενο τον επικεφαλής του ESM, Klaus Regling: «Η παρεξήγηση σχετικά με τη φερεγγυότητα της Ελλάδας οφείλεται στο γεγονός ότι ο ωμός αριθμός 175% που αποτελεί το ποσοστό χρέους επί του ΑΕΠ δεν περιγράφει πλήρως την πραγματική επιβάρυνση που αποτελεί το δημόσιο χρέος στην οικονομία». Οι όροι του δανεισμού από το EFSF αλλά και στο πλαίσιο του GLF (των διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου) χαρακτηρίζονται «σε υψηλό βαθμό χαριστικοί».

Ως εκ τούτου, η εφημερίδα θέτει το εξής ερώτημα: «Αφού τα πίστευε αυτά ο κ. Βαρουφάκης, για ποιο λόγο οδήγησε τη χώρα στο χείλος της απόλυτης καταστροφής, επιδεινώνοντας θεαματικά και τις προοπτικές εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους;».

«Θα δίναμε κουπόνια αντί μισθών»

Στην επιβεβαίωση του σχεδίου για το παράλληλο σύστημα πληρωμών, όπως το περιγράφει ο νυν σύμβουλος του ελληνικού ΥΠΟΙΚ Γκλεν Κιμ, προχωράει με δήλωσή του στο «Πρώτο Θέμα» ο καθηγητής Οικονομικών Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, πρώην σύμβουλος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το 2015.

Σχολιάζοντας το βίντεο με τη ομιλία του Κιμ σε ημερίδα της ιταλικής Βουλής, ο Γκαλμπρέιθ αναφέρει: Ο Γκλεν Κιμ μιλάει εδώ για έναν από τους μηχανισμούς που εξετάστηκαν. Τα S&H Green Stamps ήταν ένας γνωστός μηχανισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη δεκαετία του 1960 και ίσως πιο πρόσφατα. Ανάλογες μέθοδοι είχαν χρησιμοποιηθεί νωρίτερα από πόλεις των ΗΠΑ για την πληρωμή των δημοσίων υπαλλήλων – ακόμη και από την Πολιτεία της Καλιφόρνιας το 2009″.

Όσον αφορά τον ρόλο του Κιμ, ο Αμερικανός καθηγητής παραπέμπει στο βιβλίο του Βαρουφάκη «Adults in the Room», που θα κυκλοφορήσει σύντομα στην Ελλάδα.

Στο εν λόγω βιβλίο ο πρώην ΥΠΟΙΚ αναφέρει ότι ο κ. Τσίπρας γνώριζε για το σχέδιο παράλληλων πληρωμών και ότι ο ίδιος το είχε παρουσιάσει στο σπίτι του στην Κυψέλη ήδη από τον Νοέμβριο του 2014, παρουσία των Γιάννη Δραγασάκη και Νίκου Παππά. «Αφού εξήγησα στον Τσίπρα, τον Δραγασάκη και τον Παππά το αποτρεπτικό μας σχέδιο (τα ομόλογα SMP), προχώρησα στην περιγραφή του παράλληλου συστήματος πληρωμών που μπορούσε να μας κρατήσει ζωντανούς στην Ευρωζώνη, τουλάχιστον για όσο καιρό χρειαζόταν έως ότου η τρόικα άρχιζε να διαπραγματεύεται καλή τη πίστη».

Πώς αντέδρασαν οι παρευρισκόμενοι; Σύμφωνα πάντα με τον πρώην ΥΠΟΙΚ, «ο Αλέξης και ο Παππάς έδειχναν αν όχι ανακουφισμένοι πάντως ικανοποιημένοι με την δέα ότι υπήρχαν τρόποι να δημιουργηθεί ρευστότητα, σε ευρώ, ικανή να τους δώσει βαθμούς ελευθερίας σε περίπτωση που η ΕΚΤ έκλεινε τις τράπεζες». Ο κ. Δραγασάκης ζήτησε από τον κ. Βαρουφάκη να του στείλει εγγράφως την πρότασή του για να τη μελετήσει.

Επίσης, ο ο πρώην υπουργός επί των Οικονομικών αναφέρει ότι παρουσίασε την ίδια πρόταση στο υπουργικό συμβούλιο του Μαρτίου 2015. «Όταν το Υπουργικό Συμβούλιο ολοκληρώθηκε, οι περισσότεροι υπουργοί με πλησίασαν για να εκφράσουν τον ενθουσιασμό τους για το παράλληλο σύστημα πληρωμών που τους παρουσίασα, κάποιοι μάλιστα χτυπώντας με στην πλάτη έλεγαν ότι η παρουσίαση τους ενδυνάμωσε».


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ